Echipa de la Wood & Company recomandă "Cumpărare" pentru acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) şi dă un preţ ţintă de 47,6 lei pentru următoarele douăsprezece luni, conform ultimului raport semnat de Iuliana Ciopraga şi Jonathan Lamb, publicat pe portalul BVB Research Hub.
Este un preţ cu aproape 20% peste al titlurilor Romgaz de ieri, de la 13:00, de 39,8 lei.
"După maximul înregistrat în vara anului 2022, determinat de creşterea preţului gazelor, cotaţia acţiunilor Romgaz a coborât pe fondul ştirilor legate de taxa de solidaritate şi a scăderii accelerate a preţurilor gazelor în Europa", se menţionează în raport. "Vedem proiectul Neptun Deep drept un element ce schimbă regulile jocului pentru companie, cu un randament al fluxului de numerar liber (FCF) apropiat de 30% în anii de exploatare, ceea ce poate duce randamentul dividendelor spre 20% în 2028. Până când primele gaze din Neptun Deep vor fi produse, lucru aşteptat în 2027, investitorii ar trebui să beneficieze de o rată de distribuţie de dividende de cel puţin 50% din rezultatul net, cu un randament mediu de peste 8%, în perioada 2023 - 2027".
Wood îşi menţine recomandarea de "Cumpărare" pentru acţiunile Romgaz, folosind metoda DDM (Dividend Discount Model) pentru stabilirea preţului ţintă. "Ne-am redus estimările privind preţul gazului european şi am inclus taxa de solidaritate, care ne-a redus considerabil cifrele faţă de estimarea anterioară. Asta ne-a făcut să reducem ţinta de preţ pentru douăsprezece luni la 47,6 lei, de la 65,6 lei", se menţionează în raport.
• Profitabilitate maximă în 2024
Potrivit raportului, cu toate că cei de la Wood văd o profitabilitate operaţională îmbunătăţită în 2023, pe fondul scăderii impozitării aplicabile volumelor vândute la preţuri reglementate, pe de altă parte taxa de solidaritate va reprezenta 36% din profitul înainte de impozitare. "Nu ne aşteptăm ca taxa să fie extinsă dincolo de finele lui 2023, ceea ce prognozează un salt al profitabilităţii în 2024. Pe termen lung ne aşteptăm ca preţurile gazelor în Europa să scadă la 25 de euro/Mwh, ceea ce în opinia noastră ar duce la eliminarea sistemului de preţuri reglementate şi astfel la scădere profitabilităţii odată ce impozitarea devine din nou agresivă, după martie 2025".
Echipa de la Wood estimează un randament al dividendelor pentru Romgaz la 8-12% în perioada 2023 - 2025, înainte de a coborî la 5%, în 2026.
• Impulsionarea profitabilităţii de către proiectul Neptun Deep
Proiectul Neptun Deep ar trebui aproape să dubleze producţia Romgaz începând cu 2028, se menţionează în raport."Povara fiscală pentru explorarea offshore este mult mai puţin împovărătoare faţă de cea onshore, ceea ce duce la un impact pozitiv mai puternic asupra profitabilităţii. Presupunând un preţ al gazelor de 25 euro/Mwh, credem că Neptun va adăuga circa 3,1 miliarde lei la profitul înainte de impozite şi taxe (EBIT) al Romgaz din anii 2028-2037".
Cei de la Wood se aşteaptă ca Romgaz să aibă o rată de distribuţie de dividende din profit de peste 50% până în 2028, cu randament de 9% în 2023, 12% în 2024, care va scădea începând cu 2025 pe fondul preţurilor mai mici ale gazelor. "Odată cu încheierea investiţiilor în Neptun, estimăm o creştere la 80% (n.r. a ratei de distribuţie de dividend) din 2028, cu randamente de până la 19%".
• Tablou mixt al multiplilor de evaluare
În ceea ce priveşte multiplii de evaluare, Romgaz oferă o imagine mixtă, se menţioneză în raport.
"Cu un Capex (n.r. investiţii de capital) mai mare provenit din proiectul Neptun şi datorii în creştere, combinat cu scăderea EBITDA din cauza preţurilor mai mici ale gazelor, estimăm că raportul Datorie Netă/EBITDA va atinge un maxim de 2,6x în 2026. Acest lucru duce nivelul indicatorului EV/EBITDA din 2025 aproape de 6x, semnificativ mai mare faţă de cel al companiilor comparabile", se punctează în raport. "În ceea ce priveşte multiplii P/E, acţiunile Romgaz sunt mai ieftine decât ale companiilor comparabile în 2024 (n.r. estimare), pe baza taxării mai reduse şi în linie cu 2023 şi 2025. Comparaţia cu emitenţii similari nu reuşeşte să capteze avantajul provenit din proiectul Neptun, unde producţia este programată să înceapă în 2027".
Conform echipei Wood, riscurile cheie pentru activitatea Romgaz sunt: a) prelungirea taxei de solidaritate în 2024; b) revenirea la o impozitare mai dură; c) scăderea mai rapidă şi mai abruptă a preţurilor gazelor; d) costuri mai mari şi întârzieri în dezvoltarea proiectului Neptun; e) înrăutăţirea profilului de producţie; f) creşterea costurilor.
1. Aceste ‚estimari‘ ale analistilor
(mesaj trimis de RO în data de 11.08.2023, 16:49)
Sunt exact ca niste prognoze meteo facute pentru o perioada viitoare, cu 1-2 luni fata de momentul actual: pot sa scrie absolut orice acolo, are valoare aproape nula.
Sau, poate vreti sa comparati cu horoscopul… fiecare cum doreste!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de UE în data de 11.08.2023, 19:12)
la meteo zic ca le mai nimeresc,...deci raman cu horoscopul :-)