VOCI Cadou de 72 milioane de acţiuni de la Mircea Ursache pentru Elliott

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2013

S-a finalizat operaţia de cumpărare a 600 milioane acţiuni de către Fondul Proprietatea la preţul de 1 leu, adică la valoarea nominală. Pachetul reprezintă 4,3546% din capitalul social subscris de 13.778.392.208 lei. Consecinţă logică, acţionarii care deţineau un pachet de acţiuni sub acest procent sau, mai exact spus, care deţineau sub 600 milioane acţiuni, puteau să subscrie la vânzare tot pachetul şi să vândă efectiv pro rata acţiuni diminuate cu coeficientul de supra subscriere.

Cei care deţineau un pachet mai mare trebuiau să fie limitaţi la numărul maxim din oferta de cumpărare. Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache a permis ca toţi acţionarii să pună la vânzare tot pachetul deţinut, deşi aceasta era o inepţie. Nu poţi obliga un cumpărător să cumpere ceva, mai mult decât poate plăti. Presa a arătat că fondul ELLIOTT a primit 139.000.000 lei pentru 139.000.000 acţiuni vândute. Asta corespunde unui procent de 1,008% din capitalul social şi 23,177% din totalul acţiunilor achiziţionate de către FP. Cum înainte de această operaţie ELLIOTT deţinea aproape 18,1% din numărul total de acţiuni, adică circa 2,49 miliarde acţiuni, pe care le-a subscris în totalitate, adică de peste 4,15 ori mai mult decât legal putea pune la vănzare, înseamnă că, de fapt, numai 33.500.000 acţiuni ar fi trebuit să vândă pro rata la oferta maximă de 600.000.000 acţiuni. Cum se pare că totuşi ELLIOTT deţinea nu unul, ci două conturi, atunci putea subscrie 1.200.000.000 de acţiuni şi ar fi vândut efectiv 67.000.000 acţiuni. Şi aşa rezultă 72.000.000 acţiuni vândute în plus, în detrimentul tuturor celorlalţi acţionari care au subscris la ofertă. Cele 72.000.000 acţiuni acordate ELLIOTT reprezintă 12% din pachetul de acţiuni scoase la cumpărare de către FP, ceea ce înseamnă că toţi cei care au subscris la ofertă puteau vinde cu 12% mai mult decât au reuşit. Inclusiv ELLIOTT, sau de ce nu, chiar mai mult, dacă de exemplu şi doamna van Dusen Malaxa şi alţii au subscris mai mult decât 4,3546%.

De ce a dat această aprobare Mircea Ursache?

Iată un motiv serios pentru doamna avocat Sfîrăială pentru un proces, de data asta cu şanse reale de succes, bun de plată din păcate statul român, prin ASF - Mircea Ursache. Dacă Mircea Ursache nu are bani destui, poate au cei care l-au pus să dispună singur de ceva la care, după părerea unui bun amic, investitor pe piaţa de capital, dânsul nu se prea pricepe. Din păcate, aşa cum am afirmat în urmă cu 22 ani în Parlamentul României, noii oameni politici de după revoluţie, cred că funcţia creează competenţa, când normal este, ca şi în toate ţările civilizate, competenţa să aducă funcţia.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. atunci ai fi observat ca zarul dupa ce a fost aruncat iti permitea sa umpli sacosa cu euroni, dar trebuia sa mergi cu pionul inapoi pe start pentru faptul ca desi in explicatiile privind guvernanta corporatista urmezi regulile contabile IFRS , singurul lucru care a fost supus AGA spre aprobare a fost ceva in sistem RAS. Sa fim sinceri a fost si un raport individual , insa in background scria DRAFT(pagina 117,118 numerotare PDF , sau 116,117 document) . Probabil l-au si dumnealor cu imprumut de pe raftul lui Dracula.Pentru a nu fi plictisitor as propune o comisie, nu mai avem nici un spectator pe acelasi scenariu cu tribunii. S-auzim de bine. Cu virtualitate, Maidanezul Competent :-)

    1. Si daca omul de afaceri (sacalul din Wall Street) a dat si un commission dlui ursache ce asta era nebun sa spuna nu? Ei noi suntem multumiti si asa. Sfaraiala sa-si vada de hotiile ei ca nu pentru noi se bate ea cu FT ci este platita de cineva. Daca sunteti ziaristi de investigatii asta trebie sa cercetati: cine este in spatele sfaraitei si dela cine primeste bani.

    Unul se exprima prea contabilo-metaforic (Bestea) departe de investitorul de rand sau omul normal , in timp ce al doilea (Cernea) ar trebui sa "cante" la alta masa. Chiar ne doare Sfaraiala acuma.

    Norocul cu M. Iordache. Ca sa iesi in fata, sa dai in misei, asa cum face MI mi se pare nebunie sau curaj suprem. Pai cati sunt in corupta asta tara demni de curajul lui? 99% stau deoparte, mai un chibit, mai un lins, mao un mic. Astia suntem.

    Multumesc d-le Iordche. 

    1. Avand in vedere sursa reala de inspiratie a lui Mionrache si faptul ca articolele sale apartin unui personaj colectiv, cred ca trebuie salutata contributia tuturor celor care-si exprima ideile si pozitiile sub semnatura Miodache.

    A fost respectat acest articol ?

    Art.195.- (1) Oferta publică de cumpărare trebuie să se desfăşoare în condiţii care să asigure egalitate de tratament pentru toţi investitorii. 

    Se pare ca nu ! 

    ASF nu a respectat legea ! 

    Eliott putea sa faca oferta de vanzare.

    Daca facea cineva oferta de cumparare concurenta ce se intampla ! 

    1. Teraflu> tu esti baiat inteligent frate ce ai patit?

      Nu e firesc sa vanda toti in acceasi proportie cu detinerea avuta? 

      Sa vinda mai putine proportional doar pentru ca a cunparat mai multe???

      Comunismul naste mostri 

      Asa am zis si eu in prima faza ca este echitabil dar dupa ce am citit articolul din lege si faptul ca Eliot controleaza deciziile FP deci poate stia mai demult oferta si pretul inclin sa ca era corect ca ordinele de vanzare sa fie de maxim valoarea ofertei. Cate actiuni a vandut eliot catre fp inainte de inceperea ofertei ? Cred ca supermanagerii de la FP l-au asigurat pe Eliot ca va vinde si erau sa o zbarceasca rau de tot : pui masa pentru stapan si manaca musafirii tot ".

      Sa intelegem ca la 1leu Eliot iese de tot de la FP sau va mai matura piata pentru a servi mingea FP ?

      Oricum conteaza doar ce zice ASF ca el e impartial ! 

      Te rog mult nu deveni comunist. Cum sa vinda cineva un procent mai mic fata de alt actionar.

      Ganditi frate ca altfel ajungem un popor de idioti. Daca nici aia buni de pe bursa nu mai sint capitalisti nu mai speram nimic de la viitor.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb