Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, că este necesară eficientizarea fiecărui minister în parte, dar nu în ideea de a da oameni afară ci, eventual, de a-i transfera în agenţiile sau ministerele unde există deficit de personal.
"Eu cred că este necesară eficientizarea fiecărui minister în parte. Sunt foarte multe agenţii, foarte multe entităţi în subordinea unor ministere care, efectiv, nu-şi au obiectul de activitate, sunt mai mulţi în conducere, decât cei care sunt subordonaţi, cei care lucrează, dar acest lucru eu l-am văzut altfel, nu neapărat să dăm oameni afară, nu vreau acest lucru. Avem deficit de personal în alte agenţii sau în alte ministere. De exemplu la Casa de Pensii avem nevoie de 500 de persoane care să lucreze acolo. Putem lua funcţionarii dintr-o parte şi să-i ducem în altă parte, astfel încât şi utilitatea muncii lor să fie recunoscută şi, în acelaşi timp, şi noi să încercăm să avem o altă abordare referitoare la administraţia centrală", a declarat Viorica Dăncilă, la DC News.
Premierul susţine că, în baza unui act normativ dat de Guvernul Cioloş, au fost numiţi în diferite locuri directori, manageri "care efectiv nu au criterii de performanţă bine stabilite".
"Şi atunci avem situaţii în care lucrurile nu merg bine, dar nu putem să-i schimbăm pentru că trebuie să le plătim salariul până la sfârşitul mandatului. Eu înţeleg că atunci când vrei eficienţă, când vrei performanţă, trebuie să ai câţiva indicatori, oriunde te-ai afla, inclusiv pentru funcţionari. Acest lucru cred că trebuie schimbat şi să legăm şi activitatea funcţionarilor, chiar în Ministerul Fondurilor Europene, să o legăm de proiecte de implicare, pentru că atunci, dacă lucrurile nu merg bine nu există niciun fel de sancţiune, niciun fel de interes. Am cerut ministrului Fondurilor Europene să vină cu o organigramă, să vină cu eficientizarea activităţii, pentru ca să putem să vorbim de mai multe proiecte, să vorbim de interesul fiecărui funcţionar în implementarea cât mai multor proiecte. Şi cred că aceasta trebuie să fie abordarea Guvernului în următoarea perioadă ", a declarat Dăncilă.
Aceasta s-a referit şi la problema detaşărilor din mediul privat la stat, precizând că în anumite situaţii salariile erau mai mari ca ale prim-ministrului.
"Dacă este vorba despre o detaşare a unui om cu experienţă, cu expertiză, cu salariu corespunzător funcţiei pe care a fost detaşat nu există o problemă, dar de când am preluat am văzut foarte mulţi detaşaţi, erau angajaţi de câteva zile, iar salariile erau mai mari ca ale primului-ministru pentru că este obligativitatea ca să-l transferi cu salariul pe care-l are la firma de unde a fost detaşat. E o aberaţie şi nu ne putem juca cu fondurile publice, cu fondurile cetăţenilor. De aceea am cerut, am eliminat foarte mulţi din sistemul public, iar acum am cerut din nou acest lucru, vreau să văd ce angajări s-au făcut de la 1 ianuarie, miniştrii trebuie să spună de ce au făcut aceste angajări şi să văd salarizarea corespunzătoare funcţiei respective şi salariul pe care-l are acel detaşat. Am avut o situaţie chiar în Secretariatul General al Guvernului unde aveam o detaşare a unei persoane, nu spun că nu este foarte bine pregătită, nu sunt în măsură să-i fac evaluarea, este un domeniu în care nu am competenţe, dar era cu un salariu extraordinar de mare, de 27.000 de lei ", a mai declarat Dăncilă.
1. # invenție
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2019, 17:56)
ȘTIE ȘI ,, gripei ".....