VOCI De ce vor avea pensiile de stat un "randament" superior celor private

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2017

De ce vor avea pensiile de stat un "randament" superior celor private

Toată lumea bună a analizei "macro" şi consultanţei de investiţii i-a sărit în cap Premierului când a pomenit de reducerea contribuţiilor la Pilonul II în paralel cu creşterea acestora la Pilonul I mai ales la auzul justificării acestui demers ("pensiile de stat vor avea un randament superior celor private în această perioadă de creştere economică"). Făcând abstracţie de linşajul mediatic motivat ideologic, teoria autorităţilor are acoperire practică şi iată de ce.

Este adevărat că pensiile de stat n-au nicio componentă investiţională, se bazează pe principiul "pay as you go" şi nimeni nu-şi bate capul cu ce face statul cu banii colectaţi spre deosebire de pensiile private, unde administratorii pun banii strânşi de la contributori în titluri de stat (cam 60%), depozite, obligaţiuni şi acţiuni. Deci cum să vorbeşti de randament în cazul pensiilor de stat?

Dacă privim însă la modul de calcul al punctului de pensie, ne schimbăm optica. Acesta este indexat anual cu 100% din creşterea inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut. Şi acum să comparăm tendinţele. Presupunând că indexarea cu inflaţia din compoziţia pensiilor de stat e comparabilă cu randamentul certificatelor de trezorerie din portofoliul fondurilor de pensii private minus comisioanele administratorilor, diferenţa de randament între cele două piloane de pensii s-ar juca în zona evoluţiei salariului mediu brut pe economie care influenţează actualizarea punctului de pensie versus randamentul celorlalte active ale fondurilor (în special acţiunile). Iar în ceea ce priveşte veniturile medii din România mai este mult de recuperat faţă de media UE, mult mai mult decât diferenţa dintre PER-urile medii la burse (BVB versus orice mare bursă europeană). Cu alte cuvinte, salariile noastre (dar şi puterea de cumpărare) sunt încă de câteva ori mai mici, în funcţie de statul cu care ne comparăm, dar PER-ul (raportul între preţ şi profitul pe acţiune) la BVB nu e de câteva ori mai mare decât cele de pe pieţele mature din Occident, astfel încât să sperăm la multiplicarea preţului acţiunilor autohtone pentru echilibrarea valorilor. În treacăt fie spus, în ultimii 4 ani valoarea punctului de pensie a crescut de la 760 lei la 1.000 lei, o creştere de peste 30% care nu se regăseşte şi în curtea fondurilor private de pensii.

Sigur, aici se poate replica: în cazul pensiei de stat primeşti în general doar o fracţiune din cât ai cotizat, în vreme ce la pensia privată ai toţi banii plus creşterea acumulată. Da, cu condiţia să nu dea faliment compania unde eşti încris, caz în care garanţia se rezumă la sumele depuse minus inflaţia şi comisioanele administratorilor. În plus, dacă în cazul pensiei private te mulţumeşti doar cu sumele acumulate apoi strângi cureaua dacă ai viaţă lungă de pensionar, la Pilonul I poţi primi pensie oricât de mult, indiferent de cât ai cotizat, chiar şi până la 100 de ani (dacă-i apuci) - iar speranţa de viaţă e în creştere şi în Romania.

În concluzie, cum piaţa de capital a recuperat mai repede din decalajul faţă de Europa dezvoltată decât piaţa muncii, e de presupus ca "randamentul" pensiei de stat (a punctului de pensie) să fie mai mare decât al pensiei private. Evident, exceptând cazul în care administratorii din România descoperă un El Dorado al pieţelor de capital unde plasând 1 leu să primeşti 100 în 5 ani, descoperire ce le-ar permite să surclaseze evoluţia punctului de pensie din Romania direcţionand nu mai mult de 5-10% din active spre această investiţie miraculoasă. Dar mă cam îndoiesc de asta, ca să nu mai pomenesc de riscurile aferente unor randamente astronomice.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Plata pensiilor marite in urma cresterii punctului de pensii nu se va face din cotizatia anterioara a pensionarului si din potentiala crestere din investirea acestei cotizatii ci din taxele incasate de stat la momentul platii. Lumea buna a analizei cred ca a spus ca nu exista comparatie pe baza de randament/crestere intre cele 2 sisteme de pensii. Cresterea la pilonul 1 e din pix.

    1. Bine zis. Cresterea la pilonul 1 e din pix si se bazeaza pe deficite uriase (15-20 mld lei bani imprumutati in fiecare an). Asta acum , mai tarziu deficitele vor fi mai mari :)

      Dar , de fapt, problema care 'framanta' guvernul este alta si am vazut un articol bun in alta parte. Ei vor sa mute , pt 'simplificare', toate contributiile angajatorului pe angajat. Doar ca au descoperit ca au o problema (sau mai multe). Pt ca salariul net sa ramana la fel de mare , noul brut trebuie sa creasca. Spre exemplu , daca brutul actual este de 2400 lei , anul viitor , ca sa iei acelasi net in mana , brutul trebuie sa creasca la 3000 de lei.

      Contributia la pilonul 2 este acum de 5,1% din brut. Dar 5,1% din 3000 de lei este mai mult decat 5,1% din 2400 lei. Solutia gasita de psd-isti este sa micsoreze contributia la pilonul 2 , dar , de fapt , la pilonul 2 se va incasa aceeasi suma ca si acum.  

      Articolul la care ma refer este scris de Daniel Gorgonaru.

      singurul randament real e atunci cand iti incasezi banii. In rest hartii cu cifre frumoase.

      Depinde in ce crezi. Daca crezi ca organizarea globalista va triumfa, poate vei avea o pensie mai buna la pilonul 2. Daca crezi ca totusi statele isi vor pastra o oarecare suveranitate, atunci e o speranta mai mare la pilonul 1. Ar fi bine sa poti alege.  

      Eu indraznesc sa cred ca tot de la stat e o speranta mai mare, chiar daca si ea foarte mica. Pana acum fondurile private nu au fost supuse stresului, mai mult au incasat decat au dat inapoi, deci e usor sa faci statistici frumoase cu randamente. Statul se pare ca a dat in mod real pensii, si continua sa dea. Greu de spus insa ce va fi peste 10-20-30 de ani, cand tinerii de azi vor iesi la pensie. 

      Bine zis!

    Daca as avea putere si sperand ca autorul acestui "articol" nu are mai mult de 40-45 de ani,l-as obliga sa cotizeze doar la pilonul 1 de pensii si sa traiasca cu pensia astfel obtinuta...Tare as vrea sa-l vad ce zice...

    1. Va rămâne fără 100 de euro/lună pensie privată, dar va avea punctaj dublu pentru pensia de stat.

      Cât timp există statul, își încasează pensia de stat.

      La un bun moment dat statul nu va mai garanta administrarea privată, iar toată glagoria libertariană dezvoltată la umbra statului va lua sfârșit. 

      O sa beti o bere impreuna cu autorul din pensia de la stat...O bere la 2 pahare...Va meritati soarta!

    incercati sa vedeti pe insse.ro diagrama natalitatii in romania. dupa 1990 natalitatea a scazut sub cea din timpul celui de-al doilea razboi mondial. cam atat de grava este situatia. de aceea adrian nastase (un hot ordinar, dar cu siguranta cu mult mai multa carte decat spritarul asta pus prim-ministru) a avut ideea pilonului II. statisticile de ocupare a populatiei tinere, calificarea ei, cat si pur si simplu numarul insuficient vor face ca sistemul "pay as you go" sa se faca praf. compari mere cu pere. pilonul II trebuie comparat cu un depozit in banca, nu are treaba si nu poate fi comparat cu un sistem de stat care nu are nici o dimensiune investitionala. Domnul Dogaru are vreo legatura cu seful pensionarilor militari?

    1. Poți să te uiți și pe diagrama natalității la prepelițe.

      Trebuie să te uiți pe statistica legată de contribuții. De 27 de ani veniturile românilor au fost la negru/gri, iar evaziunea fiscală este încă în floare.

      Când mințiți atât de ordinar și omiteți tocmai subiectul din manipulările voastre infantile se întâmplă că vă pierdeți gâsculițele care se uitau șocate în ciocurile voastre de măcănitoare descreierate. 

    ...La Pilonul 1 de pensii poti sa faci punctul de pensie,,nu de la 760 la 1000 ci chiar la 1300 sau mai mult ....problema se pune pe bani cui???. sigur ca pe bani mei..Nu facem investitii ..autostrazi..spitale scoli etc si suplimentam bugetul de asigurari socilale ...care stim ca de la an la an deficitul creste.Cu alte cuvinte spus ,,Guvernul face ce vrea...nu-l trage nimeni la raspundere....

    Jos guvernul!

    Cine mai subscrie? 

    pensiile speciale au cel mai mare randament. Nu contribui cu nimic si ai cea mai buna pensie din Romania. Beat that punk!

    pensiile speciale au cel mai mare randament. Nu contribui cu nimic si ai cea mai buna pensie din Romania. Beat that punk!

    Ce garantie ai ca in viitor nu se schimba legea pensiilor si punctul de pensie nu va mai fi indexat cu inflatia si cresterea salariului mediu pe economie?????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb