Evenimentele violente din capitala SUA nu au trecut neobservate de decidenţii politici de la Bucureşti, care au condamnat imediat, cu o singură excepţie, atacul asupra centrului democraţiei americane.
"Violenţele de la Capitol Hill din Washington DC sunt îngrijorătoare şi inacceptabile. Avem încredere în democraţia americană, care trebuie să rămână un model în lume şi ne exprimăm încrederea că situaţia va fi dezescaladată în curând pentru a permite validarea votului", se arată în mesajul Ministerului Afacerilor Externe postat pe Twitter.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a scris, miercuri seară, pe Facebook că urmăreşte "consternată" evenimentele din America şi nu recunoaşte oraşul în care a învăţat, a muncit şi a locuit. "Haos şi violenţe, manipulare, radicalizare; dialogul a fost înlocuit de ţipete", afirmă Dragu, cerând "Make America normal again".
"Mă uit consternată la ştiri şi nu recunosc oraşul în care am învăţat, am muncit, am locuit. Haos şi violenţe, manipulare, radicalizare; dialogul a fost înlocuit de ţipete. Şi toate acestea pentru că fostul preşedinte Donald Trump refuză să accepte înfrângerea. Mandatul fostului preşedinte a fost marcat de agresiune, divizare internă, război comercial, negarea problemelor de mediu la nivel global, dezechilibre macroeconomice, adâncirea decalajelor interne. Cu toate acestea (sau pentru toate acestea), Donald Trump refuză să accepte înfrângerea şi blochează învestirea preşedintelui Biden. Sper ca liniştea să fie rapid restabilită şi noul preşedinte să-şi preia mandatul", a scris Anca Dragu.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că evenimentele din Statele Unite ale Americii reprezintă o "subminare" a democraţiei mondiale.
"Cred că nu s-ar fi aşteptat nimeni. Un singur lucru stau să mă întreb: de unde sunt efectele? Este această suspiciune majoră de fraudare şi totuşi o campanie foarte, foarte dură şi cu foarte multă ură. Acesta este efectul la populaţie. Sub nicio formă nu m-aş fi aşteptat să se întâmple aşa ceva în SUA. (...) Părerea mea este că nu este subminarea democraţiei SUA, este subminarea democraţiei mondiale, deoarece se întâmplă în SUA. (...) Toată lumea se aştepta de la preşedintele Trump să recunoască înfrângerea şi să nu se ajungă la o astfel de situaţie. În momentul acesta, cred că toată lumea trebuie să aibă un mesaj foarte clar. Repet, noi nu apărăm democraţia în SUA, este cea mai veche democraţie, noi apărăm democraţia în toate statele în acest moment. Este un atac la democraţie peste tot şi a conceptului de democraţie", a spus Marcel Ciolacu.
• Barna şi Cioloş vorbesc despre mineriada americană
Vicepremierul Dan Barna a declarat că situaţia din SUA arată că "nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat". El a comparat violenţele de la Washington cu cele de la mineriada din 13-15 iunie 1990 de la Bucureşti, dar şi-a exprimat convingerea că SUA vor reuşi să treacă peste acest moment.
"Nu am nicio îndoială că America va trece peste acest moment aşa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor "90. Istoria are acest prost obicei să se tot repete într-un loc sau altul. Solidaritate şi susţinere poporului american", a transmis Dan Barna.
Aceeaşi comparaţie cu mineriada din 1990 a făcut-o şi copreşedintele Alianţei USRPLUS, Dacian Cioloş, preşedinte al grupului politic Renew Europe din Parlamentul European.
"Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite. Vedem acum consecinţele otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde'', a scris Dacian Cioloş pe pagina oficială de Facebook.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat în termeni duri modul în care Donald Trump s-a cramponat de putere după pierderea alegerilor din 3 noiembrie 2020.
"Trump! «We're making America great again» - şi o face praf. După ce a izolat ţara în timpul mandatului, fiind incapabil să înţeleagă că o ţară izolată nu poate fi liderul lumii, este acum, la sfârşit de mandat, pe cale să-şi facă ţara praf şi pulbere. Un mare om de afaceri şi în acelaşi timp, un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui", a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Ana Birchall, fost vicepremier şi ministru al Justiţiei în guvernul Dăncilă a afirmat: "Violenţa si extremismul nu câştigă niciodată. Libertatea şi democratia câştigă!". Ea i-a criticat pe cei care au comparat în aceeaşi seară evenimentele din capitala SUA cu cele întâmplate în 10 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti.
"Mi se pare o mare mare ticăloşie să compari ce am văzut în DC cu 10 august! Ar fi cazul ca aceste manipulări să înceteze!", a spus Ana Birchall.
• AUR, de partea protestatarilor pro-Tump
Printre criticii preşedintelui Donald Trump s-a numărat şi Mihail Neamţu, lider al PMP, autorul cărţii "Fenomenul Trump şi America Profundă". "Patru persoane au decedat, deja, iar viaţa - spunem noi, conservatorii - e un dar nepreţuit. Toţi parlamentarii republicani au condamnat asaltul din Capitol Hill iar vicepreşedintele Mike Pence s-a purtat decent şi admirabil. Un politician înţelept care a ales corect între putere şi onoare. Nu şi Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a greşit şi n-are scuze", a spus Mihail Neamţu.
El a adăugat că 6 ianuarie 2021 va rămâne o zi tristă în istoria SUA.
"Joe Biden va fi preşedinte al Americii pentru patru ani, nu rege pe viaţă. Nu suntem, aşadar, în 1776, când miliţiile revoluţionare ale generalului Washington înfruntau regimul monarhic abuziv al Marii Britanii.
Iată de ce 6 ianuarie 2021 va rămâne o zi tristă în istoria Americii: mişcarea patrioţilor compusă din milioane de oameni decenţi nu merita să fie compromisă atât de jalnic. Nebunii şi exaltaţii din grupări marginale de tip Altright & QAnon nu ne reprezintă şi nici nu înţeleg viziunea Părinţilor fondatori sau mecanismul de funcţionare a instituţiilor democratice ale Americii. În toată lumea civilizată, lupta dintre partide se conduce prin dezbateri şi se tranşează la vot. Dacă ai câştigat, îţi impui viziunea. Dacă ai pierdut, mergi acasă. Există viaţă şi dincolo de politică", a arătat Mihail Neamţu.
Singura notă discordantă în peisajul politic românesc cu privire la ce s-a întâmplat în SUA a fost dată de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), noua formaţiune politică intrată în Parlament la alegerile din 6 decembrie 2020. Reprezentanţii acesteia susţin că au fost alături de manifestanţii pro-Donald Trump din SUA la mitingul de miercuri seară.
"Tricolorul românesc este prezent astăzi în Washington D.C la marşul de susţinere a lui #Trump. Patrioţii americani au răspuns chemării de a protesta împotriva furtului electoral orchestrat de democraţi împreună cu China, Rusia, Iran, Germania, Franţa şi alte puteri vrăjmaşe şi s-au strâns precum moţii lui Horea, Cloşca şi Crişan sau Avram Iancu la Ţebea. România este alături de fraţii americani", a apărut pe pagina de Facebook a lui Călin Georgescu, care a fost propus de George Simion, liderul AUR, pentru funcţia de prim-ministru al României.
Deputatul european Siegfried Mureşan a afirmat că evenimentele din faţa Congresului SUA nu trebuie să ne surprindă.
"Nu s-a întâmplat peste noapte, a fost o acţiune pregătită. A fost rezultatul unei politici de mai mulţi ani bazate pe instigare la ură, pe fals, pe nerespectarea instituţiilor statului, pe punerea sub semnul întrebării a deciziilor justiţiei, pe contestarea rezultatului alegerilor şi pe refuzul perdantului alegerilor de a transfera puterea celui care a câştigat alegerile", a scris Mureşan pe pagina oficială de Facebook.
El susţine că, în calitate de cetăţeni, "trebuie să ne apărăm de politicienii populişti, mincinoşi, autocraţi care ţin cont doar de propriul interes".
"Nu trebuie sub nicio formă să le dăm votul. Trebuie să stăm departe de ei şi de toţi cei care îi girează. Noi, românii, ar trebui să ştim foarte bine despre ce este vorba fiindcă am avut şi noi ani de zile in asemenea personaj în centrul atenţiei: se numeşte Liviu Dragnea, cel care a controlat Parlamentul, Guvernul, instituţii fundamentale ale statului român şi a subminat statul de drept şi independenţa justiţiei. În viitor, trebuie să ne ferim de astfel de politicieni şi de toţi cei care îi creditează", arată Siegfried Mureşan.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 08.01.2021, 02:15)
...
1.1. Ce adunătură... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.01.2021, 04:05)
Ce adunătură de slugi securist - neomarxiste in pozele alea, băi nene...parcă a sunat clopoțelul la blidul cu mâncare... Absolut penibil.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 04:52)
vorbele lor provoaca in cel mai bun caz GREATA!!!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 13:31)
Sunt fan bircal. Ar merita o functie.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 17:09)
Ambasadorul Romaniei la Wasinghton,i-a convocat pe membrii guvernului SUA aratandu-si ingrijorarea cu privire la pasi inapoi facuti de americani in legatura cu statul de drept. In acelasi timp,ambasadorul Romaniei a tinut sa precizeze ca ultimele evenimente din SUA vor face ca investitorii romani in aceasta tara sa fie mai reticienti in perioada care urmeaza.Deasemenea pe plan international,presedintele Sirian Bashar al-Asad a cerut ONU o interventie rapida in SUA,pentru reinstaurarea democratiei.Imediat presedintele Ashraf Ghani a anuntat ca Afganistanul isi manifesta disponibilitatea de a trimite trupe in SUA pentru restabilirea ordini constitutionale si isi manifesta disponibilitatea de a mentine trupele acolo pana cand americanii vor arata ca sunt dispusi sa urmeze calea democratiei si ca nu este nici un pericol ca americanii sa se rataceasca de la acest drum drept.Cat despre cei din POZA de mai sus,niste SLUGI obediente ,pe care americanii nici nu ii iau in seama si carora le-a dat tot timpul cu FLIT.!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 22:12)
Bun rau de tot comentariu tau !
2. BURSA E SINCERĂ
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 02:22)
LECȚIE : START UP DE REZILIENȚĂ LA AMERICANI.
3. Ce fel au reacționat
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.01.2021, 04:02)
Ce fel au reacționat la unison slugile globalismului din Romania, bai nene... parcă s-a aprins brusc becul lu Pavlov și toți au început să lingă cate o bucățică.
Ce slugoi nenorociți, au ajuns să conducă România, bai nene...!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 04:56)
cat rau au facut Romaniei ACESTI MARETI?
cand oamenii au iesit in strada in acel august mai ca au fost masacrati de acesti DEMOCRATI
ce merita oare sa le uram???
covizeala grabnica!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 09:32)
caracterele slabe se dau imediat dupa putere . inca un motiv de sustinere AUR !
4.1. Cam (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Tarziu în data de 08.01.2021, 16:10)
Vezi ca sa terminat campania electorala
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 13:13)
Cred ca DL TRAMP rebuia chemat la ambasada Romaniei din SUA si luat la rost despre actiunile sale. Doar avem parteneriat strategic. Cand noi gresim suntem luati la rost imediat. Acest comportament trebuie sa fie reciproc
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 13:43)
buna poza , ce adunatura de muhaiele ! cu exceptia lui neamtu si georgescu , toti sint sint simbriasi la straini !
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 15:41)
S-au trezit niște păcate amărâte să-l critice pe Trump. Ei știu ca nu se ridica nici la genunchiul broaștei dar își dau cu părerea ca sa nu-i uite lumea.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 22:13)
Intr-un cuvint:
MOTRO-FLOCITI
:)
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 16:02)
Pe cele din Romania nu le au vazut ,ups ei erau protagonistii