Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat astăzi, că îl va invita pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, în Ungaria, transmite news.ro. Anunţul este o reacţie la decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele liderului israelian, acuzat de crime de război în Gaza. Orban, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a transmis că acest gest reprezintă un protest faţă de decizia CPI. Această invitaţie vine într-un context de tensiuni internaţionale, pe fondul criticilor aduse Israelului pentru acţiunile sale militare în Fâşia Gaza.
"Nu avem de ales decât să sfidăm această decizie. Îl voi invita pe Netanyahu să vină în Ungaria, unde îl pot asigura că hotărârea CPI nu va avea niciun efect", a declarat el într-un interviu acordat radioului de stat.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru mai multe persoane, inclusiv pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării Yoav Gallant, şi liderul Hamas Ibrahim Al-Masri. Mandatele sunt legate de acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii în contextul conflictului din Gaza. Aceste decizii subliniază continuarea investigaţiilor internaţionale privind posibilele abuzuri comise în timpul violenţelor din regiune.
Viktor Orban a declarat la radioul de stat că mandatul de arestare al CPI este "greşit" şi a spus că liderul israelian va putea purta discuţii în Ungaria "în condiţii de siguranţă adecvate".
De la ajungerea la putere a lui Viktor Orban şi a partidului său naţionalist Fidesz în 2010, liderul ungur şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au construit o relaţie politică strânsă.
Netanyahu a vizitat Budapesta în 2017.
"Astăzi îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul Netanyahu, pentru o vizită în Ungaria şi, în cadrul acestei invitaţii, îi voi garanta că, dacă va veni, hotărârea CPI nu va avea niciun efect în Ungaria şi nu vom urma conţinutul acesteia", a declarat azi, Orban.
Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, a subliniat joi că mandatele emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) nu sunt de natură politică şi că toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să respecte şi să pună în aplicare aceste decizii. Borrell a subliniat importanţa respectării principiilor internaţionale şi a statului de drept în contextul acestui mandat.
În cadrul Uniunii Europene, poziţiile privind conflictul din Gaza şi mandate CPI sunt împărţite. Ungaria şi Republica Cehă au exprimat un sprijin puternic faţă de Israel, în timp ce alte state membre, precum Spania şi Irlanda, şi-au reafirmat sprijinul pentru palestinieni. În acest context, Ministerul de Externe al Cehiei a declarat că, deşi sprijină Israelul, Praga va respecta obligaţiile sale juridice internaţionale şi va acţiona în conformitate cu deciziile CPI.
Această divergenţă de opinii reflectă tensiunile din cadrul UE privind politica externă faţă de conflictul israeliano-palestinian, în special în ceea ce priveşte implicaţiile juridice ale mandatelor CPI şi reacţiile statelor membre faţă de ele.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a subliniat in cursul zilei de ieri, că mandatele CPI nu sunt politice şi că toate statele membre ale UE ar trebui să respecte şi să pună în aplicare decizia Curţii.
În cadrul UE, Ungaria şi Republica Cehă au sprijinit puternic Israelul, în timp ce ţări precum Spania şi Irlanda şi-au subliniat sprijinul pentru palestinieni.
Chiar şi aşa, prim-ministrul ceh Petr Fiala a numit decizia CPI "nefericită", declarând pe X joi seara: "(Decizia) subminează autoritatea sa în alte cazuri atunci când echivalează reprezentanţii aleşi ai unui stat democratic cu liderii unei organizaţii teroriste islamiste".
Liderii israelieni, precum şi Casa Albă, au condamnat ferm decizia CPI.
In schimb, China - un stat cu care Viktor Orban simpatizează - a cerut vineri Curţii Penale Internaţionale (CPI) să adopte o poziţie "obiectivă şi legală", la o zi după ce aceasta a emis mandatul de arestare pe numele premierului israelian Benyamin Netanyahu. "China speră că CPI va menţine o poziţie obiectivă şi corectă (şi) îşi va exercita competenţele în conformitate cu legea", a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 12:05)
Viktor Orban,iar a lasat cu gura cascata,
"sefimea" de la Bruxelles,
bravo !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 14:13)
Nu pare! Cred ca evreul a refuzat:)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 15:10)
Gresit,Netanyahu a acceptat,
data este nedefinita din cauza razboiului
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 16:52)
gresit , habar n-ai , iar te bagi aiurea
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 20:37)
Mai citește și presa americana,
nu numai Tik-Tok
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2024, 09:11)
Dar ce, presa americana platita de israel spune adevarul?
Nicio tara vecina ungariei nu ii va da drept de survol avionului criminalului netaniahu. UE nu ii va da drept de survol.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2024, 10:36)
ti-ai pierdut timpul , nu pricepe , mai si vorbeste de tik tok