ZAMFIR ŞI PIPEREA, LA ZIARUL "BURSA": "Abia acum începe lupta cu băncile"

S.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 octombrie 2016



Gheorghe Piperea şi Daniel Zamfir

Gheorghe Piperea şi Daniel Zamfir

VEZI VIDEO

Actualizare 11:50 Dragnea: "Luni facem vot final pe legea conversiei"

Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunţat că legea privind conversia creditelor în franci elveţieni va primi luni votul final.

"Am promis, am realizat! Ieri dimineaţă am eliminat amendamentul legat de pragul de 50%. Acum proiectul de lege este fără gradul de îndatorare. Ieri, colegii de la PNL nu au fost în sală. Şedinţa a fost anulată. Luni facem vot final. Am primit, în ultimele zile, mai multe mailuri şi mesaje pe FB de la oameni care sunt în această suferinţă. Un mail era foarte explicit, descria situaţia unui credit de 275.000 CHF luat acum 9 ani, iar azi cetăţeanul avea în continuare de plătit 220.000 CHF. Nu am nimic cu sistemul bancar, este total necesar, dar în această situaţie subjugă familia. Noi putem scoate pragul de 250.000, iar în acest caz votul final ar fi amânat doar cu o zi, deci cel târziu marţi legea ar fi adoptată", a scris preşedintele PSD astăzi, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

----------

Actualizare Preşedintele PSD Liviu Dragnea la Realitatea TV: "Luni putem elimina pragul de 250.000 de franci dacă retrimitem legea în comisie. Va urma votul final. Am primit un e-mail în care un om spunea că a luat un credit de 275.000 de franci acum 9 ani şi acum mai are 220.000 de franci de returnat. Nu e normal."

----------

Deputatul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au discutat, aseară, la Ziarul "BURSA", despre proiectul de conversie la cursul istoric a creditelor în franci elveţieni şi despre atacarea legii dării în plată de către bănci la Curtea Constituţională a României (CCR).

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, cu privire la decizia de amânare a judecării constituţionalităţii legii luată de CCR : "Curtea Constituţională putea să aibă o decizie astăzi (ieri, n.r.) care să ne surprindă pe toţi şi să fie, întrucâtva, incoerentă cu deciziile de până acum; cu toate acestea, pentru că s-a considerat că dosarul a devenit hipercomplex, judecătorii şi-au luat un timp de gândire suplimentar de 16 zile. Este posibil ca pe 27 octombrie, când s-a amânat pronunţarea, să mai fie şi alte astfel de excepţii de discutat. (...) În ceea ce priveşte discuţia din Parlament, toată lumea a fost luată prin surprindere, au fost nişte incoerenţe inadmisibile acolo, nişte ciudăţenii. Oamenii, care au fost cu zecile în Parlament, au avut speranţe că legea conversiei se va lua în discuţie, dar nici aici nu aş fi atât de «prăpăstios» pentru că, totuşi, mai există un plen săptămâna viitoare, fie luni, fie marţi. Eu sper să fie luni, aşa cum declară mai mulţi dintre cei cu care am discutat, şi din PNL şi din PSD, şi dacă va fi aşa va fi foarte bine. Cert este că astăzi (ieri, n.r.) în Parlament, legea a fost discutată pe articole. Mi-e greu să cred că pe principiile acceptate încă de ieri (luni, n.r.) de Comisia Juridică şi cea de Buget-Finanţe se va putea da înapoi. Putem doar să sperăm că nu se va mai întârzia această lege cu o eventuală procedură de retrimitire la Parlament din partea Preşedintelui şi dacă şi această etapă va fi trecută, probabil că pe 1 decembrie vom avea această lege în vigoare în sfârşit."

Deputatul Daniel Zamfir a explicat, pe larg, situaţia de ieri din Camera Deputaţilor, când a fost suspendat votul pe legea conversiei creditelor din lipsă de cvorum.

Domnia a vorbit şi despre eliminarea plafonului de 250.000 de franci elveţieni din lege. "Se poate reveni, în plen, asupra acestui amendament. Dacă există voinţă politică în acest sens (eliminarea pragului de 250.000 de franci, n.r.), se poate face", a subliniat deputatul Zamfir.

Cu privire la posibilitatea ca legea convesiei să nu fie adoptată, avocatul Piperea a ţinut să precizeze: "Senzaţia mea din aceste zile este că «banksterii» au decis că e mai bine pentru ei să treacă această lege decât să nu treacă. De ce? Pentru că dacă n-ar trece această lege a conversiei, şi această idee mi-a sugerat-o chiar domnul Zamfir zilele trecute într-o discuţie mai adâncă (...), atunci ei s-ar dezechilibra uriaş în zona de dare în plată, pentru că oamenii aceştia (clienţii cu credite în franci elveţieni, n.r.), în maxim şase luni de zile vor intra într-o situaţie de default. Cei mai mulţi dintre ei - am înţeles că undeva la 62% dintre toate creditele în franci elveţieni sunt cu ipotecă pe casa respectivă - sunt în situaţia de a da în plată. Şi de aici o să reieasă un număr de peste 30.000, poate chiar 40.000 de dări în plată, comparativ cu situaţia actuală unde avem undeva în jur de 8.000 de dări în plată. (...) Între situaţia actuală şi situaţia înspăimântătoare de peste şase luni de zile, când am fi în situaţia de a nu avea această lege a conversiei, eu cred că «banksterii» au ales această lege şi dacă se mai poate reduce din proporţiile «catastrofei», atunci ei au optat pentru legea conversiei în defavoarea legii dării în plată."

Gheorghe Piperea a mai anunţat şi faptul că, după legea dării în plată şi legea conversiei creditelor, urmează să propună şi un act normativ care să interzică rezervele fracţionare.

"Ştiţi ce urmează, domnule deputat? - pentru că tot ne-a spus MAKE chestiunea aceasta, s-o anunţăm încă de pe acum. Urmează legea care va interzice rezervele fracţionare", a subliniat avocatul.

Deputatul Zamfir a atras atenţia că foarte importantă ar fi şi o lege a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), dacă aceasta ar veni la pachet cu legea dării în plată şi cu legea conversiei.

"Cum bine ştiţi, oamenii s-au plâns că ANPC-ul nu i-a ajutat atunci când trebuia să o facă, pentru că ANPC-ul nu are puterea pe care trebuie să o aibă. Un ANPC independent, rupt de politic, care să aibă şi pârghiile să o facă (să intervină, n.r.), e absolut necesar", a conchis Daniel Zamfir.

Opinia Cititorului ( 48 )

  1. La mai mare!

    Trebuie educat monstrul bancar fiindcă pana acum s-a comportat dictatorial cu clientii (mai ales cei corecti).

    " acea doamna" Ana B. trebuia sa fie pe canapea.

    Cristi C. astept o parere ca esti "vedeta " aici. 

    1. Nu ma asteptam sa nu comentezi azi aici!

    tot raul este BNR-UL.

    Piete libere sau piete interventioniste, cu fixare de cotatii ?

    Protectie sociala suportata de toti, sau interventii in contracte libere negociate ? 

    Ca daca nu avem piete libere, le dam naibii cotatii, si mecanismele bursiere ce roat mai au ?

    Numai asa ca sa zicem ca nu mai suntem in 1947 ? 

    1. Bursele cum oscileaza la Fed, Bce cu 10%/zi.

    Au trecut 12 zile de la termenul dat de tine.

    Asta cu inghetarea cursului e o mare mizerie, n-are nici o noima. Riscul valutar e parte din ABC-ul finantelor, e tabla adunarii. Cei care au luat cu doiua maini credit in CHF chiar nu au nici o vina? Altundeva ar trebui sa intervina statul: in zona de recuperare creante. Acolo mi se pare ca se fac abuzuri mult mai grave.

    1. Largeste sistemul de referinta, Dyogene!

      Explozia francului elvetian este consecinta directa a programului Zonei Euro de emisiune de moneda; din care tabla a adunarii finantelor face parte acest program? 

      Poti explica in ce capitol al manualului de piata libera se incadreaza operatiunea emisiunii de moneda, fara acoperire, nici in aur, nici in marfa? 

      Comunistii ii spuneau "imperialism".

      Noi cum ii spunem, "comunism"? 

      Una este procesul de creare de moneda ca parte a politicii monetare (nu e nici imperialism, nici comunism, e banalul keynesianism) si alta este lipsa de o minima educatie financiara a unor oameni (culmea, nu batrani si nici de la tara, ci din contra).

      Apropo, vreau si eu sa vand actiuni Romgaz (SNG) la pretul mediu din 2014, inghetati-l si pe asta va rog! Multumesc. 

      Si eu as vrea sa vand actiuni Nuclearelectrica (SNN)?

      Cumpara cineva la pretul la care le-am achizitionat in oferta? 

      Tocmai ti-am semnalat ca procesul de creare de moneda a facut inutila educatia financiara.

      Daca l-ai achizitionat in euro da, daca nu nu.

      ...sa ne pregatim pentru urmatorul Caritas. De data asta in CHF, ca sa fie succesul garantat :)

      Prudenti nu ne place sa fim, in schimb vrem Thassos si frigiderul plin... 

      Mai avantajos in CHF

      Dacă explozia CHF este consecinta directă a QE-ului ECB,

      Dacă QE-ul ECB/FED nu a fost știut de nimeni înainte de a se întâmpla, fiind o măsură excepțională, 

      Atunci nici gradul exceptional saltului CHF nu putea fi prevazut de nimeni, nici de banci, nici de debitori. 

      Atunci cum se face ca sunt judecatori in stare sa scrie intr-o sentinta ca era evident ca CHF se va devaloriza? Stia cineva cat va tipari FED? Dar cat va tipari ECB? Si pentru cat timp vor face asta? Raspunsul este nu. Nu putea sti nimeni. Judecatorul care a scris acest lucru este pur si simplu incompetent. 

      Intre 2011 (cind a fost stabilita paritatea fixa euro/franc elvetian) si 2013, cind a inceput programul Zonei Euro de emisiune monetara, saltul francului elvetian a fost imposibil de prevazut.

      Dar, intre 2013 si 2015 (cind Elvetia nu a mai putut sustine paritatea fixa cu moneda euro), saltul francului a fost previzibil (cu atit mai mult, cu cit programul emisiunii monetare a fost public, in toti indicatorii, contrar a ceea ce afirmi). 

      Explozia francului a fost previzibila pentru oricare banca detinind un departament de analiza.

      De aceea, bancile au fost datoare sa-si previna clientii ca este un salt care ii asteapta in viitor, asa cum i-au asigurat, initial, ca francul elvetian este o moneda stabila. 

      In lei.

      Deci nu cumpara nimeni in lei in Romania unde moneda nationala este leul ? 

      Toti vor doar valuta forte?

      Ha.Ha.Ha. 

      Daca esti firma iti vine in Euro sau Dolar oferta.

      Leul incurca economia romaneasca. 

      #Daca cumperi la termen si valuta creste cu 2%, o platesti.#

      Sentinta judecatoreasca se referea la momentul acordarii creditului, in 2006-2007.

      Paritate fixa euro/frenc elvetian? Si asta de la cineva care are pretentia ca intelege cat de cat finante si economie???

      Si nu, nu sunt bancher. Doar ca 1,2 nu era curs fix, asta o stiu chiar si roamanii mai putin daruiti de Dumnezeu cu inteligenta, cei cu credite in CHF. 

    Satira III

    Si acum priviti cu spaima fata noastra sceptic-rece,  

    Va mirati cum de minciuna astazi nu vi se mai trece? 

    Când vedem ca toti aceia care vorbe mari arunca  

    Numai banul îl vâneaza si câstigul fara munca,  

    Azi, când fraza lustruita nu ne poate însela,  

    Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?  

    Prea v-ati aratat arama, sfâsiind aceasta tara,  

    Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,  

    Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,  

    Ca sa nu s-arate-odata ce sunteti � niste misei!  

     

     

    1. Multumesc, anonimule!

      Oare la cine se referea Eminescu????

      La banci sau la politicieni ???? 

      Se pare ca orice am face suntem condamnati sa avem astfel de politicieni. 

      Frumos

      Foarte tare.

      La Zamfurt si la liderul Dan Ban se referea Eminescu. De asta a fost mare poet, i-a profetit pe talharii astia inca de acum o suta si ceva deani.

      Eminescu a descris perfect feudalismul implementat de bancile straine in Romania.

      Suntem in UE de 9 ani si abia la finalul acestei luni intra in vigoarea legea falimentului persoanelor fizice.

      Eminescu nu a fost profet, a surprins perfect hotia si parazitismul asa-zisilor capitalisti, care au venit in Romania fara o lețcaie, contrafăcând monedă națională cu aprobarea BNR. 

    Daca psd chiar intentinau sa faca ceva sa-si merite titlul de social democrati ramaneau sa voteze pt ca au majoritate.Trebuiau sa se numere.a

    Restul e minciuna. 

    1. Sa poata amana intrarea in zona euro. Jocul cu doamna Birchall SI cu blajinul domn Dragnea e doar o mica vrajeala. Astazi Erste a implinit 5 ani in Germania:-) N-am gasit insa mimic despre Chisinau:-)

      Hahaha

      ori raportul financiar a fost publicat cu erori , ori sediul se afla in afara UE. Mr. Ocean ar trebui sa ia notite:-)

    Cum stau astia doi cu merele si cu sticlele in fata zici ca sunt la pomana porcului nu la interviu.

    1. Asta a fost cadrul conceput de mine.

      Ei nu au nici o vina.

      Pe de alta parte, pomana porcului nu are nici o legatura cu merele, dar poate ca tu stii mai bine. 

      Haha

      aici reportajul are un minus important. Numai apa si niciun pic de zaiber :-)

    Zamfir si Piperea vor ingropa sectorul financiar si probabil ca odata cu el si investitiile straine. Cine naiba credeti ca va mai veni sa investeasca in Romania cand exista constructori care fac legi bancare avand caracter retroactiv evident? O sa ajungem iar unde am fost in 1996, cand economia era praf si inflatia la cer. Pana la urma la o tara de hoti ... conducere de hoti...

    1. Bancile nu finanteaza economia reala a Romaniei.

      Dezvolta scheme Ponzi pe care mai apoi le intretin pe garantia statului.

      O sa ajungem intr-o zi ca escrocii si teparii sa vorbeasca din puscarii. 

      Mie mi se pare ca bancile sunt. Economisirea nu ii intereseaza doar credit, credit.

      Ai luat credit esti o hartie ca acestia care tot urla, care mai apuca. 

      BNR: In dec 2008, bancile aveau în bilanţ 119.748 de credite în CHF acordate persoanelor fizice - cu pondere de doar 12,4% din totalul creditelor, 87% fiind in euro si lei -, dintre care 17.395 erau ipotecare şi alte 37.685 erau credite de consum garantate cu ipoteci. Aceste 119.748 de credite în CHF erau acordate unui număr de 110.638 de persoane fizice şi totalizau 12 miliarde de lei. In iulie a.c.bancile aveau 51.334 debitori in CHF, cu 53.794 de credite - 12.510 credite ipotecare şi 13.523 credite de consum garantate cu ipoteci - cu sold de 5,7 miliarde lei .

    1400 de vizuaoizari in prima zi woooow

    1. Cand te gandesti ca filmulete cu Leo din Strehaia, Daniela Crudu, Zavoranca sau alte personaje din astea fac lejer 100000 din prima zi, iti dai seama ca astia doi sunt mai ciurucuri si decat aia de mai sus.

    Einstein zicea ca universul si prostia umana sunt marginite dar in privinta universului are dubii. Citind comentariile postate aici pot sa afirm cu mana pe inima ca universul e finit. Ala cu Eminescu m-o distrat maxim mai urmeaza sa mai apara un creditat in CHF sa zica ca baciu din Miorita a fost omorat de recuperatorii de creante sau ca Moromete era analist economic la Cenaclul Bursa cartofilor.

    1. sunt nemarginite

      ca a fost stramutat de langa mioarele sale si dus la Chisinau. Recuperatorii de creante s-au dus sa lupte in Ucraina pentru a repera onoarea stirbita a domnului Treichl care a fost luat la intrebari de protectia consumatorului de la Kiev :-)

    Acum vreo luna peste 3000 de tineri au iesit in strada impotriva Parlamentului si a coruptilor care il populeaza. Azi vine alde Zamfir sa ne spuna ce bine ar fi daca trece ANPC in mainile Parlamentului. Adica in mainile unei institutii din care in fiecare saptamana pleaca unul si altul in catuse. Poate fi ceva pe Pamantul asta mai penibil decat acest Zamfir? Da ! Numitul Piperea !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb