VIZITĂ ISTORICĂ LA KIEV Klaus Iohannis propune coridoare albastre în Marea Neagră, pentru transportul cerealelor ucrainene

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2022

Klaus Iohannis propune coridoare albastre în Marea Neagră, pentru transportul cerealelor ucrainene

Preşedintele Klaus Iohannis a propus ieri, la Kiev, cu prilejul vizitei comune pe care a efectuat-o împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german - Olaf Scholz şi premierul italian - Mario Draghi, constituirea unei coaliţii de state care să sprijine efortul internaţional de creare a unor "coridoare albastre" pentru transportul maritim, în siguranţă, prin Marea Neagră.

"Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de şantaj printre acţiunile sale - cerealele.

Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect şi despre soluţiile posibile pentru depăşirea acestei situaţii. Ca parte relevantă a soluţiei la situaţia de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina şi acţionează ca hub regional pentru grânele ucrainene. Autorităţile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a uşura tranzitul prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile dunărene. De la începutul invaziei ruseşti, Portul Constanţa a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum şi pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României. În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanţi, pentru convenirea unei «coaliţii de state» care să sprijine efortul internaţional de creare a unor «coridoare albastre» pentru transportul maritim, în siguranţă, prin Marea Neagră", a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinţei de presă comune care a avut loc, ieri, la Kiev.

Domnia sa a reiterat sprijinul pe care ţara noastră l-a acordat, îl acordă şi va continua să îl acorde refugiaţilor ucraineni în România - unde de la începutul conflictului şi până acum au fost înregistraţi la frontiere, pe sensul de intrare, peste 1,2 milioane de cetăţeni ai Ucrainei, din care majoritatea femei şi copii.

"Suntem mai uniţi şi mai puternici ca niciodată - la nivel regional, european şi transatlantic - în prezervarea valorilor noastre fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetăţenii ucraineni, le apăraţi cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă şi de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi autorii ruşi ai crimelor să fie traşi la răspundere de către justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că a discutat cu preşedintele Volodimir Zelenski şi despre efortul de reconstrucţie şi reclădire a Ucrainei după încetarea actualului conflict generat de agresiunea exercitată de Federaţia Rusă.

"Trebuie să privim către viitor şi să iniţiem pregătirile pentru reconstrucţia Ucrainei. Am fost de acord cu toţii că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort şi trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop", a spus Klaus Iohannis care a subliniat ideea acordării rapide a statutului de ţări candidate la Uniunea Europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia.

"Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate şi stabilitate în vecinătatea proprie.Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noştri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-şi construi rezilienţa şi a face faţă unei game largi de provocări simultane, fie convenţionale, fie hibride", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României s-a aflat ieri în vizită oficială la Kiev, unde a ajuns cu trenul, aşa cum au ajuns şi Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi. Klaus Iohannis a fost întâmpinat la gara din Kiev de Olha Stefanishyna, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică al Ucrainei.

În cadrul vizitei oficiale, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi şi Klaus Iohannis s-au deplasat la Irpin, o suburbie a Kievului, distrusă aproape complet de bombardamentele armatei ruse.

"Nu există cuvinte care să descrie tragedia umană inimaginabilă şi distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi la Irpin. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi cei responsabili pentru aceste crime să fie traşi la răspundere de justiţia internaţională, proces pe care România îl susţine necondiţionat", a scris preşedintele Klaus Iohannis într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Discuţiile dintre cei patru oficiali şi preşedintele Zelenski au durat peste trei ore, după care au susţinut o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia Emmanuel Macron a anunţat că Franţa, Germania, Italia şi România susţin acordarea "imediată" a statutului de candidată la UE pentru Ucraina. Preşedintele francez a adăugat că "acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova".

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că guvernul de la Berlin sprijină candidatura Kievului pentru statutul de candidat la UE, dar a avertizat că acest statut nu înseamnă aderare imediată la Uniune, ci denotă demararea unui proces îndelungat în acest scop.

"Suntem la un moment de cotitură al istoriei noastre. Poporul ucrainean apără în fiecare zi valorile democraţiei şi libertăţii care stau la baza proiectului european, proiectul nostru. Nu putem aştepta. Nu putem amâna acest proces", a spus premierul italian Mario Draghi.

În cadrul conferinţei de presă, Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va livra Ucrainei încă şase sisteme mobile de artilerie Caesar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, dacă va primi mai multe arme din partea partenerilor europeni, va prelua mai rapid teritoriile ocupate de forţele Federaţiei Ruse.

"Fiecare zi de întârziere sau de decizii amânate este o oportunitate pentru armata rusă de a ucide ucraineni sau de a ne distruge oraşele. Există o corelaţie directă: cu cât primim arme mai puternice, cu atât mai repede ne putem elibera poporul şi pământul", a spus Volodimir Zelenski.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E foarte probabil ca Plavanul sa nu fi auzit de Convenția de la Montreux din 1936(prin care vasele militare ale statelor neriverane nu au voie sa stationeze sau sa desfasoare actiuni in Marea Neagra, Turcia avand dreptul sa le inchida stramtorile), iar daca a auzit, e clar ca n-o intelege!

    1. Ce impiedica Romania sa inchirieze vase de razboi cu 1 USD/ an de la aliati, cu obligativitatea de a le inapoia in termen de n ani?

      Si ce-or sa ne zica apoi aliatii, dupa ce si le vor recupera ca fier vechi de pe fundul Marii Negre? Ca le-a iesit investitia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb