X-Trade Brokers: Cursul EUR/RON- între speculaţii şi controlul BNR

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iunie 2009

Cursul EUR/RON- între speculaţii şi controlul BNR

Economia reală influenţează prea puţin moneda naţională

"Cursul EUR/RON este foarte greu predictibil din cauza faptului că reacţionează foarte puţin la schimbările economice din România şi depinde foarte mult de speculaţiile unor mari bănci străine şi, respectiv, de controlul Băncii Naţionale a Româ­niei şi măsura în care BNR face faţă respective, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Elementele de analiză tehnică aplicate de analiştii X-Trade Brokers arată că, dacă preţul EUR/RON va "sparge" nivelul de 4,2430, atunci acesta va continua să crească şi va atinge target-ul final de 4,31- 4,35 RON pentru un euro, se arată în analiza casei de brokeraj. În acea zonă, cursul va suferi o corecţie, şi dacă preţul rămâne deasupra valorii de 4,2550, când va depăşi maximul format va atinge target-ul final situat la 4,42- 4,47 lei pentru un euro. Analiştii de la X-Trade Brokers subliniază că perechea EUR/RON este "dificil de speculat" datorită spread-ului mare oferit de market-makeri, precum şi din cauza lichidităţii scăzute şi mişcărilor "haotice" pe care le înregistrează.

"Fireşte că, în majoritatea cazurilor, schimbările semnificative care pot să apară în economia unei ţări, a unei regiuni, precum şi diferite evoluţii globale, afectează predicţiile analizei tehnice şi determină variaţii care nu pot fi estimate. În cazul leului însă, elementele de analiză fundamentală, indicatorii economici, starea economiei etc. - par să nu aibă nici o influenţă sau, eventual, să aibă asupra cursului de schimb valutar urmări contrare legilor economice; moneda naţională se află majoritar între atacurile speculatorilor şi controlul BNR ", a subliniat Victor Safta.

Pe piaţa valutară, perechea EUR/RON a început anul curent cu o valoare de 4,0098, leul intrând pe un trend puternic descendent, ajungând până la nivelul de 4,3156 RON pentru 1 EUR, la data de 22 ianuarie. Ulterior însă, moneda naţională a intrat pe un curs de apreciere, stabilizându-se pe palierul de 4,16- 4,18 RON/ EUR până în momentul prezent, în condiţiile în care situaţia economică a României s-a deteriorat cons­tant: PIB-ul României a scăzut în primul trimestru cu 6,2%, conform ultimei corecţii a Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului pentru anul acesta a fost revizuită în urcare, la 8%, faţă de estimarea de 7% din ianuarie, potrivit datelor Executivului Uniunii Europene etc.

"Un alt exemplu privind dependenţa monedei naţionale de cu totul alţi factori şi lipsa unei reacţii fireşti a pieţei la anumiţi indicatori este recenta evoluţie a leului faţă de rata inflaţiei: în mod normal, o inflaţie în scădere conduce la deprecierea unei monede, întrucât o inflaţie scăzută înseamnă dobanzi mai mici şi, în consecinţă, un interes redus al investitorilor pentru acea monedă. Săptămâna trecută însă, anunţarea unei inflaţii de 6% în luna mai, faţă de 6,5% în aprilie, nu a determinat deprecierea leului, care s-a menţinut pe palierul de 4,17. Scăderea dobânzii de referinţă, care de asemenea ar fi trebuit să scadă apetitul investitorilor pentru leu şi să conducă la depreciere, nu a avut această urmare", a explicat directorul X-Trade Brokers România.

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte şase ţări europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb