La Washington, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut provizii de imagini pentru cărţile de istorie, precum şi de promisiuni. Dar numai pe câmpul de luptă Ucraina va putea cu adevărat convinge Statele Unite şi Occidentul să o susţină în continuare, potrivit analiştilor, comentează AFP, potrivit Agerpres.
Scurta vizită de miercuri a preşedintelui ucrainean, care nu şi-a părăsit ţara de la invazia rusă din februarie, intervine "într-unul dintre cele mai sumbre momente, deoarece amintirea victoriei de la Herson (oraş din sud ocupat de ruşi şi eliberat de armata ucraineană în noiembrie) se stinge, iar costul războiului continuă să crească", analizează Michael Horowitz, expert în probleme de securitate din compania de consultanţă Le Beck.
"Această vizită este menită să dea speranţă. Din acest unghi, Zelenski este un comunicator excelent", subliniază el.
Ne vom aminti într-adevăr de imaginea lui Joe Biden, costum bleumarin strict şi cravată în culorile Ucrainei, cu mâna pe umărul lui Volodimir Zelenski, într-un pulover kaki şi bocanci, în timp ce cei doi merg la umbra colonadelor Casei Albe.
Sau cea a preşedintelui ucrainean, aclamat de Congresul american, care desfăşoară un mare steag albastru şi galben adus de pe front.
Washingtonul va sprijini Kievul "atât timp cât este nevoie", a repetat de mai multe ori preşedintele american.
Volodimir Zelenski, în calitate de comandant-şef, a promis că Ucraina nu se va preda niciodată, şi a subliniat a o ajuta "nu este acţiune de caritate, este o investiţie în securitatea mondială şi democraţie".
"Nu putem să îngheţăm această bătălie ori să o amânăm", a insistat preşedintele ucrainean, care adeseori a părut că se adresează în principal republicanilor.
Conservatorii, care vor prelua în ianuarie controlul parţial al Congresului, s-au întrebat deja cu voce tare despre valoarea şi distribuţia ajutorului colosal pe care Statele Unite îl furnizează Ucrainei.
"Dar, ca de multe ori, comunicarea nu este totul", subliniază Michael Horowitz, subliniind că o problemă primordială, a sfârşitului pe care l-ar putea cunoaşte conflictul, a rămas nerezolvată.
"Pentru mine, în calitate de preşedinte, o pace justă nu implică niciun compromis în ce priveşte suveranitatea, libertatea şi integritatea teritorială a ţării mele", a spus Volodimir Zelenski.
Joe Biden s-a ferit să propună propria sa definiţie a unei "păci juste".
Preşedintele american repetă că nicio decizie cu privire la Ucraina nu va fi luată fără ea.
Dar lasă să persiste o oarecare ambiguitate, acolo unde preşedintele francez Emmanuel Macron provoacă iritare trasând deja contururile unei soluţii negociate care, în opinia sa, ar trebui să ofere garanţii de securitate Rusiei.
Pentru Michael Horowitz, dacă Ucraina doreşte să descurajeze Occidentul în a o forţa să negocieze, are nevoie, mai mult decât orice, de noi victorii militare. Este singura modalitate de a elimina cu adevărat plictiseala şi de a obţine mai mult ajutor. Doar că, subliniază expertul, pentru a ajunge la aceste victorii, trebuie, însă, mai mult ajutor.
Washingtonul a anunţat miercuri o nouă livrare de arme şi a răspuns uneia dintre cererile majore ale Kievului prin includerea unui sistem perfecţionat de rachete sol-aer Patriot.
Dar Statele Unite refuză, deocamdată, să furnizeze echipamente mai grele, în special rachete cu rază lungă de acţiune.
"Nu suntem în 1944 sau 1945, când înfrângerea Germaniei naziste devenise inevitabilă", aminteşte Mikola Bielieskov, de la Institutul naţional ucrainean de cercetări strategice.
"Situaţia actuală seamănă mai mult cu 1942 sau începutul anului 1943. Drumul este lung până la un triumf final" asupra Rusiei, adaugă el.
"Pentru următoarele luni, Ucraina este într-o formă bună în ceea ce priveşte sprijinul financiar atât din partea Statelor Unite, cât şi a europenilor", este de părere Luke Coffey de la think tankul conservator Hudson Institute.
Expertul se aşteaptă ca armata ucraineană să treacă iarna aceasta la ofensivă pentru a elibera de ruşi oraşul Melitopol, în sud-est, pentru a relansa solidaritatea occidentală.
"Totuşi, trebuie să începem să ne gândim la acest război în termeni de ani, nu de luni. Şi trebuie să ne pregătim în consecinţă", avertizează el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 08:01)
,,DARE DE SEAMA" asupra MODULUI DE UTILIZ A AJUT FINANC pt a nu fi vorba de... CARITATE si NEGOCIERI! 2.AMBELE STATE AU NEV DE GARANTII DE SECURITATE!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 08:58)
In media occidentala si infrangerea se poate
prezenta ca o mare victorie si totul e OK
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 09:45)
Occidentul poate face un mare urias comprimis si infrangerea rusiei poate fi prezentata ca o victorie pentru ca mujicii sa-si umfle bojocii si sa defileze prin piata rosie cu rachete de rigips vopsit si sa ramana asa cum sunt de sute de ani.
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 23.12.2022, 10:01)
Americanii au închiriat poligonul ucrainean pe termen nelimitat.
Vor testa la cald toate armele posibile, împreună cu rușii.
Va veni deci o nouă doză de rapel, de boosterizare cu arme, adaptată noii tulpini a războiului.
Chit că, probabil la fel ca și în timpul plandemiei, noul booster va fi o zeamă chioară.
Să sperăm că mortile subite ale bieților ucraineni cauzate de cursa inarmarilor vor fi cât mai puține.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 23.12.2022, 10:14)
Tare comentariu!
Pacat ca mor ucrainieni in loc de americani,britanici,polonezi,d aca tot te implici cu armament de miliarde,vino si cu oamenii tai,nu o da cotita ca nu vrei escaladarea conflictului,ceea ce faci dar spui altceva!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 10:33)
Pentru cei care vor sa se inroleze,
asa zisele legiuni de mercenari abia
astepta sa vina pe front sa lupte
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 10:35)
Ucraina deja inroleaza femeile,
chiar si pe cele gravide,
din lipsa de militari
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 13:28)
iar nenea Wagner vrea sa inroleze detinute din puscariile rusesti ca detinutii doritori s-au cam terminat
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 11:06)
Institutul de statistica germana Statista arata ca de la inceputul
conflictului din Ucraina,cei mai multi refugiati au sosit in Rusia
2,9 milioane de persoane pana pe 06.12.2022.
mai multi decat numarul celor care au cerut statut de refugiat in
Polonia si Germania impreuna
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 23.12.2022, 13:17)
ASTA SPUNE MULT DEPRE CIRCAR CUM REPREZINTA POPORUL SI ACUM MINORITATILE!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 18:25)
exact asa !
iar ucraina se bucura ! = am alungat 2,9 milioane de rusi din ucraina = mai avem inca 5 milione de rusi de alungat ( sau omorit ) si vom avea in sfarsit o tara pura din punct de vedere etnic !
nu , stai asa ca nu am terminat !
mai avem si 500.000 de romani de alungat si numai dupa aceea vom fi puri si arieni
iar romania sta si se uita incapabila sa inteleaga ce se intimpla !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 13:48)
Victoria de la Herson s-a transformat in ceea ce se temeau liderii militari ucrainieni. O capcana.
Ucrainienii s-au retras si ei din Herson, au evacuat alti civili care inca nu plecasera cu rusii.... si au plecat cu totii. Un general ucrainian marturisea recent ca la Herson, succesul a fost atins doar 50%, pentru ca nu au reusit sa afecteze trupele rusesti care s-au retras fara nicio pierdere pe celalalt mal.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 17:51)
acrii-s strugurii
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.12.2022, 05:34)
Este un razboi ciudat. Retragerea de la Kiev, retragerea din Herson, Harkov. toate par cusute cu ata alba ca sa para victorii ale Ucrainei, victorii fara de care vestul ar opri raul de bani si tehnica mlitara avansata.
Sa vezi azi maine la rusi sisteme Patrioticeskaia si arme antitanc Jevelinskaia si sisteme Him... avansate.
Cred ca Putin este inteles cu Zelenski, sa stoarca de bani si armament, sa slabeasca vestul, sa le copieze tehnica si apoi sa inceapa adevaratul razboi. Cu Nato.