Washingtonul confirmă "progrese" în negocierile cu talibanii

L.A.
Internaţional / 6 martie 2019

Washingtonul confirmă "progrese" în negocierile cu talibanii

Negocieri de pace în curs în Qatar între Statele Unite şi talibani au permis noi "progrese", însă mai sunt multe de făcut, apreciază Departamentul de Stat american, refuzând să stabilească un termen-limită, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo se gândeşte să se implice personal, într-o viitoare vizită în regiune, fără să facă precizări în acest sens.

Emisarul special american pentru Afganistan Zalmay Khalilzad a reluat la 25 februarie discuţiile, la Doha, cu talibanii.

În pofida unei pauze de două zile, înainte de weekend, negocierile continuă "zilnic, iar progrese au fost realizate", a declarat marţi un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane Robert Palladino, în faţa presei, la Washington.

Un purtător de cuvânt al talibanilor anunţa duminică faptul că negocierile avansau "pas cu pas".

Potrivit Departamentului de Stat, discuţiile se concentrează "asupra a patru subiecte legate între ele, care vor face parte dintr-un viitor acord" în vederea opririi acestui război, în curs din 2001, şi anume "contraterorismul", "retragerea trupelor" americane, "dialogul interafgan" şi un "armistiţiu".

"Mai este mult de făcut", a nuanţat însă Robert Palladino, "şi vrem să dăm tuturor părţilor timp să lucreze la aceste subiecte".

Iniţial, Zalmay Khalilzad urma să se întoarcă la Washington la 28 februarie, însă discuţiile au continuat. "Nu aş merge până la a spune că nu sunt limitate în timp, însă aceasta este natura diplomaţiei: oportunităţi se prezintă şi ne adaptăm", a declarat el.

El a refuzat să stabilească o dată-limită pentru ca Guvernul afgan - în prezent ţinut la distanţă de negocierile între americani şi talibani - să fie inclus în procesul de pace.

Până acum, insurgenţii au refuzat să negocieze cu autorităţile de la Kabul, pe care le cataloghează drept "marionetele" Statelor Unite, însă administraţia lui Donald Trump a spus clar că vrea să ajungă la un "dialog interafgan".

Pompeo şi-a exprimat speranţa, într-o întâlnire cu nişte liceeni în statul Iowa, luni, ca emisarul său la Doha să facă "progrese".

"Sper că el va face suficiente progrese pentru ca să pot să mă dusc acolo în câteva săptămâni şi să contribui eu însumi la avansarea un pic a discuţiilor", a declarat el.

Întrebat ieri despre acest lucru, purtătorul său de cuvânt nu a vrut să evoce o eventuală vizită a secretarului de Stat la Doha sau în Afganistan.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb