"White Tiger" s-a retras din tranzacţia de preluare a activelor "Oltchim"

ANDREI STAN
Piaţa de Capital / 24 octombrie 2017

"White Tiger" s-a retras din tranzacţia de preluare a activelor "Oltchim"

"White Tiger Wealth Management Ltd." s-a retras din tranzacţia de preluare a unor active ale "Oltchim" (OLT), combinatul semnând contracte de vânzare de active doar cu "Chimcomplex Borzeşti" şi "Dynamic Selling Group", potrivit unui raport trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa citată precizează: "(1) Oltchim S.A. a semnat cu Chimcomplex S.A. Borzeşti contractul de vânzare de active pentru pachetele de active nr. 1-5 şi parţial nr. 7;

(2) Oltchim S.A. a semnat cu Dynamic Selling Group S.R.L., contractul de vânzare de active, cu privire la pachetul de active nr. 6;

(3) Oltchim S.A. a solicitat White Tiger Wealth Management Ltd semnarea contractului de vânzare de active cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial nr. 9, White Tiger Wealth Management Ltd. refuzând semnarea acestuia şi anunţând retragerea unilaterală din tranzacţie".

Administratorul judiciar al "Oltchim" menţionează că în continuare se poartă discuţii cu alţi ofertanţi dintre cei care au depus oferte angajante.

Potrivit raportului, finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor "Oltchim", acest organism finalizând selecţia ofertanţilor câştigători.

"Societatea va continua să informeze piaţa cu privire la procesul de vânzare în conformitate cu reglementările aplicabile până la finalizarea acestuia, care se anticipează a avea loc în prima parte a anului 2018", se mai arată în raport.

"Oltchim" a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din "Rominsolv SPRL" şi "BDO Busines Restructuring SPRL" a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos "Oltchim" la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figura în planul de reorganizare, va conduce la o continuitate economică între "Oltchim" SA şi un posibil cumpărător al "Oltchim SPV" (o societate fără datorii, 100% deţinută de "Oltchim" SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică.

Cifra de afaceri obţinută de "Oltchim" în primul semestru al acestui an a fost de 105,8 milioane euro (480 milioane lei) reprezentând o creştere de 2,21 ori faţă de cea obţinută în semestrul I 2013 (momentul intrării societăţii în insolvenţă), potrivit unui raport curent transmis BVB.

De asemenea, rezultatul net în semestrul I 2017 a înregistrat o evoluţie ascendentă comparativ cu cel din semestrul I 2013, respectiv de la o pierdere de 33,6 milioane euro la profit de 6,1 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Tiger a dat bir cu figitii, Vuza sigur nu prea are bani si nici nu va oferta prea mult... daca adunarea creditor va intelege ca e mai bine sa lase Oltchim cum e, si sa-si recupereze datoria din activitatea curenta, in proportie si mai mare decat sa ii dea lui Vuzica comibinatul pe maruntis, mai e o sansa... Sunt tare curios care va fi deznodamantul... Personal tind sa cred ca nu se va vinde.

    1. Oltchim luat de Vuza e de bine.

      Daca ne uitam la Chimcomplex, acest combinat chiar e retehnologizat, s-au bagat bani in el. Ca sunt fonduri UE sau profit reinvestit, nu discutam acest aspect. 

      Daca vorbim de celelalte afaceri ale lui Vuza, intr-adevar, e o problema. Insa, dupa cum se vede, Vuza Stefan sacrifica tot (vinde restul afacerilor) ca sa cumpere active Oltchim. 

      In concluzie, eu zic ca e de bine cu Vuza. 

      Legat de varianta de a nu se vinde Oltchim iar creditorii sa isi recupere banii din profitul Oltchim. E o idee foarte proasta!. De ce? Pentru ca actualul profit Oltchim precum si cel de anul viitor, vor fi foarte mari insa totul e conjunctural! 

      U.E. a dat termen 11.12.2017 sa se schimbe tehnologia de fabricatie a acestor combinate (sa renunte la procesul de productie pe baza de mercurs). Din aceasta cauza, unele combinate sunt inchise definitiv, altele sunt oprite temporar pentru retehnologizare, ceea ce a dus la o crestere foarte mare a cotatiilor internationale la clorosodice. Dar totul e o situatie temporara! Apoi, cotatiile vor scadea. 

      Cine are actiuni Oltchim e bine sa se gandeasca de doua ori ce sa faca cu ele. 

      Daca Vuza ia Oltchim, e de cumparat actiuni la Chimcomplex.

      Daca OLT ajunge la VUZA am tampit cu totii!

      n-am stiut de partea cu clorosodicele...dar mentin parerea ca dl Vuza nu e asa bun. Cel putin pe piata de capital nu a vorbit nimeni de bine de el, numai tampenii a facut pe unde a fost si nici la chimcomplex nu e extraordinar, e doar o conjunctura ca una din 10 afaceri ii merge mai bine, dar minoritarii nu sunt bagati in seama, tot el sifoneaza banii prin diverse metode. Nu cred ca sacrifica el tot, acum cativa ani dadea doar 96 de milioane pe Oltchim si il durea la bascalie, acum simte ca e treaba mai groasa si trebuie sa scoata ceva mai mult si s-a panicat ca nu are bani. Decat sa-l ia cineva care isi vinde ce are si cum are doar sa faca rost sa cumpere, mai bine sa ramana si oltchim sa cheltuiasca ce are sa se puna pe picioare cu ce merge bine sa vanda restul ce nu i trebuie si asa putin de colo putin de dincolo sa plateasca datoriile, nu sa vina Vuzica, ca e satul Oltchim de sefi mincinosi. In fine, sa fie ce e mai bine pentru combinat :)

    Tigrul Alb s-a retras in mod corect. Chiar daca s-a bagat la "negocieri", orice rezultat in care White Tiger ar fi "castigat" ar fi fost nul datorita depunerii cu intarziere a ofertei. Doar 20 de minute peste ora stabilita.

    Pe de alta parte, cu asemenea administratori ai procedurii de insolventa, rezultatul era previzibil. Sa vedem cum drege statul busuiocul.😁 

    Ce surse aveti :)))

    Nu puteati spune: conform Raportului? Chiar m-a amuzat de aceasta emigma. 😁😁😁 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb