VIRGIL POPESCU: "Proiectul de OUG care permite plăţi compensatorii pentru 4 companii din minerit, pus în dezbatere publică"

J.P.
Miscellanea / 11 iunie 2021

"Proiectul de OUG care permite plăţi compensatorii pentru 4 companii din minerit, pus în dezbatere publică"

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite plăţi compensatorii pentru Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi Închideri Mine Valea Jiului a fost pus în dezbatere publică, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

"O nouă promisiune îndeplinită! Proiectul Ordonanţei de Urgenţă care permite plăţi compensatorii aşa cum sunt în contractele colective de muncă şi venituri de completare între 24 şi 48 de luni pentru cele patru companii (Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi închideri mine Valea Jiului) este pus în dezbatere publică. Proiectul se supune adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003", a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, propunerile de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019 vizează completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecţie socială, respectiv din cadrul operatorilor economici care sunt afectaţi de politica de decarbonare, întrucât utilizează combustibili fosili, precum şi persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului S.A.

"Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare şi a unor plăţi compensatorii, ca măsură de protecţie socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din cadrul companiilor afectate. Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane - Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane - Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU); 3.997 persoane - Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO); 30 persoane - Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM). Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei", se menţionează în document.

Aceste măsuri propuse au în vedere interesul social, politica legislativă a statului român şi cerinţele corelării cu reglementările interne şi ale armonizării legislaţiei naţionale, precizează sursa citată.

Măsurile de protecţie socială prevăzute, respectiv acordarea unui venit de completare pentru o perioadă de maximum 24 până la 48 de luni sunt tratate ca măsuri de protecţie socială acordate de statul român.

Astfel, persoanele concediate beneficiază de plăţile compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic. În situaţia în care operatorii economici care efectuează concedieri colective sunt în procedură de insolvenţă sau nu pot achita plăţile compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă, întrucât duc lipsă de lichidităţi, acestea pot fi acordate integral din fondurile alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aceste plăţi având acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.

Pentru operatorii economici care nu pot achita sumele reprezentând plăţi compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă plata sumelor se poate realiza în situaţia în care operatorul economic face dovada imposibilităţii plăţii acestora, prin decizia organelor statutare ale societăţii, adoptată în baza indicatorilor economico-financiari şi a situaţiilor financiare anuale.

Se propune de asemenea modificarea art. 11 din ordonanţa de urgenţă în sensul că obligaţia persoanei disponibilizate de a căuta activ un loc de muncă poate fi înlocuită cu opţiunea ca persoana disponibilizată să participe la programe de formare profesională, organizate în condiţiile legii, a căror finanţare este asigurată din asistenţa financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul fondurilor structurale şi de investiţii ale UE, precum Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune, şi Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucrătorii disponibilizaţi.

Noua Ordonanţă se va aplica până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, în cazul operatorilor economici menţionaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb