VIDEOCONFERINŢA  "EDUCAŢIE: ÎNVĂŢĂTURĂ, DIGITALIZARE, SĂNĂTATE" / GABRIELA FOLCUŢ, DIRECTORUL EXECUTIV AL ARB: "Este imperios ca educaţia financiară să devină o prioritate"

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2021

Gabriela Folcuţ

Gabriela Folcuţ

Procesul de elaborare a unei strategii de educaţie financiară este într-un stadiu foarte avansat, urmând ca, în acest an, draftul acestei strategii să fie pus în dezbatere publică, a anunţat Gabriela Folcuţ, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Reprezentantul ARB a subliniat că, pentru realizarea acestui demers, în anul 2018 a fost încheiat un acord de colaborare între Banca Naţională a României, ARB, Autoritatea de Supraveghere Financară, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor, care are două obiective - elaborarea strategiei de educaţie financiară şi crearea de programe comune de educaţie financiară.

Gabriela Folcuţ a menţionat: "Cred că cel mai important proiect, anul acesta, pe zona de educaţie financiară este acela în care a fost acreditat de BNR, ARB, Institutul Bancar Român şi ASF un curs de formare a profesorilor care predau educaţia socială. Începând din anul şcolar 2020-2021 a fost introdusă ca materie obligatorie educaţia financiară pentru elevii de clasa a opta. Cursul se numeşte Educaţie socială, iar profesorii sunt formaţi să predea noţiunile de educaţie financiară către elevii de clasa a opta.

În paralel, ARB are un curs de formare a profesorilor care predau educaţie financiară, cu caracter opţional, pentru toţi elevii de clasele I-XII. Este o colaborare public-privată ce a condus la instituirea unui cadru în care România este una dintre ţările fruntaşe care a introdus o materie obligatorie de educaţie financiară. Vom face demersuri să introducem un astfel de curs şi la alte clase din învăţământul preuniversitar, cel puţin în fază de pilot, poate chiar şi concepte financire, astfel încât să putem avea cât mai multe concepte financiare cu caracter obligatoriu, în diverse materii".

Cu cât educaţia financiară dintr-o ţară este mai bună, cu atât bunăstarea este mai ridicată, consideră Gabriela Folcuţ.

În opinia sa, toate demersurile făcute pentru educarea oamenilor conduc la creşterea bunăstării economice individuală a cetăţeanului, care stă la baza dezvoltării economice a unei ţări, alături de toate măsurile luate de autorităţi.

Gabriela Folcuţ a subliniat că, în materie de educaţie financiară, România se află printre ultimele ţări din UE: "Suntem la coada clasamentului UE din punct de vedere al gradului de incluziune financiară (care se măsoară prin deţinerea de conturi curente), cu un grad de 67%, conform unui sondaj realizat de IRES pentru ARB (în UE sunt state în care acest grad este de 100%), avem un grad de intermediere financiară, calculat ca pondere a creditului neguvernamental în PIB de doar 26,8%, faţă de o medie europeană de 92%, avem un nivel al educaţiei fnanciare de numai 22% şi, din punct de vedere al bunăstării economice individuale, masurată ca PIB per capita, suntem sub 70% din media UE".

În acest context, din punctul de vedere al sistemului bancar din România, este imperios ca educaţia financiară să devină o prioritate, afirmă Gabriela Folcuţ. În opinia directorului ARB, între gradul de intermediere financiară, gradul de incluziune financiară şi nivelul de educaţie financiară există o legătură intrinsecă: "La nivel mondial, un cetăţean din trei este educat financiar, în UE circa 50-52% dintre adulţi sunt educaţi financiar, iar la noi gradul este de 22%. Un studiu recent al OECD confirmă aceeaşi statistică referitoare la competenţa financiară. Scorul de alfabetizare în ţările care au participat la studiu este de 12,7 din 21 (doar în ţările membre OECD ajunge la 13), în România scorul de alfabetizare este de 11,2, după Italia, ce-i drept, care are 11,1. Cred că nivelul scăzut de educaţie financiară reprezintă una dintre principalele bariere în calea dezvoltării economice a unei ţări".

Subliniind că unu din trei români (31,2%) sunt expuşi la acest risc al sărăcei şi excluziunii sociale, în timp ce media europeană este de 21,1%, Gabriela Folcuţ consideră că elitele cu adevărat economice şi culturale nu sunt suficient promovate şi că avem nevie de o schimbare a paradigmei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Care educatie mai, aia cu sa bage prostime banii in fonduri?

    Asta vad ca e la moda acum! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Numai prostimea ii spune unei doamne "mai".

      Ce tupeu are prostimea! 

      Ma adresa postarii nu EI!

      cat despre tupeu, nu il regasesc in cele de mai sus. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Au scos-o pe Cruella de la naftalină? :)))

    Păi măi Găbițo, voi aveți lacune majore la educația juridică, la cei șapte ani de acasă, asta în mod esențial. 

    Despre infatuare și aroganță nici nu mai vorbim.

    Semnat CHF. :))) 

    1. uitat mentiionat despre trai pe picior mare la toate animalele din parlament si beizadele... oare cine propaga aceasta nesimtire, poate chiar ARB ce propaga bani din senin sub obladuirea BNR iar fatuca asta cu falcutze de prima-dona vine cu lectii de educatie....ce precurvasarie....sau poate asa a invatat-o ala de a pus-o in functia care este, mai stii ??? si asta desigur pe culcatelea ca nimic nu e pe gratis !!!

    pozitia e corecta..... un popor prost financiar va fi un popor continuu prostit la bani, la investitii, etc... si in general se traduce prin saracie din generatie in generatie.

    cand cunosti instrumentele si mecanismele brusc apar noi si noi orizonturi de actiune si de intelegere  

    cand esti ignorant... te ard toti baietii ... .

    1. daca se pune pe picioare un sistem de educatie financiara in scoli sa mor eu dc nu renunt la banchereala si ma apuc de o cariera de invatat puradeii sa faca bani din bani ! :))

      Au bagat educatie financiara la clasa a VIII- a :)

      S-o crezi tu ! Elevii vor prefera pariurile sportive, sau cripto! Câștiguri de 50% nu înseamnă nimic pentru ei când au 20-30 de lei în buzunar! Si apoi catastrofele de părinți vor interveni ca-i înveți " prostii" pe copii!

      Altă poveste ar fi dacă părinții au acțiuni pe bursă, deci aici e cheia! 

      Averea se construieste in piata Reala / Tangibila; expresia numerica /valorica a Hartiilor de "valoare" (care nu's valoare) gen "ACTIUNI" nu reprezinta AVERE CREEATA ci o nota promisiune in crestere sau descrestere in raport cu alte TANGIBILE REALE ce se afla in spatele hartiilor; si / sau chiar a etc fluxuri de numerar /capital ce intra /iese in Fondul /Actiunea respectiva.

      Fluxurile ce umfla "valorile" hartiilor sunt fie reale fie false; fie liniare fie inpulsive; dar in spatele lor trebuie sa existe ceva tangibil pe care va cadea mereu cotatia umflata la o valoare desumflata reala in raport cu fluxul real de generare numerar /valoare /capital/etc. 

      PS: Alta parere ar fi daca parintii au "tangibile generatoare de flux", deci aici este cheia!! 

      In / pe spatele acestor tangibile exista BURSA / ACTIUNI / BONDURI / IOUs / ETC Promisiuni. 

      Tangibilele pot fi: Materiale sau Imateriale! 

      Vor sa spele pe creier urmatoarea generatie de copii / tineri ce vine din urma prin stimulare investitii in etc fonduri! Caci Vechea generatie ce s-a teputi grav cand a iesit la pensie incepe sa se curete din economie (prin decese natorale); tragediile trecutului incep sa fie ingropate; furtul trecut al averii natiei dupa caderea vechiului siste se pare ca s-a uitat repede; caderea si vanzarea activelor construite tot din banii populatiei productive din trecut nu se mai aduce aminte; vanzarea in pierdere in depresia economica din 90 nu se discuta; inflatia severa de dupa 2000 ce a erodat puterea pensionarilor - nu se aduce in discutie - in timp ce veniturile in termeni reali nu mai crestea fortan valul tanar productiv sa migreze spre alte meleaguri.... 

      Jocul "sigurante" a mai fost jucat; desproprietarirea si reimpropritarirea unei natii a mai fost jucat... cautati istoric toate formele de cadere sau lipire a unui regim cu alt regim si o sa vedeti ca in fiecare inceput de ciclu lipsesc taxarile ca pondere crescuta, lipseste creditul ca pondere in piata; se dau legi de punere in posesii private a cetatenilor, etc. 

      Iar cu timpul cetatenii vor pierde iar cele dobandite pana la o alta reforma /revolta /suraindatorare /etc din trend. 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb