ZÂNUL DE LA BT ARE MEREU UN PLAN B Banca Transilvania s-a lepădat de CPBR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 mai 2016

Banca Transilvania s-a lepădat de CPBR

Actualizare 09:10 Dupa BT, a doua bancă din sistem, BRD-GSG va părăsi şi ea Consiliul Patronatelor Bancare.

După ce Banca Transilvania a părăsit CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din România), de la 1 iunie urmează ca şi BRD-GSG să plece, potrivit HotNews.

Surse bancare au confirmat informaţia pentru ziarul Bursa.

-----------

Ne-am obişnuit ca Banca Transilvania (BT) să se diferenţieze de celelalte instituţii de credit din ţara noastră, arătând, în mai multe ocazii, apropierea de clienţi, prin adoptarea unor decizii unice în piaţă.

Pare că Banca Transilvania chiar are întotdeauna un plan...B, aşa cum, de altfel, ne anunţa zânul de la BT în spoturile publicitare ale băncii.

În timp ce nicio instituţie din sistemul românesc nu a reacţionat, la începutul anului trecut, la explozia francului elveţian (CHF), în sensul împărţirii poverii cu clienţii, BT a spart gheaţa cu "operaţiunea Iceberg" fiind prima care a lansat un program de conversie a împrumuturilor contractate în CHF de clienţii Volksbank, pe care a cumpărat-o anul trecut.

Dacă niciuna dintre instituţiile de credit nu a aplicat aceeaşi reducere la sold pentru toţi debitorii, în cadrul unui program de conversie, Banca Transilvania a diminuat soldul tuturor creditelor luate în CHF cu un discount substanţial de 22,5%.

Diferit de modul în care au reacţionat suratele sale din sistem referitor la solicitările de eliminare a unora dintre comisioanele existente în contractele de credit, BT a sistat perceperea comisionului de risc/administrare pentru toţi debitorii Volksbank, indiferent dacă au credite în franci elveţieni, euro, dolari sau lei.

Dacă unele dintre bănci au refuzat negocierile colective iniţiate de consumatori, oficialii Băncii Transilvania au discutat cu reprezentanţii clienţilor în mod repetat.

În timp ce peste zece instituţii financiare importante au majorat avansul la creditele ipotecare la 25%-50%, ca urmare a adoptării Legii dării în plată, BT a crescut avansul la o marjă care începe de la 20% pentru împrumuturile luate în vederea achiziţionării unei prime locuinţe.

Ultima mişcare uimitoare pe care a făcut-o Banca Transilvania este retragerea ei din Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), rămânând doar membru al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Într-o poziţie comună a BT şi CPBR, pe care ne-au transmis-o, ieri, reprezentanţii Băncii Transilvania, se arată: "Relaţia dintre Banca Transilvania şi CPBR a provenit din faptul că, achiziţionând, anul trecut, Volksbank România, BT a preluat în mod automat, pentru o perioadă, drepturile şi obligaţiile VBRO ca membru CPBR. BT şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora în continuare cu CPBR la nivel instituţional pe proiecte de interes comun, însă fără a mai putea aloca resurse în mod permanent ca membru".

Orice bancă este liberă să plece când doreşte din Patronat, cu respectarea statutului acestuia, ne-a spus Bogdan Preda, director executiv Relaţii Publice şi Instituţionale în cadrul CPBR, menţionând: "Fiecare membru este liber să intre sau să părăsească o organizaţie când doreşte (...) Apartenenţa Băncii Transilvania la CPBR a fost un drept şi o obligaţie pe care banca le-a avut prin contractul de cumpărare a Volksbank".

Din CPBR a plecat şi Oana Petrescu, partener Deloitte, care fusese numită, anul trecut, director executiv al Consiliului.

În aprilie 2014, o parte dintre băncile membre ARB s-au desprins din această Asociaţie, fondând Consiliul Patronatelor Bancare din România. Băncile fondatoare ale CPBR sunt Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. Ulterior, la CPBR au aderat ING, Volksbank şi Bancpost.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Raiffeisen a dat un discount similar pentru debitorii chf.

    1. Bate vantul prin Raiffaisen, angajatele au ochii cat cepele dupa clienti. Din disperare ?

      Similar poate, dar nu acelasi pentru toti!

      toata lumea a inchis sucursale

      Banca Transilvania (BT) va pastra doar o treime din reteaua teritoriala a Volksbank, care numara in prezent in jur de 130 de unitati, dupa incheierea procesului de integrare a bancii austriece, prevazut a se finaliza la sfarsitul lui 2015. 

      In mesajul Bancii Transilvania, din 7 aprilie 2015, se anuntau o serie de facilitati pentru clientii Volksbank Romania care contractasera credite in CHF:

       

      - stoparea calcularii comisionului de risc; 

      - returnarea sumelor incasate cu titlu de comision de risc, in etape, prin diminuarea creditului in sold; 

      - reduceri de 22,5% la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau in euro. In plus, la acest procent va fi adaugata, dupa caz, valoarea comisionului de risc. 

       

      Oferta intoarsa (ca ) la Ploiesti 

      -------------------- ----------------- 

      Un client al Volksbank din Ploiesti a primit o oferta ce parea generoasa, dar in urma calculelor a reiesit un minus de aproape opt procente fata de promisiunea initiala a Bancii Transilvania. Astfel, la sucursala ploiesteana a acestei banci i s-a inmanat o oferta prin care din soldul ramas din credit au scazut comisionul de risc, dupa care au aplicat reducerea de 22,5%. „In aceste conditii, la soldul creditului meu, pentru ca s-a facut calculul invers fata de cat au declarat in oferta mediatizata, noi avem in contract un deficit de opt procente din soldul de rambursat. In aceste conditii, reducerea pe care o aplica este de 14,68% fata de 22,5%, cat au declarat”, ne-a spus clientul Volksbank. Acesta are doua credite insumand 62.757 CHF si, conform ofertei initiale prezentate de Banca Transilvania, calculul in cazul sau ar fi urmatorul: 

       

      - Sold curent = 62.757,01 CHF; 

      - Reducere 22,5% = 14.120,329 CHF (se scade din sold); 

      - Comision de risc de recuperat = 12.544,48 CHF (se scade din sold); 

      - Sold de restituit = 36.092,201 CHF. 

       

      In schimb, potrivit ofertei primite de la Volksbank pe 4 mai 2016, calculele aratau astfel: 

       

      - Sold curent = 62.757,01 CHF; 

      - Comision de risc de recuperat = 12.544,48 CHF (se scade din sold); 

      - Reducere 22,5% = 11.297,819 CHF (se scade din sold); 

      - Sold de restituit = 38.914,71 CHF. 

       

      Asadar, intre oferta prezentata de BancaTransilvania pe site si oferta primita de la Banca Volskbank este o diferenta de 2.822,50 CHF in defavoarea clientului, adica un minus de 7,82%. 

       

      Sesizare, balbaieli, niciun raspuns 

      --------------------- -------------------- 

      Clientul Volksbank a depus sesizare la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, agentia Ploiesti, unde i s-a dat dreptate, insa in final, sucursala Bancii Transilvania a dat vina pe sucursala Volksbank, apoi prima a revenit cu un telefon, cerand ragaz pentru studierea problemei. Si atat, deoarece nici ANPC, nici Banca Transilvania nu au mai dat niciun raspuns. 

       

      Reguli inventate 

      -------------------  

      Pe de alta parte, in oferta Bancii Transilvania se mentioneaza ca pana in 17 mai 2015, clientii cu credite in CHF beneficiaza, pentru plata ratelor curente, de un curs inghetat la nivelul sfarsitului anului 2014, de 3,8 lei/CHF. Nu s-a anuntat vreo limitare a numarului de rate ce pot fi platite la acest curs, iar clientii buni platnici, inclusiv cel care ne-a sesizat problema de la Ploiesti, s-au grabit sa plateasca mai multe transe deodata. Ghinion! Reprezentantii unor scursale din Bucuresti (Nusco Tower Pipera, Volksbank Unirii) au refuzat incasarea ratelor la cursul de 3,8 lei/CHF, pe motiv ca sistemul nu accepta mai mult de patru rate simultan si ca trebuie asteptata scadenta. In cazul clientului din Ploiesti este vorba de 26 mai, data la care, evident, clientul bun platnic nu mai poate achita ratele cu 3,8 lei/CHF, intrucat oferta este valabila pana in 17 mai 2015. Cu toate acestea, au existat sucursale in Bucuresti (Unirii, Drumul Taberei) si Cluj-Napoca (Marasti) care au acceptat, in 13-14 mai, plata ratelor la cursul inghetat, desi scadentele, in aceste cazuri, erau in 21-22 mai, deci, oricum, dupa data-limita mentionata.

      normal este cerere si oferta la cluj ai alta oferta la vaslui este alta BT. a plecaT DE JOS nu cu capital asa zis strain BRAVO LOR

    Se vede cu ochiul liber, se sta la coada in aceasta banca, ma bucur.

    Bt vinde incredere, a facut pasul din rand, iese in evidenta. 

    " Increderea se castiga greu se pierde

    usor" ! 

    1. se vede cu ochiul defect... cozi sunt in toate bancile si asta pentru ca personalul la ghiseu este redus numeric

    Corect articolul.

    Bancile trebuie sa fie apropiate de clienti, in sens pozitiv, si fara excese pentru ambele parti 

    1. corect pe naiba ... olescu nu a luat reclamele bt la puricat sa vada ca sunt si ele mincinoase... s-a multumit sa puna zana pe articol si sa le faca reclama ... ce rusine!

    Bt are 104345 de procese. Este o capusa abuziva. Camatarilor. Trebuie inchisa si gonita din Romania.

    Cam "ciudat" ca ridicati in slavi banca ce are reclama la voi pe site.

    1. De fapt, daca are reclama la noi pe site si face ceva bun, ar trebui sa o improscam cu noroi.

      Bravo, esti un ginditor! 

      Oricine compara creditul de nevoi personale Practic al bt si pe cel ing pe repede inainte, observa ca cel ing are dae cu 0.5 mai mic. Dar reclama ing a fost balacarita in paginile bursei. Echilibrat.

      Se vorbeste in articol despre vreun DAE si nu vad eu????

      Citeste articolul de acum doua zile scris de Adriana Raduta.

      Te referi la "Iubi" de la ING? Si ti se pare ca ar fi fost balacarita pe nedrept? Vorba lui Make, bravo, esti un ganditor!

      ziarista s-a plans de reclama iar daca cerceta produsul pe care reclama il prezenta, este mai bun decat al bt-ului atat de laudata astazi.... halal gandire jurnalistica. reclama bt se lauda ca ea vinde "creditul corect" ....

      Trimite un cv la BT. Poate experienta ta de la ING te va ajuta la angajare :)

      Atitudinea partinitoare a bursulitei devine evidenta ... banii bancilor nu au miros ... probabil ing nu a cotizat.

      chiar ca esti prost si pe langa subiect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb