X-Trade Brokers: Repatrierea capitalului băncilor - cel mai mare pericol

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iulie 2009

X-Trade Brokers: Repatrierea capitalului băncilor - cel mai mare pericol

"România rămâne extrem de vulnerabilă în faţa pericolului repatrierii capitalului băncilor către "băncile- mamă", dar, în acelaşi timp, o astfel de măsură s-ar întoarce, pe termen mediu şi lung, împotriva celor care ar aplica-o (şi nu numai), prin faptul că efectele dezastruoase pe care le-ar avea asupra economiei româneşti ar face imposibilă recuperarea finanţărilor şi creditelor acordate în ultimii ani", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din Româ­nia a X-Trade Brokers.

Diminuarea liniilor de finanţare pe care băncile- mamă le acordă băncilor româneşti la care sunt acţionari majoritari ar avea efecte dramatice asupra economiei româneşti prin pris­ma lipsei de lichidităţi, a blocajului indus activităţii companiilor şi a "anihilării" creditării persoanelor fizice, sector care a ajuns deja la cote atât de reduse încât aproape a distrus indus­triile care depind de el, subliniază analiştii de la X-Trade Brokers. "În plus, să nu uităm implicaţiile majore pe care astfel de demersuri ale băncilor-mamă le-ar avea asupra monedei naţionale", a spus Victor Safta. "Retragerea unor sume masive de Euro de pe piaţa românească ar duce cursul de schimb EUR/RON la nişte cote atât de ridicate încât ar distruge pur-şi-simplu orice şansă de rambursare a unor credite contractate în EUR, fapt care ar afecta puternic toa­te băncile", a precizat directorul X-Trade Brokers România. "Cea mai mare ironie este faptul că, din câte se întrevede în prezent, doar repatrierea capitalului şi diminuarea liniilor de finanţare ar putea destabiliza băncile din România: altfel, aşa cum este în prezent, sistemul bancar românesc s-a descurcat foarte bine în condiţiile extrem de grele cauzate de criza mondială", a adăugat Victor Safta.

Conform estimărilor făcute publice, instituţiile bancare de pe piaţa românească vor încheia anul curent cu profit şi, "chiar dacă acesta va fi extrem de redus faţă de anii precedenţi, rezultatele lor sunt mai mult decât lăudabile în contextul global al crizei, care a condus, în alte ţări, la intrarea în faliment a unor bănci şi instituţii financiare de renume".

Analiştii de la X-Trade Brokers consideră că semestrul al doilea al anului în curs va fi mult mai "sensibil" pentru economia românească decât începutul de an, iar măsurile pe care le va lua guvernul, inclusiv în ceea ce priveşte protejarea sistemului bancar autohton, vor fi "cruciale".

"În prima parte a anului 2009 s-au acumulat pierderi - de la reducerea activităţii majorităţii firmelor, la reduceri de costuri, de personal, diminuarea colectării fondurilor la bugetul de stat etc, iar efectele acestui declin general vor fi cu mult mai vizibile în cea de-a doua parte a anului. În mod similar, orice măsuri economice şi adminstrative vor fi luate de acum înainte, dată fiind inerţia oricărei economii, nu ne putem aştepta ca acestea să producă efecte semnificative în cursul anului curent, ci abia în 2010. Însă, menţinerea parametrilor actuali ai sistemului bancar autohton este condiţia de bază pentru ca orice eventuală masură să poată avea şanse de succes", a conchis Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb