Wood - ţintă de preţ de 26,71 lei pentru acţiunile Banca Transilvania, în următoarele douăsprezece luni

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2023

Wood - ţintă de preţ de 26,71 lei pentru acţiunile Banca Transilvania, în următoarele douăsprezece luni

English Version

Obiectivul este cu circa 15% peste preţul acţiunii TLV din prima parte a şedinţei bursiere de ieri

"Credem că achiziţionarea operaţiunilor OTP din România ar genera valoare pe termen lung pentru acţionarii Băncii Transilvania", se menţioneză în raport

Analiştii de la Wood & Company îşi menţin recomandarea de "Cumpărare" pentru acţiunile Banca Transilvania (TLV), având un preţ ţintă de 26,71 lei, în următoarele douăsprezece luni, cu circa 15% peste cotaţia TLV de ieri, din prima parte a şedinţei de tranzacţionare, după cum reiese din ultimul raport de analiză al Wood, publicat pe site-ul BVB Research Hub.

"Ne menţinem recomandarea de «Cumpărare» cu un preţ ţintă uşor mai redus, de 26,71 lei/acţiune", se menţinonează în raport. Ţinta anterioară daţă de analiştii Wood pentru titlurile instituţiei de credit era de 27 lei.

"În opinia noastră, banca este cea mai orientată către creştere dintre băncile româneşti şi credem că este posibil ca piaţa să nu îi răsplătească în mod adecvat profitabilitatea superioară faţă cea companiilor comparabile (engl. peers)", se arată în raport.

Pe baza estimărilor Wood legate de rezultatele băncii pentru 2024, acţiunea TLV se tranzacţionează la un multiplu P/BV de 1,27x şi un P/E de 7,0x, ceea ce nu este "scandalos" de ieftin. Totuşi, în comparaţie cu BRD (care se tranzacţionează la un P/BV de 1,25x şi P/E de 8,2x, pe baza estimărilor privind rezultatele pentru 2024), analiştii văd acţiunea TLV mai atractivă, având în vedere profitabilitatea mai ridicată (marjă de 19,6%, faţă de 15,9% în cazul BRD, pe baza estimărilor rezultatelor pentru 2024).

"În plus, Banca Transilvania pare să fie într-o poziţie privilegiată pentru achiziţionarea operaţiunilor OTP din România, factor pe care-l vedem drept un catalizator pentru preţ. Chiar dacă acest lucru poate aduce o anumită incertitudine cu privire la estimările de dividende pentru 2024 şi o compresie suplimentară a marjei pe termen scurt, credem că această tranzacţie ar genera valoare pe termen lung pentru acţionarii TLV. Prin urmare, o considerăm drept un element ce poate avea un impact pozitiv pentru previziunile noastre. Banca Transilvania rămâne prima noastră alegere din spaţiul bancar românesc", se menţionează în raportul echipei Wood.

Conform documentului, previziunile analiştilor includ situaţia creată de decizia instanţei privind achiziţia Volksbank, prin care băncii i s-a cerut plata unui impozit de 420 milioane lei.

"Profitabilitatea rămâne ridicată, dar ar trebui să se normalizeze în următorii ani", se arată în raportul echipei Wood. "Ne aşteptăm ca ritmul de majorare a profiturilor înainte de constituirea provizioanelor să se reducă la o singură cifră, anul viitor, iar profitul net să scădă cu 8% din cauza: 1) provizionării aferente achiziţiei Volksbank; 2) a unui CoR (n.r. provizioane/valoarea medie a împrumuturilor acordate) mai mare; 3) a noului impozit bancar, ce se va adăuga compresiei marjei nete a dobânzilor. În ciuda acestui fapt, ne aşteptăm ca rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) să se situeze în partea de sus a intervalului cu două cifre în 2024 şi pentru restul perioadei de prognoză, înainte de normalizarea către niveluri mai sustenabile, de 15-16%".

Între riscurile menţionate în raport se numără "măsuri populiste ale politicienilor înaintea anului electoral 2024", respectiv taxe suplimentare aplicate sectorului, creşterea mai slabă a PIB-ului sau inflaţia "lipicioasă".

Pentru evaluarea acţiunii Banca Transilvania echipa Wood foloseşte metoda bazată pe multiplii (P/BV şi P/E) şi modelul de creştere Gordon, conform raportului de analiză.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. altii au platit mentorate de 5k lei lu' unu raducu sa afle ca TLV se duce spre 26lei,cand puteau afla moka din articolul de azi

    Foarte mulțumit de TLV!

    Succesuri!

    TLV banca serioasa in relatia cu investirtorii!

    1. Avea si alro cu buy la 4 lei. O fi terminat wood de vandut ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb