VINCENZO CONSOLI, VENETO BANCA: "În criză, încrederea este mai importantă decât condiţiile economice"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 octombrie 2012

Vincenzo Consoli, directorul general al grupului Veneto Banca, din care face parte Banca Italo Romena.

Vincenzo Consoli, directorul general al grupului Veneto Banca, din care face parte Banca Italo Romena.

Criza se va încheia în momentul care problemele Greciei şi ale Spaniei vor fi rezolvate, este de părere Vincenzo Consoli, directorul general al grupului Veneto Banca, din care face parte Banca Italo Romena.

Criza este percepută ca fiind mai gravă decât este în realitate, a atras atenţia oficialul Veneto Banca, vineri, în cadrul unei conferinţe

Domnia sa a explicat: "Cred că, cel puţin în privinţa Italiei, criza este percepută ca fiind mult mai gravă decât este în realitate. La sfârşitul lui 2011, în Italia, rata şomajului crescuse, deşi numărul de societăţi nou înfiinţate a fost în urcare. Italia are probleme, dar nu la fel de mari ca celelalte ţări din Uniunea Europeană. Problemele Italiei sunt legate de credibilitate. În condiţiile în care vom reuşi să rezolvăm problemele Greciei, apoi probleme Spaniei, şi în cele din urmă ale Italiei, acest lucru poate să ofere mai multă încredere. În economie contează mai mult încrederea, decât condiţiile reale".

În plus, Uniunea Europeană are nevoie urgentă de crearea uniunii bancare pentru diminuarea diferenţelor dintre state, a explicat oficialul Veneto Banca.

Domnia sa a declarat: "Cu cât uniunea bancară va fi realizată mai repede, cu atât va fi mai bine. În prezent, sunt multe diferenţe între ţări şi nu există o conduită omogenă. Consider că trebuie să remediem acest lucru. Uniunea bancară ar oferi posibilitatea garantării depozitelor pentru întreg sistemul bancar european. În plus, dacă ar exista un control unitar european, atunci poate că am reuşi să depăşim problemele".

"Vrem să transformăm sucursala Italo Romena într-o bancă românească"

Grupul Veneto Banca, din care face parte Banca Italo Romena, şi-a propus ca, până în 2014, să transforme sucursala din ţara noas-tră într-o instituţie de credit româ-nească cu capital italian, a declarat, vineri, Vincenzo Consoli, directorul general al grupului. Domnia sa a precizat că Banca Italo Romena se va orienta, în perioada următoare, pe atragerea mai multor clienţi locali, prin dezvoltarea segmentului retail.

Vincenzo Consoli a explicat: "Ponderea business-ului cu clienţii italieni este de 70-73%, iar cu clienţii români de 30%. Această proporţie trebuie modificată. Activitatea noastră s-a concentrat pe segmentul companiilor italiene pe care le-am găsit în România. În perioada următoare, vrem să ne extindem reţeaua, orientându-ne pe segmentul retail, ceea ce va modifica proporţia".

Directorul general al grupului Veneto Banca a subliniat că este în interesul grupului ca Banca Italo Romena să fie o bancă românească. "Încercăm să transformăm banca de drept italian, într-o instituţie de credit de drept românesc, Italo Romena având statul de sucursală străină", potrivit domniei sale.

Grupul italian a început deja procedurile de transformare a statului juridic al băncii de la noi şi estimează că până la sfârşitul anului viitor, cel târziu începutul lui 2014, Banca Italo Romena va deveni o instituţie de credit româneas-că cu capital italian.

În prezent, planurile de dezvoltare a băncii italiene prezente la noi au stagnat, însă oficialul Veneto Banca aşteaptă să se încheie criza pentru a relua investiţiile.

Vincenzo Consoli a declarat: "Suntem prezenţi pe piaţa din România de 12 ani, iar această perioadă a fost de mare interes pentru grup. Banca Italo Romena a reuşit să-şi construiască o poziţie importantă în sistemul bancar românesc. Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am realizat până în prezent. De câţiva ani stagnăm, nu pentru că aşa am decis, ci din cauza crizei. Dorim să creştem în continuare, dar aşteptăm încheierea crizei, pentru a continua să facem investiţii în România".

Veneto Banca a analizat şi posibilitatea de a deschide filiale ale Băncii Italo Romena în Torino, Padova şi Roma, datorită numărului mare de cetăţeni români care lucrează în aceste oraşe.

"Am început proiectul, dar a venit criza şi ne-am blocat, însă dorim să reluăm acest proiect", potrivit lui Vincenzo Consoli.

Domnia sa a mai spus că, în contextul crizei, creditarea domeniului imobiliar din România nu mai funcţionează, Banca Italo Romena concentrându-se pe finanţarea proiectelor de investiţii viabile.

Vincenzo Consoli a declarat: "În Europa, toată lumea se plânge că finanţarea companiilor nu merge bine. Trebuie să analizăm dacă se acordă efectiv împrumuturi sau este doar o senzaţie. Dacă Produsul Intern Brut nu creşte, atunci nu exis-tă investiţii. De ce trebuie să creas-că creditele de la bănci, în condiţiile în care există o contracţie a afacerilor? Cred că atât în Româ-nia, cât şi în Italia, creditele solicitate de companii sunt destinate restructurării datoriilor".

Domnul Consoli a adăugat că băncile italiene se confruntă cu probleme de lichiditate, din cauza faptului că Italia se află în recesiune de prea mulţi ani. De asemenea, există probleme în ceea ce priveşte creditarea, pentru că foarte multe companii au resimţit efectele crizei.

Profit net de 70 milioane euro, după primul semestru, pentru grupul Veneto Banca

Grupul Veneto Banca a înregistrat, în primul semestru al anului, un profit net de 70 milioane de euro, bazat pe câştigurile extraordinare din fuziuni anterioare. Directorul general al grupului a declarat că este mulţumit de rezultatul înregistrat, adăugând că, în condiţii economice diferite, acesta ar fi fost mult mai bun.

Vincenzo Consoli a declarat: "Câştigurile extraordinare obţinute din fuziuni anterioare au influenţat, cu siguranţă, rezultatele raportate de grup în prima jumătate a anului. În primul semestru banca a înregistrat creşteri pe segmentul conturilor de economii, au urcat veniturile din servicii şi am încercat să reducem pe cât posibil costurile. Într-o perioadă de criză nu doar familiile sunt cele care economisesc, ci şi noi".

Grupul Veneto Banca a raportat, în anii trecuţi, rezultate foarte bune şi din partea filialelor din străinătate, dar în acest an, ţările din Europa de Est au suferit foarte mult de pe urma crizei.

În Europa de Est, grupul italian este prezent în România (Banca Italo Romena), Moldova (Eximbank), Croaţia (Veneto Banka d.d.) şi Albania (Veneto Banka sh.a.). Dintre cele patru bănci, cea din Croaţia a înregistrat cea mai slabă performanţă, potrivit domnului Consoli.

Oficialul Veneto Banca a mai spus că Banca Italo Romena a avut o evoluţie bună, excepţie făcând Italo Romena Leasing.

Domnia sa a explicat: "Societatea de leasing a fost lichidată, pentru că nu era profitabilă. Am închis societatea Italo Romena Leasing, iar activitatea de leasing am trans-ferat-o în interiorul băncii".

În privinţa demarării afacerilor în Moldova, Vincenzo Consoli a precizat că nu au fost întâmpinate probleme, explicând: "La demararea afacerii în Moldova nu aş spune că lucrurile au mers greu".

În Moldova, grupul a achiziţionat banca de la un operator rus, aceasta având deja o poziţie consolidată, fiind a cincea bancă din ţară.

Creditele acordate de grupul Veneto Banca au totalizat 27,4 miliarde euro, cu 351 milioane euro mai mult, faţă de decembrie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb