ZÂNUL DE LA BANCA TRANSILVANIA ADUCE VEŞTI BUNE ÎMPRUMUTAŢILOR ÎN CHF BT elimină comisionul de risc din toate contractele de credit ale Volksbank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2015

BT elimină comisionul de risc din toate contractele de credit ale Volksbank

Conversie cu reducere substanţială la sold

Dunca, ANPC: "Înseamnă că se poate, iar ceilalţi operatori doar îi mint pe clienţi"

Piperea: "Posibilă migraţie masivă de clienţi de la celelalte bănci către Banca Transilvania"

------------

Actualizare 20:20 Acţiunile BT au crescut cu aproape 5% la sfârşitul şedinţei de pe BVB, la 2,239 lei/titlu

(Alexandru Costea)

------------

Actualizare 10:29 BVB: Acţiunile Băncii Transilvania deschid în creştere cu 0,65%, până la 2,155 lei/unitate

(Valentin Busuioc)

------

Dacă ne-am obişnuit ca zânul de la Banca Transilvania să ne prezinte "Planul B...de la BT", ieri, operatorul bancar a anunţat "planul A" după încheierea tranzacţiei de achiziţionare a Volksbank România, respectiv programul de conversie a creditelor acordate în franci elveţieni (CHF) de banca austriacă.

Surprinzător, proiectul Băncii Transilvania (BT) a atras reacţii pozitive din toate părţile - consumatori, Banca Centrală, avocaţi.

Pe scurt, debitorii care s-au împrumutat în CHF de la Volksbank vor beneficia de conversie în lei sau euro, la cursul zilei, cu o reducere de 22,5% la sold, la care "se adaugă comisionul de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului".

Acest comision va fi eliminat din contractele de credit încheiate între bancă şi consumatori.

Mai mult decât atât, BT va stopa calculul comisionului de risc/administrare inclusiv pentru clienţii aflaţi în prezent în portofoliul Volksbank România şi care au semnat contracte de credit cu această bancă atât în lei, cât şi în euro şi dolari.

"Returnarea va fi efectuată prin diminuarea creditului în sold, care se va aplica la o dată ulterioară, după finalizarea programului de conversie pentru clienţii VBRO cu împrumuturi în franci elveţieni", după cum arată comunicatul Băncii Transilvania.

Faptul că BT elimină cele două comisioane este un semn că banca consideră că acestea sunt abuzive şi că este mai ieftin şi mai rapid să le elimine din start decât să cheltuiască timp şi bani - zeci de milioane de euro-pe avocaţi -, aşteptând ca situaţia să fie rezolvată în instanţă, opinează avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa subliniază că, în linii mari, oferta BT este una bună şi că pune în umbră comportamentul celorlalte bănci aflate în aceeaşi situaţie.

Gheorghe Piperea ne-a declarat: "În aceste condiţii, este posibil ca procesele ANPC pe clauze abuzive să fie admise şi respectivele clauze - eliminate.

Planul BT arată că eforturile făcute atât de Volksbank, cât şi de celelalte bănci care au dat credite în CHF - îngheţarea cursului, reducerea dobânzii etc. - au fost inutile, ca să nu mai vorbim de ura ajunsă la cote inimaginabile şi de neîncrederea clienţilor faţă de respectivele instituţii financiare acumulate în aceste luni.

Procesele mele pe clauze abuzive au avut 100% câştig de cauză până acum, în diverse stadii ale instanţei, fiind restituţi până la 20.000 de euro pentru un client. La un calcul estimativ, reiese că, în medie, cei 3.000 de consumatori implicaţi în aceste procese au primit înapoi 6.000-6.500 de euro fiecare".

La rândul lor, consumatorii apreciază planul de conversie făcut public ieri de BT.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), ne-a declarat: "Considerăm că pasul făcut de BT vădeşte responsabilitate şi respect pentru consumatori şi sperăm să aibă o atitudine similară şi celelalte bănci în relaţia lor cu propriii clienţi. Se pare că BT doreşte să-i aducă pe clienţi de la Tribunal la ghişeu".

Preşedintele AURSF a adăugat că grupul creat în vederea negocierilor colective cu băncile, pe care îl conduce, îşi menţine dorinţa să discute cu reprezentanţii BT, în vederea detalierii ofertei băncii şi pentru clarificarea tuturor aspectelor presupuse de ofertă şi evaluarea cazurile particulare care ar putea să nu fie acoperite de planul Băncii Transilvania.

De altfel, recent, reprezentanţii Volksbank au răspuns invitaţiei consumatorilor să participe la negocieri, după încheierea tranzacţiei de vânzare-cumpărare de către BT.

Şi Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), apreciază că planul BT reprezintă "seriozitate şi respect pentru client": "Dacă este aşa cum se spune, înseamnă că se poate, iar ceilalţi operatori bancari doar îi mint pe clienţi. Este o ofertă serioasă, care va fi un exemplu pentru Instanţă ca să dea câştig de cauză proceselor ANPC pe clauze abuzive".

Cei aproximativ 18.300 de clienţi ai Volksbank România vor putea beneficia de soluţiile BT începând din 4 mai 2015, potrivit comunicatului citat, care precizează că valoarea efectivă a reducerii totale diferă în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România.

BT a mai anunţat că decizia privind îngheţarea cursului CHF la valoarea de la 31 decembrie 2014 va fi prelungită cu o lună, până la data de 17 mai, acest an.

"Sunt multe elemente interesante în planul BT pentru clienţii împrumutaţi în CHF, care pun în offside celelalte bănci recalcitrante", apreciază Gheorghe Piperea, subliniind că va fi foarte greu pentru ceilalţi operatori bancari să nu facă nimic.

Domnia sa ne-a precizat: "Va fi o migraţie masivă de clienţi de la celelalte bănci către Banca Transilvania. Cu toate acestea, mai rămân unele întrebări vizavi de programul anunţat".

Printre acestea, se numără şi cele privitoare la situaţia clienţilor cu credite neperformante, dar şi la diferenţele de discounturi care ar urma să fie aplicate şi care ar putea crea discriminare între clienţi.

"Dacă va ieşi bine planul BT, sunt şanse mari să iasă bine şi în cazul tuturor celorlate bănci", a concluzionat avocatul.

BT a anunţat că va acorda prioritate cazurilor sociale şi clienţilor care, în ciuda greutăţilor generate de creşterea cursului CHF din ultimii ani, au rămas buni platnici.

Reprezentanţii băncii subliniază că şi-au propus construirea unei relaţii pozitive şi pe termen lung cu toţi clienţii Volksbank România, oferta destinată celor cu credite în franci elveţieni fiind un prim pas în acest sens.

Anul trecut, când abia apăruseră unele informaţii legate de programul Volksbank de conversie a creditelor în CHF, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, aprecia, în cadrul unui interviu: "Dacă această decizie va fi adoptată, cred că este cea mai inteligentă hotărâre luată anul acesta (n.r. 2014) în sistemul bancar. Probabil că dacă această decizie va fi pusă în aplicare vor fi împinse şi alte bănci în aceeaşi direcţie, sub presiunea hotărârii Volksbank". Nicolae Cinteză a adăugat, însă, că totul va depinde de disponibilitatea acţionarilor să aducă bani pentru remedierea situaţiei.

Volksbank România a făcut, anul trecut, o majorare de capital, ca să poată realiza acest program de conversie a creditelor în CHF.

Volksbank este una din băncile care au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni, în perioada 2007-2008, în prima jumătate a lui 2014 banca vânzând pachetul de credite neperformante, în valoare de peste jumătate de miliard de euro.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. O decizie foarte inteleapta ce va aduce beneficii de imagine dar si financiare BT, pe termen lung, evident in detrimentul celorlalte institutii financiare care inca nu inteleg situatia in care se afla. Acestea din urma inca nu si-au dat seama ca increderea clientilor in institutiile bancare este la acelasi nivel cu increderea in politicieni si ca oamenii au inceput sa aiba cultura financiara, sa citeasca ce semneaza, sa puna intrebari, sa negocieze si sa invete din experientele de pana acum. Bancile care nu-si vor schimba atitudinea fata de clienti nu vor avea nicio sansa.

    Asteptam o solutie si din partea celorlalte 7 banci...mai ales ca unele chiar au de unde sa-si asume, financiar, partea lor de vina!

    1. Bancpost va deveni banca greceasca care va detine aprox50% din creditele chf daca oferta BT va functiona. Si va spun k va functiona si se va renunta la procesele de denominare deoarece cred k oferta BT va fi valbila doar o perioada de timp

    1.Nu au spus ce dobinda va fi si daca e variabila sau fixa..2Robor in 2010 a fost si 10%.3.reducere de 22,5% cind francul a crescut cu 130% e putin .

    1. Ce dobanda? Acum am 8% la chf. BT va oferi o dobanda rezonabila care sa te impiedice sa refinantezi la bancile serioase care nu au dat credite chf. Cred k dobanda va fi de 6% bai SECU de la BANCI PENALE

      Ai inebunit?ce calcul e asta? 130%? Ia fa o reducere de 50% din credit? Te apropi de cursul istoric? Ia terminati cu prosti de 130%

      Francul in 2007 a fost 1,9 iar acum este 4,23 o crestere de aprox 125% iar reducerea de 22,5 e putin.

      era mai buna oferta din toamna . 

      din unele anunturi pe surse dobanda BT la lei , dupa reconversie , va fi de cca 4,8% + ROBOR la 3 luni !!

      ADICA???

    Da.

    E altceva. 

    Oferta e echilibrata si cu logica, atat pentru client cat si pentru banca. 

    Fara a ne " emotiona " fata de clienti, totusi situatia lor nu a fost deloc usoara : " fermecati " de atractia dobanzilor mici initiale, dorinta de a avea diverse buniri, si de valul momentului, de ce sa nu spunem, de faptul ca totusi CHF nu este o moneda oarecare; - clientii de credite CHF, chiar daca realizau ceva de riscul valutar, au ajuns captivi unei situatii peste puterile lor : cursul s-a dublat, multe banci au tras de diverse comisioane, in concluzie ratele s-au dus f. mult, bunurile achizitionate multe din ele au scazut ca valoare. 

    ca sa mai faci in asa situatie ?

    E bine ca o banca care nu a fost implicata in creditarea CHF, si creditarea prosteasca in general cauta sa depaseasca situatia, adica banca transilvania. 

    nu inteleg ce zice piperea; am credit in chf de la credit europe bank, cum pot sa ma mut la BT?

    1. Domnul Piperea se refera la posibile refinantari la BT, luand in calcul ca aceasta va oferi conditii avantajoase...

      cum ar putea sa ma ajute o refinantare de la BT daca am credit in CHF la credit europe bank sau ma rog alta banca?

    Astept o solutie de la CREDIT Europe BANK care nici nu ne baga in seama, ne trateaza ca pe niste sclavi. Domnule Isarescu dvs unde sunteti ?avand in vedere ca aceasta banca are creditele externalizate in Olanda. Ajutatiiiiii pe toti care sunt disperati ca raman cu copii in strada.

    1. nu cere ajutor nici d ela isarescu nici de la credit europe bank pt ca nu o sa vina niciodata de la aceste 2 entitati! Credit Europe Bank este cea mai inflexibila dintre toate bancile si surprinzator Omar tetik de la BT a plecat de la credit europe!

      Poate ca asta e un motiv pt care a pkecat din credit europe... cei de acolo nu au deloc flexibilitate si apropiere de oameni, fie ei clienti sau angajati...

    De Banca Transilvania sa te feresti si cand iti ofera daruri.

    1. Feriti-va de BT??! si mergeti la Raiff...aia nu ofera nimic, ba din contra iti iau tot ce ai!

      Banca Transilvania este banca 100% romaneasca. Acest proverb e valabil pentru greci... fereste-te de greci si cand iti fac daruri. Noi apreciem foarte mult Banca Transilvania si faptul ca au facut aceasta oferta, care ne scapa de foarte multe greutati. Multumim, Banca Transilvania!

    Intrebarea e:oare ce dobanda se va folosi pentru creditele in lei la o eventuala refinantare si cat vom plati pentru refinantarea in sine,cheltuieli cu notar,comisioane de analiza dosar etc.

    In sfarsit o banca care se inchide in Romania.

    Parerea mea ar fii ca aceste credite nu ar mai trebui platite.

    Daca un magazin s-a inchis la colt de blocnu mai poate sa-ti vanda painea cu care te-a obisnuit. 

    Ce avantaje poate reprezenta pentru o persoana care are dobanda de 3.99 sau 4.25 si care a castigat procesul pentru comisionul de risc. Deschideti bine ochii, 4.25 DAE si e fixa pe toata perioada contractuala. Oferta presupune conversia la lei din care se reduce soldul cu 22.5 dupa care se va aplica dobanda actuala care este in jur de 5 daca nu cumva peste 5% si pe deasupra e si variabila. Suntem la minimul istoric al ROBOR-ului, in jos nu mai poate merge. Prea s-a extaziat lumea si nu sunt clare lucrurile. Eu am credit in CHF la volksbank si dobanda e de 4.25, tare frica mi-e e pentru cei ca mine va fi o teapa mare acceptarea ofertei. Din dobanda fixa in variabila si la mana lui mugurel care poate manevra cum vrea el ROBOR-ul, ma rog cu sprijinul bancilor LOCALE.

    in rest numai de bine sa auzim. 

    vad ca la unii nu le convine nimic.

    Cu toate ca dobanzile sunt pe minim istoric, tot nu e bine. 

    Fac astia discount si tot nu e bine. 

    Vor numai cum le convine lor.

    poate era mai bine sa-i gage in faliment, ca nu le convine nimic. 

    1. Daca nu am nici un avantaj, adica sa-mi scada rata, de ce as accepta? Numai ca vrei tu? Eu am fost cat se poate de pertinent asa ca mai incet cu acuzatiile. Eu am venit cu date concrete tu cu ce vii?

      Inainte de a posta am verificat "oferta" folosind calculatorul de rate de pe site-ul bt si te las pe tine sa ghicesti care e "avantajul". Aproape zero daca nu cumva peste rata actuala. Asa ca mai incet cu gargara. Si sa nu mai zic de faptul ca esti trecut automat pe dobanda variabila.

      De ce nu e precizata nicaieri dobanda care se ofera sau macar marja bancii plus ROBOR. Probabil chestie de marketing sa scoata in evidenta asa zisul castig de 30% a unui amarat care nu a reusit sa dea banca in judecata pentru comisionul de risc si care l-ar fi castigat. Daca scoti comisionul de risc o sa vezi ca avantajul se reduce drastic.

      Nu va reduce soldul cu 20-30% ? Imens.

      Cine a mai pomenit asa reduceri de sold 

      Evident pierderi pentru cumparatorul lui Volksbank. 

      Va trece creditul in lei, nici asta nu e bine ?  

      Dobanzile la leu erau 10-12 % in 2008 si nu va convine 4-5 %. 

      O trece Romania pe euro, dobanzile va scad. 

      Cred ca nici de pomana nu va convine..

      Daca oferta nu e buna refuz. Deocamdata nu am toate detaliile. Si apropo reducerea soldului e foarte buna pt rambursari anticipate altfel e praf in ochi. Hai sa facem un exercitiu de matematica. Azi robor e la minime istorice; conform analistilor mai jos ni ajinge. Robor la 6 luni e undeva la 1.7, adauga marja bancii de minim 3 sau 4 % si iti da in ju de 5 - 6 %. Aici nu mai adaug alte comisioane. Hai sa vedem ce se intampla daca robor sare la 4, 5, 6 % si putem continua; cat va fi DAE? atunci ce mai crezi despre aceasta oferta? Hopa se transforma in oferta otravita. Sa vedem atunci ce fac oamenii care nu mai pot plati. Eu am venit cu exemple concrete, tu cu ce vii? Spui ceva ipotetic. Intra pe calculatorul de rate la bt si convinge-te singur. Toate calculele la ei pe site sunt orientative adica din punct de vedere al marketingului sunt cele mai bune; cand ajungi la ghiseu vei avea surprize. Asa, ca o concluzie s-ar putea sa nu-mi ajunga reducerea soldului cu 22.5 %. In cazul respectiv nu accept. Pomana nu cere nimeni. Daca erau asa cinstiti cum se pare ca ii crezi tu, dadeau si niste exemple de dobanzi care vor fi percepute.

      De ce n-ai facut astfel de calcule inainte sa iei credit?

      Nu te obliga nimeni sa treci la RON, poti face convrsia si la EUR de la VB la BT.

      Am facut o analiza pertinenta, nu am aruncat cu gunoi. La fel te pot intreba si tampenii.

      La euro, dupa ultimele speculatii marja de profit a bancii ar fi 5%. Deci dobanda ar fi 5% + euribor.

      Calcule mi-am conform informatiilor oferite de banca si uite ce s-a intamplat. Asa ca a doua oara suflu si in iaurt inainte de a mai face vreo miscare. Totusi aveam asteptari mai mari fata de cei care intra pe astfel de stiri. Prea mult noroi aruncat si arirudine de asa iri trebuie cand sunt convins ca daca ati fi putut lua credit in franci o faceati iar acum faceti pe eroii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb