Zaremba, PCC: "Oltchim nu este o sperietoare pentru Fortissimo"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2013

Zaremba, PCC: "Oltchim nu este o sperietoare pentru Fortissimo"

Reporter: Asocierea PCC - Fortissimo a pregătit o ofertă financiară pentru Oltchim?

Wojciech Zaremba: Noi respectăm instrucţiunile autorităţilor: mai întâi trebuie depusă o scrisoare de intenţie, apoi facem due diligence, apoi, dacă vom fi selectaţi, putem negocia condiţiile.

Reporter: Ce părere aveţi, acum, despre situaţia Oltchim?

Wojciech Zaremba: În afaceri, cel mai important lucru este să nu te joci cu cifrele. Este neobişnuit să compari cifrele de acum cu cifrele de la începutul anului, pentru că fiecare afacere are ciclul său. Corect este să compari performanţele din perioade similare din ani diferiţi. De exemplu, iulie 2013 se compară cu iulie 2012 şi nu cu ianuarie 2013. Aşa că nu voi comenta cifrele, pentru că raportările nu sunt adecvate.

Reporter: Reprezentanţii companiei au anunţat că au ajuns la un acord cu băncile pentru finanţare.

Wojciech Zaremba: În România, problema este că oricine anunţă orice, foarte lesne. De multe ori s-au anunţat că sunt interesaţi de Oltchim investitori precum Gazprom, Socar, companii chineze, iar la privatizare au venit două companii şi o persoană fizică (n.r. Dan Diaconescu).

În cazul investitorilor, la un moment dat, se vede cine este interesat cu adevărat şi cine nu. Dar este foarte periculos să anunţi că ai bani, că "aproape s-a obţinut finanţare, dar că decizia finală mai aşteaptă puţin". Astfel de anunţuri sunt negative pentru Oltchim şi nu fac decât să arate că această companie nu e serioasă.

Reporter: Săptămâna trecută, reprezentanţii companiei au anunţat, pe Bursă, că 715 angajaţi vor intra în şomaj tehnic pe fondul reducerii temporare a activităţii, ulterior comunicatul fiind clarificat de administratorii judiciari.

Wojciech Zaremba: Este ceva foarte neobişnuit şi am fost foarte surprins să văd că se poate întâmpla aşa ceva. Nu vreau să comentez pentru că nu cunosc exact motivele, dar sper să controleze situaţia mult mai bine şi să evite, pe viitor, astfel de neînţelegeri. De fapt, au redus activitatea companiei, dar nu este atât de rău, pentru că este mai bine decât să ai o producţie mare care generează pierderi. Însă comunicarea trebuie cu siguranţă îmbunătăţită.

Reporter: Cât timp mai are Guvernul să găsească investitor la Oltchim, pentru supravieţuirea companiei?

Wojciech Zaremba: PCC nu are o problemă de timp, pentru că noi deja cunoaştem compania foarte bine. Fortissimo trebuie să mai facă unele cercetări, dar, în general, folosesc cunoştinţele noastre şi putem începe negocierile în momentul în care se începe efectiv procesul de privatizare.

În cazul Oltchim,. situaţia este critică de atâta timp, încât dacă mă întrebaţi cât timp mai are, răspunsul meu este "zero" de cel puţin cinci ani.

Reporter: Fortissimo a vizitat Oltchim pe cont propriu. Îi cunoşteaţi dinainte sau cum aţi ajuns la o înţelegere acum?

Wojciech Zaremba: Eu am anunţat de multe ori că suntem deschişi la orice fel de cooperare. Am anunţat că este mai bine să ne unim forţele să salvăm compania decât să concurăm fără niciun fel de sens. Aşa am început discuţiile cu Fortissimo şi am ajuns rapid la o înţelegere, deoarece suntem orientaţi spre business. Pentru noi este foarte important că acest fond este specializat pe companii cu probleme, aşa că, pentru ei, Oltchim nu este o sperietoare aşa de mare. Noi am vorbit cu multe companii din industria chimică, însă toată lumea era speriată de cazul Oltchim şi nimeni nu dorea să vină în parteneriat.

Reporter: Înţelegerea este să participaţi 50-50% la privatizare?

Wojciech Zaremba: Să spunem că vom participa ca parteneri cu drepturi egale.

Reporter: Aţi avut, la un moment dat, discuţii şi cu Ştefan Vuza pentru o asociere.

Wojciech Zaremba: Este adevărat. Nu am ascuns niciodată cum am avut negocieri cu Vuza. Am luat în considerare posibilitatea să cooperăm. Însă, domnul Vuza avea o idee puţin diferită pentru cooperare şi era interesat să implice mai mulţi parteneri.

Reporter: Precum Ioan Niculae...

Wojciech Zaremba: Precum Niculae, precum Tricon Energy. Mai mult de doi participanţi la înţelegere sunt prea mulţi, în opinia noastră. De aceea, preferăm să ne asociem cu un fond. Ei sunt specializaţi pe finanţare, noi suntem investitor strategic, aşa că este o înţelegere care face sens. Îl respectăm pe domnul Vuza, însă decizia noastră este să fim în consorţiu doar cu un partener.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb