WikiLeaks: SUA a spionat ultimii trei preşedinţi francezi

Elena Deacu
Internaţional / 24 iunie 2015

François Hollande a convocat Consiliul Apărării

Actualizare 11:19 Franţa denunţă un spionaj "inacceptabil" între aliaţi după dezvăluirile WikiLeaks

Franţa a denunţat miercuri un spionaj "inacceptabil" între aliaţi, după publicarea de către WikiLeaks a unor informaţii conform cărora SUA i-au spionat pe ultimii trei preşedinţi francezi, François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, transmite AFP.

"Este inacceptabil între aliaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stéphane Le Foll, într-o primă reacţie oficială de la Paris.

"Ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil, însă aceasta nu înseamnă că vom intra într-o criză", a adăugat el la postul de ştiri I-Télé, cu puţin timp înaintea reuniunii de urgenţă convocate de François Hollande la Palatul Elysée.

Conform purtătorului de cuvânt, la finalul acestui Consiliu de apărare vor fi "cu siguranţă cerute precizări" Statelor Unite ale Americii.

Reuniunea de la Elysée, care vizează formularea unui răspuns al Parisului către Washington, urma să înceapă la ora 07.00 GMT, în prezenţa preşedintelui Hollande, a premierului Manuel Valls, a şefului diplomaţiei Laurent Fabius, a miniştrilor apărării şi internelor, Jean-Yves Le Drian şi Bernard Cazeneuve. La consiliu mai participă şefii structurilor militare şi de informaţii ale Franţei.

---

Actualizare 08:55 Casa Albă dă asigurări că SUA nu interceptează comunicaţiile lui Hollande

Casa Albă a dat asigurări marţi seară că SUA nu interceptează comunicaţiile preşedintelui francez Francois Hollande şi că nu va face acest lucru, după publicarea de către WikiLeaks a unor informaţii conform cărora SUA i-au spionat pe ultimii trei preşedinţi francezi, relatează AFP.

"Nu vizăm şi nu vom viza comunicaţiile preşedintelui Hollande", a declarat pentru AFP Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, fără a face alte referiri la operaţiuni care s-ar fi putut desfăşura în trecut.

"Colaborăm strâns cu Franţa în toate subiectele de dimensiune internaţională şi francezii sunt parteneri indispensabili", a adăugat el.

Anterior, executivul american a refuzat să comenteze sau să dezmintă informaţiile potrivit cărora SUA i-au spionat, între 2006 şi 2012, pe ultimii trei preşedinţi francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande.

"De manieră generală, nu desfăşurăm operaţiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate naţională specific şi justificat", a precizat atunci acelaşi purtător de cuvânt într-un comunicat. "Acest lucru este valabil şi pentru cetăţenii obişnuiţi, şi pentru liderii mondiali", a adăugat el.

---

Ultimii trei preşedinţi ai Franţei, François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, precum şi numeroşi miniştri, funcţionari de rang înalt, deputaţi sau diplomaţi francezi au fost interceptaţi în beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidenţiale ale NSA, dezvăluite de WikiLeaks.

Potrivit Mediapart şi Libération, documentele strict confidenţiale obţinute de WikiLeaks relevă interceptări privind chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice. Aceste interceptări, care au vizat preşedinţi şi demnitari de rang înalt francezi, au fost efectuate cel puţin în perioada 2006-2012.

În afară ce ultimii trei preşedinţi ai Franţei, au mai fost spionaţi fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici şi fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

De asemenea, NSA (Agenţia americană pentru Securitatea Naţională) avea, potrivit unui document redactat în perioada preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ţinte ale sale, între care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerţ Extern Pierre Lellouche.

Potrivit Mediapart, Libération şi WikiLeaks, un raport din 22 mai 2012 al NSA se referă la o conversaţie avută cu patru zile mai devreme de preşedintele recent ales François Hollande cu premierul francez de la acea vreme Jean-Marc Ayrault. În cursul acestei conversaţii, Hollande îi exprima lui Ayrault dorinţa sa de a organiza "consultări secrete" cu opoziţia germană privind eventualitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, un subiect de actualitate.

"Dacă americanii au interceptat-o pe Angela Merkel, nu văd de ce nu ar fi fost interceptaţi şi alţii", comentează pentru Mediapart aceste dezvăluiri Frédéric Péchenard, fostul patron al poliţiei franceze.

"Nu sunt surprins", a reacţionat la răndul său pentru Mediapart deputatul Pierre Lellouche.

NSA a fost contactată, însă nu a dorit să facă niciun comentariu.

François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineaţă

Preşedintele François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineaţă, cu scopul de a evalua dezvăluirile presei franceze privind spionarea ultimilor trei preşedinţi ai Franţei în beneficiul Statelor Unite, relatează Le Monde în pagina electronică.

Consiliul Apărării se va întruni miercuri dimineaţă, la ora locală 09.00 (10.00, ora României), la solicitatea lui François Hollande, "pentru a evalua natura informaţiilor difuzate de presă marţi seară şi pentru a trage concluziile utile", a dezvăluit Elysée.

Nicolas Sarkozy a reacţionat marţi seara, denunţând, potrivit anturajului său, "metode inacceptabile la nivel general şi în special între aliaţi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu a avut nimeni coloana si onoare sa ia atitudine, acuma ne-au incalecat si .... bice. De ce-i balamucul asta cu Rusia? Ca a dat in vileag "tarasenia" oferind azil lui Snowden, avind bogatii terane si subterane si mai ales ca nu joaca dupa cum cinta unii la casa "albicioasa", ca alba nu mai poate fi numita.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb