Volum-record pe derivatele RON/EURO

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2008

Şedinţa futures de la finalul săptămânii s-a desfăşurat pe piaţa Sibex în aceeaşi manieră optimistă ca şi în ziua precedentă, evoluţia cotaţiilor fiind una ascendentă. Pe acest fond lichiditatea s-a menţinut ridicată, volumul de transfer situându-se la nivelul de 20.314 contracte futures şi options încheiate din peste 3000 tranzacţii cu o valoare de 36,34 milioane de lei. Evoluţia verde şi-a extins influenţa şi asupra numărului de poziţii futures care a crescut din nou în mod apreciabil ajungând la 55.594.

Punctul de referinţă al sesiunii a fost evoluţia efervescentă din piaţa derivatelor valutare, mai exact pe simbolul RON/EURO unde s-a înregis­trat un record de lichiditate prin încheierea a 2520 contracte. Acestea au vizat toate scadenţele, dar cea mai mare pondere a revenit termenului decembrie cu 96 %. Interesul pentru perechea RON/EURO a venit în contextul aprecierii puternice a monedei unice faţă de cea naţională pe piaţa cash unde leul a pierdut 11 bani ajungând la minimul ultimilor trei ani şi jumătate. Pentru finalul anului, moneda unică a fot cotată pe piaţa Sibex la 3,87 lei, în urcare cu 3,65 bani. Creşteri considerabile s-au înregistrat şi pentru scadenţele de anul viitor, moneda unică apreciindu-se cu 6,59 şi 8 bani pentru martie şi iunie, conform cotaţiilor de 3,9559 şi 4 lei, respectiv cu 6,15 bani pentru septembrie, unde, de asemenea, a fost atins pragul de 4 lei. "Mult aşteptata intervenţie a BNR nu a venit nici la anunţarea cursului oficial şi nici la finalul zilei, astfel că euro a continuat să surclaseze leul, piaţa atipică din România cu care ne-am obişnuit pe acţiuni făcându-se simţită şi în ceea ce priveşte piaţa valutară. Contextul dat a atras investitorii către derivatele RON/EURO, iar faptul că faptul ca futures-ul stă uşor sub spot arată că există încă încredere mare într-o posibilă intervenţia în forţă a BNR" a declarat Remus Stoica, Directorul sucursalei Sibiu a SSIF Nova Invest. Lichiditatea deosebită de pe simbolul în discuţie dovedeşte totodată utilitatea programului de market making, iar recenta sa aprobare definitivă de CNVM va dinamiza şi mai mult plasamentele.

În piaţa derivatelor pe acţiuni DESIF 5 au făcut legea cu un volum de 13.224 contracte, majoritatea încheiate pe scadenţa la trei luni la preţuri între 1,455 şi 1,57 lei/acţiune. La închidere DESIF 5 decembrie 2008 valorau 1,57 lei, în urcare cu 5,5 bani. Pentru martie şi iunie anul viitor DESIF 5 au fost evaluate la 1,605 şi 1,6649 lei/titlu după creşteri de 6,41 şi 3,49 bani, iar pentru toamna anului viitor la 1,7 lei, în plus cu 4 bani. DESIF 2 şi-au asigurat o normă de 4475 contracte, toate scadenţele oferind investitorilor creşteri. Pentru decembrie anul curent DESIF 2 au evoluat între 1,331 şi 1,4099 lei/acţiune, oprindu-se pe maxim, în urcare cu 3,94 bani. Pentru primăvara lui 2009 o acţiune DESIF 2 a fost evaluată la 1,46 lei, în creştere cu 2 bani.

Per total, în primele trei şedinţe din octombrie au fost încheiate 56.861 de contracte reprezentând o pondere de circa 36 % din totalul lunii similare a anului trecut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb