• Ioana Tănase: Un IPO durează cel puţin şase luni şi numai Dumnezeu ştie unde va fi bursa peste şase luni
Creşterea dobânzilor bancare din ultimele două săpămâni a săltat costurile de finanţare ale companiilor autohtone. În aceste condiţii, societăţile româneşti care au nevoie de bani ar putea să apeleze la piaţa de capital, unde costurile sunt semnificativ mai mici.
Mihail Ion, preşedinte al "Raiffeisen Asset Management", a atras atenţia că majorarea dobânzilor se reflectă negativ în preţul acţiunilor de la bursă, care înregistrează, astfel, scăderi.
Domnia sa ne-a explicat că valoarea fundamentală a unei companii este dată de valoarea actualizată a veniturilor viitoare, aceasta fiind afectată atunci când dobânzile cresc
De asemenea, preşedintele de la "Raiffeisen Asset Management" a precizat că majorarea dobânzilor diminuează veniturile companiilor care se finanţează prin credite bancare ca urmare a sporirii costurilor financiare.
Ioana Tănase, director general la "EFG Eurobank Securities", ne-a explicat că procesul de listare a unei companii la bursă durează cel puţin şase luni de zile, la sfârşitul cărora detaliile tehnice ale unei Oferte Publici Iniţiale (IPO) pot fi date peste cap de volatiliatea preţurilor de pe piaţa de capital.
Domna Tănase ne-a spus: "În acest moment, nu mai avem niciun fel de stabilitate în piaţă, motiv pentru care este foarte dificil să faci un prospect de emsiune pentru o companie. Condiţiile se schimbă de la o zi la alta. Până la finalizarea procedurii de listare, preţurile de pe bursă pot fi altele faţă de atunci când ai început să lucrezi la un IPO. Dacă ne uităm la societăţile care au decis să îşi răscumpere acţiunile de pe bursă, stabilind un preţ minim, vedem că preţul stabilit a fost devansat cu mult în jos de preţul la care titlurile respective se tranzacţionează în piaţă".
Directorul general de la "EFG Eurobank Securities" a subliniat că nicio companie nu va fi dispusă să apeleze la piaţa de capital, până când nu vom vedea o stabilizare şi o revenire a bursei.
Octavian Molnar, directorul general adjunct al "IFB Finwest", a subliniat că societăţile nu mai pot să aducă bani de pe bursă, în condiţiile în preţurile acţiunilor sunt foarte mici, iar investitorii doresc să vândă, nu să cumpere. Domnia sa ne-a precizat: "În momentul actual, e imposibil pentru companii să-şi atragă finanţare de pe bursă, deoarece investitorii îşi vând participaţiile şi ies, preferând să deţină lichidităţi".
Directorul de la "IFB Finwest" apreciază că investiorii preferă să aibă bani aşteptând ca "veştile rele să treacă".
Nicolae Gherguş, director general la "Confident Invest", a atras atenţia că, în condiţiile actuale, nu mai există investitori care să poată finanţa o companiei printr-o IPO. Domnia sa ne-a menţionat: "Piaţa se confruntă acum, cu o lipsă de lichiditate şi de încredere. În principiu, în situaţia actuală nu este nevoie de noi emitenţi, ci de bani."
Anul acesta, la Bursa de Valori Bucureşti s-au derulat cinci Oferte Publice Iniţiale, dintre care doar una a eşuat. "Trangaz" Mediaş, "Casa de Bucovina- Club de Munte", "Teraplast" Bistriţa şi fondul închis de investiţii "STK Emergent" s-au listat, de la începutul anului, la bursa autohtonă.