După ce au protestat zile în şir în curtea Spitalului Judeţean Buzău fără să obţină niciun rezultat, astăzi zeci de salariaţi TESA din cadrul celei mai mari unităţi medicale din judeţ au protestat, în stradă, la Bucureşti. Timp de două ore, începând cu 12.30, 50 de angajaţii TESA de la Buzău, alături de alţi angajaţi din categoria personalului nemedical , îşi strigă nemulţumirile la Ministerul Sănătăţii.
"Astăzi, 12.11.2023, personalul TESA din cadrul S.J.U. Buzău participă, alaturi de alti colegi din tara, la protestul care are loc la Ministerul Sanatatii, intre orele 12.30-14.30, pentru a ne exprima nemultumirile privind inechitatile si discriminarile salariale din sistemul sanitar. O delegatie din partea Uniunii TESA va intra la Ministrul Sanatatii pentru a expune situatia in ceea ce priveste salarizarea acestei categorii de angajaţi din spitale", se anunţă printr-un comunicat de presă.
Angajaţii TESA cer soluţii de urgenţă urgenţă pentru creşteri salariale semnificative, aşa cum s-a identificat şi în cazul personalului din cadrul CNAS sau ANAF.
"Personalul TESA a fost total discriminat si exceptat de la orice fel de majorare salariala sau stimulente acordate de-a lungul ultimilor 6 ani, comparativ cu alte categorii profesionale indurand permanent o umilinta si o discriminare salariale nemaiintalnita in niciun alt sistem sanitar din U.E. Atat pe perioada Pandemiei de Covid19, cand au fost acordate diverse sporuri suplimentare si stimulente financiare pentru personalul sanitar, dar si cu prilejul OUG nr. 63/2023 prin care personalul din sistemul sanitar a primit beneficii financiare suplimentare, respectiv indemnizatii lunare acordate cu 1.08.2023, personalul nemedical tehnic-economic si adninistrativ (TESA) a fost exceptat de fiecare dată", a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Buzău.
Revendicările personalului TESA sunt adoptarea de urgenţă a unei soluţii de majorare a salariilor de baza personalului contractual nemedical (TESA) din spitalele publice aşa cum s-a identificat şi în cazul altor categorii profesionale (majorarea salariilor cu 25%, aşa cum a fost aprobată pentru personalul din CAS/asimilarea funcţiilor şi salariilor cu personalului contractual din Ministerul Sănătăţii; actualizarea indemnizaţiei de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată; raportarea sporurilor de condiţii de munca la salariul de bază în plată; exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desfiinţarea unor structuri de specialitate administrative având drept consecinţă disfuncţionalităţi ale activităţii suport actului medical şi eliminarea completa a discriminării personalului TESA, în noua lege a salarizării astfel încât personalul TESA să-şi găsească locul într-o grilă salarială echilibrată, corect concepută, în funcţie de studii, experienţă, importanţa şi valoarea muncii depuse în spital.