Procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara este în lucru de anul trecut şi ar putea fi finalizat într-o lună, o lună şi jumătate, afirmă ministrul Energiei, Virgil Popescu, informează Agerpres.
"Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, folosind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate. Este vorba de separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie. Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele de la Mintia, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia în aşa fel încât să reuşim din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentat cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi, care să fie viabile, una la administraţia locală şi alta la Ministerul Energiei", a explicat ministrul, luni seara, la Digi 24.
Acesta a adăugat că procesul este în faza finală şi că birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut ca acesta să dureze atât de mult: contestaţii la tabloul creditorilor, acţiuni în instanţă de declanşare a falimentului, respingerea acestora.
Virgil Popescu a subliniat că societatea practic nu mai are fonduri suficiente şi din producţia de cărbune care este extrasă din cele patru mine nu se pot acoperi toate chletuielile.
Întrebat câţi mineri vor rămâne angajaţi, ministrul a răspuns că nu poate spune acum şi că trebuie făcută o analiză foarte serioasă.
"La acest lucru se lucrează în continuare. Avem patru mine: două sunt în procedura de închidere deja, le-am preluat de la vechiul Guvern PSD, şi două mine viabile. Cele două mine în procedură de închidere dorim să le închidem în siguranţă şi după părerea mea s-a negociat prost această închidere şi ar trebui prelungită pentru a o pune în siguranţă. Există un risc de autoaprindere a cărbunelui din interiorul acestor mine şi trebuie să preîntâmpinăm acest lucru. Nu vă pot spune acum ce, cât, cum. (...) Trebuie o analiză foarte serioasă pentru că, inclusiv din rândul minerilor, mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care nu lucrează în mine, sunt angajate cumva fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, trebuie rezolvate şi trebuie curăţată compania de asemenea practici, pentru a o putea pune pe o bază solidă", a mai afirmat Popescu, potrivit Agerpres.