WWF-România: Retehnologizarea hidrocentralelor poate creşte producţia de energie fără impact suplimentar asupra mediului

M.B.
Miscellanea / 20 martie

WWF-România: Retehnologizarea hidrocentralelor poate creşte producţia de energie fără impact suplimentar asupra mediului

WWF-România a lansat un studiu privind retehnologizarea hidrocentralelor din România, evidenţiind beneficiile modernizării infrastructurii existente pentru securitatea energetică şi protecţia mediului, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Studiul, realizat de experţi din mediul academic, arată că măsurile de modernizare ar putea creşte producţia de energie hidroelectrică cu până la 7% fără presiuni suplimentare asupra ecosistemelor acvatice.

Hidroenergia joacă un rol esenţial în mixul energetic al României, iar retehnologizarea hidrocentralelor existente reprezintă o soluţie viabilă pentru creşterea eficienţei, fără impactul negativ al construcţiei unor noi centrale în arii protejate. Modernizarea costă cu 40-50% mai puţin decât dezvoltarea unor proiecte noi şi poate extinde durata de viaţă a hidrocentralelor existente cu până la 40 de ani.

"Viitorul hidroenergiei se îndreaptă tot mai mult către modernizarea hidrocentralelor învechite, pentru că este o soluţie cu impact minim asupra mediului, care valorifică infrastructura deja construită şi reduce semnificativ costurile", a declarat Dr. ing. Cornel Ilinca, co-autor al studiului.

Conform studiului, retehnologizarea hidrocentralelor cu o putere instalată de cel puţin 10 MW ar putea genera până la 1.100 GWh/an în plus, ceea ce ar reprezenta aproximativ 2,5% din obiectivul naţional privind energia cu emisii reduse de carbon, suficient pentru alimentarea a 275.000 de gospodării, conform comunicatului.

În contextul schimbărilor climatice, retehnologizarea devine o soluţie şi mai importantă, având în vedere că seceta şi fenomenele extreme afectează debitele râurilor. Modernizarea hidrocentralelor existente permite integrarea unor sisteme inteligente, capabile să se adapteze la noile condiţii climatice.

WWF-România atrage atenţia şi asupra iniţiativelor de autorizare a unor proiecte hidroenergetice planificate în urmă cu decenii, care au un impact semnificativ asupra ariilor naturale protejate. "Retehnologizarea hidrocentralelor este o soluţie mai ieftină, mai sigură şi mai durabilă decât dezvoltarea unor noi proiecte în zone sensibile din punct de vedere ecologic. Aceasta poate contribui atât la securitatea energetică, cât şi la protejarea biodiversităţii", a declarat Diana Cosmoiu, Manager Climă şi Energie la WWF-România, potrivit aceleiaşi surse.

Studiul a fost prezentat factorilor de interes de la nivel naţional şi european pe 27 februarie, în cadrul unui webinar organizat de WWF-România. În cadrul aceluiaşi demers, a fost dezvoltată o hartă online care evidenţiază hidrocentralele cu cel mai mare potenţial de retehnologizare, oferind o alternativă sustenabilă pentru creşterea capacităţii de energie regenerabilă a României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa-i dati si lui Burduja sa citeasca, el tot o tine cu Tarnita, constructie megalomanica si foarte costisitoare, nu mai vorbim de impactul asupra mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb