VIRGIL POPESCU: Guvernul nu va cere dividende de 90% din profit de la Romgaz şi Nuclearelectrica

G.B
Piaţa de Capital / 3 iunie 2021

Guvernul nu va cere dividende de 90% din profit de la Romgaz şi Nuclearelectrica

Guvernul României nu va cere companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica să majoreze, de la 50% până la 90%, cota din profiturile pe 2020 ce va fi vărsată la bugetul de stat sub formă de dividende, cum a făcut recent în cazul a două companii de utilităţi, deoarece societăţile energetice de stat au obiective mari de investiţii, a afirmat, astăzi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Agerpres.

"După discuţii cu premierul şi ministrul de Finanţe am convenit să exceptăm aceste două companii", a spus Popescu.

Bloomberg subliniază că Romgaz negociază în prezent preluarea participaţiei de 50% deţinută de grupul american Exxon Mobil la proiectul Neptun din Marea Neagră, în timp ce Nuclearelectrica vrea să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

Premierul Florin Cîţu a declarat, zilele trecute, că în multe companii de stat sumele care erau considerate dividende erau folosite pentru acordarea de bonusuri pentru manageri şi excursii de tip team building, iar acum constituirea drept venituri la stat a dividendelor nu va afecta capitolul de investiţii.

Virgil Popescu a anunţat în cadul aceluiaşi interviu, că România intenţionează să accelereze procesul de eliminare a interdicţiei care împiedică vânzarea de participaţii la cele mai profitabile companii. Şeful de la Energie a precizat că Guvernul va elimina, până în luna iulie, o lege care blochează vânzarea de active ale statului, după ce în luna februarie un act legislativ care viza anularea legii adoptate de precedenta administraţie a fost blocat în Parlament.

Eliminarea interdicţiei va permite Hidroelectrica să înceapă pregătirile pentru o ofertă publică iniţială (IPO) ce ar putea avea loc la finele acestui an sau începutul lui 2022, a adăugat ministrul.

"Voinţa politică există şi ne vom respecta promisiunile, dar trebuie urmată procedura parlamentară. Am avut recent o discuţie cu colegii mei şi vom trece legea în cursul acestei luni, pentru a putea relua procedura de listare a unui pachet de 15%", a precizat el.

Totodată, noul Guvern de coaliţie vrea să demareze discuţiile pentru modificarea Legii privind zăcămintele offshore. Legea modificată ar putea fi aprobată fie într-o sesiune parlamentară specială, în cursul verii, sau în septembrie, când se întorc parlamentarii din vacanţă. Aceste modificări sunt esenţiale pentru un proiect de gaze din Marea Neagră, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Proiectul a fost îngheţat de OMV Petrom şi partenerul american Exxon Mobil, acesta din urmă luând chiar decizia sa se retragă din proiectul Neptun. Compania de stat Romgaz discută preluarea participaţiei de 50% deţinută de Exxon Mobil la proiectul Neptun, după ce a făcut o ofertă finală.

"Sunt optimist că Romgaz va ajunge la un acord cu Exxon şi vom putea să extragem gazele naturale", a mai spus Virgil Popescu.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dl ministru cere să nu se respecte legea si obține aprobare. Poate sa mai ia niste bani de la Hidroelectrica sa,i dea la FP asta aprobă fără ezitare si poate mai da niste bani la CNN sa mai faca Ghiță un depozit bancar ca nu are destule iar planul de investiții tot nu,l realizeaza. Parca spunea dl. Chițu ca se fraudeaza banii din profitul companiilor de stat si,i va cere ca dividende .Iar s,a răzgîndit? Si mai spunea că banii din dividende se duceau pe excursii...cum? Sa,i spuna cineva cum se plătesc dividendele! Sa auzim de bine.

    De la alea care nu sunt pe bursa, cum e Hidro o sa ia tot cu doua maini? Macar de la Hidro primeste si FP ceva.

    1. Este adevarat ,nu mai carcotiti atata.Guvernul nu va cere asa ceva,deja a cerut.Ministrul nostru are o logica beton.ha,ha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb