"Xstrata" le recomandă acţionarilor să accepte oferta "Glencore"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie 2012

Xstrata" şi "Glencore" ar putea crea a patra companie minieră la nivel mondial.

Xstrata" şi "Glencore" ar putea crea a patra companie minieră la nivel mondial.

Consiliul director al "Xstrata" Plc, al patrulea producător mondial de cupru, le-a recomandat acţionarilor să accepte oferta îmbunătăţită de preluare, de 33 de miliarde dolari, primită de la traderul de materii prime "Glencore International" Plc, după ce a obţinut asigurări privind componenţa conducerii entităţii ce va rezulta în urma fuziunii.

"Glencore" şi-a îmbunătăţit în septembrie oferta de preluare la 3,05 acţiuni proprii pentru fiecare titlu "Xstrata", de la 2,8 anterior, după ce investitorii au afirmat că oferta iniţială subevaluează grupul minier elveţian.

"Xstrata", care deţine mine din Africa până în Asia, a amânat timp de o săptămână răspunsul pentru propunerea revizuită, ca să rezolve anumite aspecte legate de management şi ca să stabilească cine va ocupa un loc lăsat liber în board-ul viitoarei companii de actualul director general al "Xstrata", Mick Davis.

Oferta îmbunătăţită a urmat unui avertisment din partea fondului suveran al Qatarului, al doilea mare acţionar al "Xstrata" (după "Glencore"), că va bloca tranzacţia în absenţa unei propuneri majorate. "Qatar Holding" LLC a apreciat, în iunie, că o ofertă de 3,25 acţiuni ar fi "mai potrivită". Tranzacţia poate fi blocată de un pachet minim de 16,5% din acţiuni, întrucât "Glencore" nu poate vota pentru participaţia de 34% pe care o deţine.

Fuziunea celor doi giganţi de pe piaţa materiilor prime ar combina operaţiunile globale de distribuţie ale "Glencore" cu cele de extracţie ale "Xstrata", creând a patra mare companie minieră. Dacă se va finaliza, aceasta va fi a doua mare achiziţie din industria minieră, după preluarea "Alcan" Inc. din Canada, de către "Rio Tinto", în 2007, pentru 38 miliarde de dolari.

Tranzacţiile din sectorul minier au însumat 98 de miliarde de dolari anul trecut, nivel maxim atins după 2007, potrivit calculelor Bloomberg. Creşterea a urmat avansului cererii de materii prime din partea economiilor emergente.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb