Videanu: În a doua parte a anului vom cere o suplimentare de 95 mil. lei pentru reactoarele 3 şi 4

N.I.
Politică / 6 ianuarie 2010

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat azi, că va cere în a doua parte a anului, la rectificarea bugetară, 95 milioane lei pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi 99 milioane lei pentru programul de închidere a minelor, derulat de Conversmin.

"Pentru politica nucleară, adică pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi producţia de apă grea, plus investiţii la Compania Naţională a Uraniului, vom aloca de la buget un total de 315 milioane lei. Dar vom cere o suplimentare cu 95 milioane lei în a doua parte a anului pentru reactoarele 3 şi 4", a declarat miercuri ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu.

De asemenea, Videanu a menţionat că programul de închidere a minelor va continua şi în 2010, pentru care vor fi alocate 148,4 milioane lei, program derulat prin Conversmin, companie aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

"Vrem o suplimentare de 99 milioane lei pentru acest program, la rectificarea bugetară. Mai ales în privinţa iazurilor de decantare", a adăugat ministrul Videanu.

În prezent, se desfăşoară faza de pre-proiect la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care durează 18 luni şi se va încheia la 30 septembrie 2010.

Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.

Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune cel mai probabil în 2017.

Costul estimat pentru cele două reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei şase investitori interesaţi a început la 4 decembrie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb