Zahărul - marfa cu cea mai bună evoluţie pe burse, în 2006

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie 2006

Zahărul, materia primă cu cele mai bune performanţe pe pieţele de mărfuri, în ultimele 12 luni, ar putea depăşi şi în 2006, pentru al doilea an consecutiv, obligaţiunile, acţiunile şi ţiţeiul, în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor. "Preţul zahărului ar putea creşte de patru ori faţă de nivelul actual, însă va rămîne sub cotaţia maximă a tuturor timpurilor", declară James Rogers, fost partener al lui George Soros. Domnia sa subliniază că ascensiunea puternică a preţurilor nu a început încă, astfel că se va resimţi mai tîrziu. Preţurile cresc ca urmare a faptului că Brazilia, cel mai mare producător mondial de zahăr, va aloca peste jumătate din recolta sa producţiei de biocombustibili (etanol), în condiţiile în care urcă tot mai mult preţul benzinei. În plus, seceta din Thailanda, al doilea exportator mondial de profil, ar putea influenţa în mod negativ recolta, ceea ce ar crea probleme în aprovizionarea cu zahăr la nivel global. Un alt factor care ar putea determina o criză este sporirea cu 50% a cererii de zahăr din China, în ultimul deceniu. "În mod cert, zahărul va depăşi obligaţiunile şi acţiunile în 2006, în primul rînd ca urmare a problemelor cu aprovizionarea", susţine Andreas Meyer, din cadrul societăţii de administrare "Merit Alternative Investments" GmbH.

Preţul zahărului a crescut cu 60% în 2005, iar în prezent este cu 12% mai mare faţă de începutul anului. Pentru comparaţie, indicele bursier Standard and Poor"s 500 a cîştigat 4,7% din 31 decembrie pînă la ora actuală, iar obligaţiunile guvernamentale au pierdut 0,44%, potrivit datelor "Merrill Lynch & Co".

Zahărul brut cu livrare în luna mai a închis săptămîna trecută, la New York Board of Trade, cu 16,44 cenţi/livră. Cotaţia acestui produs ar putea urca cu 52% în acest an, la 25 de cenţi/livră, spun unii specialişti, în vreme ce alţii nu anticipează un preţ mai mare de 19,30 cenţi/livră. Recordul în materie a fost atins în 1974, respectiv 66 de cenţi/livră.

Creşterea preţului zahărului a făcut ca societăţile care utilizează această materie primă să-şi majoreze simţitor cheltuielile.

Deficit pe piaţa de profil

Producţia mondială de zahăr va fi de aproape două ori mai mică în acest an decît anticipau analiştii la finele anului trecut, dat fiind că stocurile scad, iar consumul creşte tot mai mult. Organizaţia Internaţională a Zahărului, cu sediul în Londra, arată că deficitul în materie va fi de 2,225 milioane de tone metrice în anul agricol 2005-2006. În noiembrie 2005, Asociaţia preconiza un deficit de 1,015 milioane de tone.

De menţionat că acest deficit a fost cauzat de cererea mare din economiile cu creştere puternică, precum China şi India. India, al doilea producător mondial şi, totodată, cel mai mare consumator de zahăr, a devenit importator în 2005, după doi ani în care recoltele sale au scăzut. China, al doilea consumator mondial de zahăr, încearcă să oprească creşterea preţurilor prin vînzarea, aproape în totalitate, a rezervelor sale de circa un milion de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb