VOCI Vechiul sistem de impozitare ar ajuta piaţa de capital

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2015

Vechiul sistem de impozitare ar ajuta piaţa de capital

În noul Cod Fiscal, guvernul propune eliminarea impozitului pe dividende, ca fiind o măsură care i-ar ajuta pe investitori. Desigur, orice facilitate fiscală bucură pe oricine, dar asta nu este prea în măsură să sprijine piaţa de capital. Piaţa ar fi ajutată de măsuri specifice numai acesteia. Căci trebuie să spunem răspicat, numai câteva zeci din sutele de mii de societăţi comerciale din România sunt listate la bursă şi alte vreo câteva sute se mai tranzacţionează pe piaţa Rasdaq, fiind în curs de mutare sau delistare. Impozitul de 16% pe câştigul din tranzacţii este unul dintre factorii care au afectat dramatic volumul tranzacţiilor. De aceea, revenirea la vechiul sistem de impozitare ar ajuta cu adevărat piaţa de capital.

Cum era înainte de guvernul Ponta? Să recapitulăm. Câştigurile din tranzacţii cu acţiuni mai vechi de un an erau impozitate cu 1%, cere se reţinea de către SSIF-uri. Câştigul din speculaţia cu acţiuni mai noi de 1 an se impozita cu 16%, urmare a unei declaraţii anuale, prin care se compensau câştigurile de la unele tranzacţii cu pierderile de la altele. Căci nu s-a inventat în lume încă bursa de valori în care toate titlurile să crească şi să nu se înregistreze şi pierderi. Iar dacă ar fi o astfel de perioadă, ar fi urmată de o catastrofă asemănătoare celei din perioada crizei din 2010-2011, când preţul acţiunilor a scăzut chiar şi cu peste 95%.

În urma crizei, mai multe SSIF-uri au dispărut, cele mai multe şi-au restrâns drastic reprezentarea teritorială, mulţi investitori au renunţat la piaţa de capital, iar bugetul a încasat mai puţini bani.

Deşi credea că va încasa mai mulţi bani de la investitori, Guvernul şi-a redus drastic încasările de TVA de la SSIF-uri. De asemenea, acestea au făcut mai puţine profituri, sau chiar au avut pierderi, şi nu au mai plătit impozit pe profit sau au plătit mult mai puţin. Nu au mai dat deloc sau şi-au redus drastic dividendele către propriii acţionari, micşorând astfel impozitele pe dividende plătite, şi-au redus personalul, determinând mai puţine contribuţii la bugetul de stat la CAS şi fondurile de pensii. Adică, au adus mai multă pagubă decât câştig.

Nici de la investitori nu s-au luat prea mulţi bani pe impozite, căci cei destupaţi la minte nu au plătit nimic, operând aşa-numita optimizare fiscală, prin vinderea în pierdere a acţiunilor vechi, pentru a compensa câştigurile de pe urma tranzacţiilor profitabile, iar dacă erau şi mai destepţi, răscumpărau acţiunile vândute, la un preţ mai mic, compensând astfel şi comisioanele de tranzacţionare plătite brokerilor. Aş fi tare curios să ştiu cât a încasat bugetul sub formă de impozit pe câştigurile din tranzacţii, comparativ cu perioadele anterioare, dar şi cu cât a încasat mai puţin de la toate firmele de brokeraj în această perioadă.

Desigur că şi scăderea impozitului pe dividende ar ajuta şi investitorii, lăsându-le mai mulţi bani la dispoziţie, care să fie folosiţi fie pentru consum, fie pentru alte tranzacţii, dar cu adevărat piaţa de capital nu ar avea prea mult de câştigat. Dacă s-ar reveni la vechiul sistem de impozitare, da. Ar ajuta bursa foarte mult. Şi observaţi că nu am pledat pentru eliminarea totală a impozitului, aşa cum a fost în primii ani, adică până în anul 2000, când nu s-a plătit niciun impozit.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Terminati cu prostiile. Abia am scapat de D225 si am revenit la simplitate acum iar vreti sa complicam calculele? Cine mai face speculatii daca ii iei omului 16% la ce cresteri avem noi? Ce lichiditate o sa mai fie cand toti or sa astepte sa treaca 1 an? Chiar n-aveti ce face? Dvs le luati in buy&hold normal ca nu va pasa de speculatii.

    Doar o astfel de masura ar permite cu adevarat resuscitarea pietei de capital, muribunda,

    Profitul hidro este tazat cu 16 la suta, restul este virat la fp. Profitul fp este din nou taxat ci 16 la suta restul este, teoretic virat actionarilor unde este din nou taxat ci 16 la suta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb