Noul Parlament al Ungariei l-a reales pe populistul Viktor Orban, liderul alianţei conservatoare între Fidesz şi creştin-democraţi care a obţinut victoria în alegerile legislative din aprilie.
Orban a fost ales cu 130 de voturi la 57.
Socialiştii şi membrii formaţiunii E-PM au votat împotriva realegerii premierului în exerciţiu, iar liderul liberalilor a anunţat că nu va vota deoarece nu cunoaşte, încă, programul de guvernare.
Într-un discurs susţinut după vot, Orban a declarat că "relaţiile economice şi politica unei naţiuni puternice" se vor afla în centrul politicii externe a Ungariei. El a declarat că politica guvernamentală a "deschiderii către est" va continua, Executivul căutând în continuare să-şi sporească influenţa economică în Bazinul carpatic.
Orban a mai spus că "claritatea, dialogul deschis şi gândirea îndrăzneaţă" vor fi caracteristicile politicilor Guvernului privind Europa.
Cel de-al treilea Guvern Orban va avea nouă miniştri, potrivit unei propuneri înaintate Parlamentului sâmbătă. Noile ministere sunt: Biroul premierului, ministerele de Interne, pentru Resurse Umane, Agriculturii, Apărării, Justiţiei, Economiei Externe şi Afacerilor Externe, Dezvoltării Naţionale şi Ministerul Economiei Naţionale.
Ungaria îşi va susţine drepturile în cadrul Uniunii Europene şi doreşte autonomie pentru etnicii maghiari care trăiesc în afara graniţelor sale, în Europa Centrală, inclusiv în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, preluat de Reuters.
Viktor Orban, care a fost reales oficial de către parlament pentru un al doilea mandat consecutiv în urma alegerilor de luna trecută, a declarat că etnicii maghiari au sprijinit politicile sale de a uni naţiunea "peste frontiere".
Guvernul său anterior, aminteşte Reuters, acordase etnicilor maghiari din ţările vecine cetăţenie la scurt timp după preluarea mandatului în 2010.
"Noi privim problema maghiară ca pe o problemă europeană", a declarat Viktor Orban, citat de Reuters, în primul său discurs în faţa parlamentului de la realegerea sa.
"Maghiarii din Bazinul Carpatic au dreptul la dublă cetăţenie, la drepturi comunitare şi, de asemenea, la autonomie", a precizat premierul Orban.
Premierul a subliniat, de asemenea, sâmbătă, că problema etnicilor maghiari este deosebit de actuală din cauza situaţiei din ţara vecină, Ucraina, unde locuiesc aproximativ 200.000 de etnici maghiari, care au dreptul la cetăţenia ungară şi, de asemenea, la autoadministrare.
"Aceasta este aşteptarea noastră clară de la noua Ucraină care capătă formă acum", a precizat Viktor Orban, adăugând că noua administraţie de la Kiev s-a bucurat de sprijinul Ungariei în eforturile sale de a construi o Ucraină democratică.