Vivre Deco nu a raportat la BVB modificările apărute în board

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2023

Sursă foto: Facebook / Vivre

Sursă foto: Facebook / Vivre

Compania este în procedură de concordat preventiv În planul de restructurare se propune ca deţinătorii de obligaţiuni să primească doar 15% din valoarea titlurilor; între obligatari se numără şi Alpha Bank, cu o deţinere de 2,8 milioane de euro În situaţia în care nu se va ajunge la omologarea planului, Vivre consideră că alternativa optimă pentru societate ar fi falimentul

Vivre Deco, retailer online de mobilier şi decoraţiuni, aflat în procedură de concordat preventiv ce are listate două emisiuni de obligaţiuni în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), nu a raportat pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital modificările apărute în Consiliul de Administraţie al societăţii.

În momentul listării ultimei emisiuni de obligaţiuni, în iulie 2021, board-ul companiei era format din preşedintele Andras Nagy şi membrii Călin Fusu şi Oliver Cadogan. Aceştia aveau un mandat de patru ani, ce expira la 31 decembrie 2021, după cum se arăta în memorandum.

Prin urmare, acţionarii societăţii trebuiau să aleagă un nou board sau să prelungească mandatul celui existent, lucruri care, după cum reiese din Regulamentul nr. 5/2018 al Autorităţii de Supraveghere Financiară, trebuiau anunţate pieţei. Or, niciun astfel de comunicat nu apare pe site-ul BVB.

În raportul anual al companiei pentru 2021 se menţionează că: "societatea este administrată în sistem unitar, de un Consiliu de Administraţie format din trei membri, având un mandat de patru ani ce expiră la 31 decembrie 2021". Adică dintr-un document redactat în aprilie 2022 aflăm că societatea este administrată de un Consiliu al cărui mandat a expirat. Pe de altă parte, la ultimele pagini ale documentului apar o serie de decizii ale acţionarilor din anul 2022 semnate de Andras Nagy în calitate de preşedinte.

În raportul aferent primei jumătăţi a anului trecut nu se mai face nicio referite la Consiliul de Administraţie. Asta în condiţiile în care, în raportul semestrial publicat cu un an în urmă, board-ul Vivre era prezentat amănunţit.

Abia din planul de restructurare publicat pe site-ul BVB în data de 7 noiembrie aflăm că administratorii societăţii sunt Călin Fusu, Antoanela Canja (în curs de mandatare) şi Oliver Cadogan. Adică fostul preşedinte Andras Nagy nu mai este în board. Ulterior, în data de 18 noiembrie, convocatorul adunării generale a obligatarilor este semnat de Cătălin Fusu în calitate de director general şi preşedinte al board-ului Vivre.

Dar, conform Regulamentul nr. 5/2018 al Autorităţii de Supraveghere Financiară (privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă), Art. 234, (1), emitentul face publice informaţii privilegiate în conformitate cu art. 17 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 596/2004. Din categoria informaţiilor privilegiate fac parte: (...) schimbări în conducerea emitentului, respectiv înregistrarea la ORC/altă entitate similară a respectivei schimbări sau intrarea în vigoare a respectivei schimbări.

"Raportarea se realizează de îndată ce este posibil, dar fără a depăşi 24 de ore de la producerea evenimentului sau de la data luării la cunoştinţă de către emitent", se mai arată în Regulamentul ASF.

Or, pe site-ul BVB nu apare vreun raporat în care să se anunţe, în mod explicit, schimbările din Consiliul de Administraţie al companiei.

În prima parte a lunii septembrie a anului trecut, instanţa a admis cererea Vivre Deco de deschidere a procedurii de concordat preventiv la cererea a doi creditori Zooku Solutions şi Shopeo Tech, ambele având legături cu compania. Conform planului de restructurare, Vivre a ajuns să aibă pierderi mari şi capitaluri proprii negative în special după ce a schimbat tratamentul contabil al cheltuielilor legate de atragerea şi reţinerea clienţilor. Chiar cu un an înainte de lansarea primei emisiuni de obligaţiuni, societatea a hotărât să trateze această catergorie drept cheltuieli în avans. Astfel, se miza pe faptul că vor aduce clienţi ce vor face cumpărături recurente, urmând să fie trecute eşalonat în cheltuielile exerciţiilor financiare. Ulterior, s-a constatat că aceste cheltuieli nu aduceau veniturile sperate, li s-a schimbat tratamentul contabil si Vivre a ajuns brusc la o pierdere mare.

În plus, în plan se afirmă că spaţiile de depozitare ale companiei au fost supradimensionate, circa 50% fiind goale. "La solicitarea administratorului concordatar care este PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, având în vedere că Ecom Centru Logistic este o parte afiliată, Vivre va efectua demersuri pentru: (i) evaluarea nivelului chiriei faţă de condiţiile existente în piaţă de către un expert independent pentru perioada începând cu decembrie 2020 şi (ii) analiza modului în care a fost efectuat managementul acestui contract", se arată în planul de restructurare.

Cu puţin timp înainte ca această situaţia să iasă la iveală, Monica Cadogan şi-a dat demisia din funcţia de director general al Vivre Deco. În rapoartele publicate ulterior şi semnate de noul director Călin Fusu, se subliniază că situaţia în care se află compania a fost cauzată în special de strategiile manageriale din 2020 şi 2021 ce nu au avut beneficiul aşteptat. Altfel spus, noua conducere spune că de vină este Monica Cadogan.

În ultimul plan de restructurare se propune ca deţinătorii de obligaţiuni să primească numai 15% din valoarea titlurilor, în trimestrul al patrulea din anul al patrulea al implementării restructurării. În planul anterior se propunea ca deţinătorii de obligaţiuni să primească doar 4,2% din investiţie.

Între deţinătorii de obligaţiuni se afla Alpha Bank, cu titluri în valoare de 2,81 milioane de euro. Fonduri administrate de Certinvest au titluri în valoare de circa 106 mii de euro, după cum reiese din document.

Conform planului, restructurarea Vivre va fi realizată prin două direcţii principale: schimbarea strategiei de vânzări şi optimizarea costurilor pentru a susţine o nouă direcţie de business.

În situaţia în care nu se va ajunge la omologarea planului, Vivre consideră că alternativa optimă pentru societate ar fi falimentul, se mai menţionează în document.

Vivre Deco are listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB două emisiuni de obligaţiuni, în valoare totală de 10,45 milioane de euro. O emisiune, în valoare de 3,45 milioane de euro, a fost listată în 2020, are scadenţa în 2025 şi o dobândă anuală de 5,25%. Cealaltă emisiune, de şapte milioane de euro, a fost listată în 2021, scadenţa era în 2026 şi dobânda anuală de 5,5%. Titlurile sunt suspendate de la tranzacţionare.

Vivre Deco este deţinută în proporţie de 51,81% de Neogen, alături de Advisory Delta cu 43,37% şi Nagy Vajda Andras Peter ce deţine 4,82% din companie.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. esec major de supraveghere, practic e o jungla, poti scrie orice in prospect, poti sa furi, poti sa minti, poti sa nu raportezi, sa nu respecti regulile, fiindca oricum nu patesti nimic, au dovedit-o altii inaintea ta. Multumim ASF

    1. Comvex SA

      grupul Chelu,Dragoi,Constantin,Roca samd.

    Stați aproape de subiect, urmează o desfășurare interesanta cu final multumitor pentru obligatari

    Fusu și Cadogan învinuiți penal și eventual răspundere patrimonială

    In final pușcărie dacă justiția își face treaba ;)) 

    1. Ne tii la curent cu raportarile.

      Sper ca aveti informatii in acest sens si sa se rezolve pozitiv. Este un semn foarte negativ pentru piata romaneasca de valori daca se scapa pur si simplu fara sa plateasca cineva. Orice emitent de obligatiuni o sa poata inchide firma fara sa mai trebuiesca sa returneze valoarea obligatiunilor. Deja ,cel putin piata de obligatiuni negarantate de la BVB, este junk. La atitudinea BVB si ASF fata de situatia de la Vivre cam piata romaneasca bursiera e junk, jungla.

      Eu o sa fac exit fin tot ce inseamna BVB. Nu exista nicio supraveghere reala. BVB țeapă

    O bataie de joc piata de obligatiuni negarantate de la BVB. Mai sigure sunt investitile in crypto.

    asa hoti ca la vivre mai rar...ce face asf? nimic....isi iau salariile barosane...ce zice bt si tradeville...ca bondurile erau junk, vezi doamne....dar fugeau dupa clienti....vindeti bvb si traiti-va viata ca e scurta si nu merita sa stati cu mana intinsa...doamna de la imperiul leilor e bine mersi?

    am comandat de pe site vivre un produs de 16 lei care avea transport gratuit :))))))))))))))))))))))))))))) ))))) imi ziceti cum poate face firma asta bani? adica bani pentru obligatari?

    vivre ar trebui sa se rebranduiasca si sa ne numeasca voler sau mourir

    Chiar in halul asta e piata BVB?!

    Trebuie sa fi masochist sa ai obligatiuni negarantate la BVB. Sunt junk. 

    Bine ca apar la tv diverse persoane care ne spun sa investim pe bursa romaneasca ca e sigura, ca sunt castiguri mai mari ca la banca, etc... Vad ca e foarte sigura. Mai bine la banca sau pe pietele externe, BVB e o gluma proasta.

    A fost o mare golănie împachetata credibil cu concursul auditorilor și al brokerilor. Nu știu cum se obțin avizele ASF pentru listare. Se verifica NIMIC! Sta dosarul pe masă 2 luni și apoi direct iese APROBAT

    1. Test

    Eu nu-s naiv sa nu-mi dau seama ca "prada" a fost împărțită frățește

    Maine imi vand tot WINE, combinatia asta nu imi inspira incredere

    Fusu daca nu ma insel e tot moldovean, incep sa cred ca tot ce e listat pe BVB cu actionariat din Repubila Moldova e țeapă  

    Urmeaza MAIB listata tot de Horizon Capital care sunt si la WINE

    BVB = CÂH ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb