Joi, în Europa a fost o zi de tranzacţionare cu tendinţă de urcare sau menţinere. La orele 16, indicele Euronext 100 avea 0,4 procente peste valoarea de deschidere, iar Natixis a continuat să se aprecieze, adăugând încă 13,35 de procente la preacţiunile sale. În schimb, cealaltă vedetă de ieri, ALCATEL-LUCENT, pierde astăzi, ca indiciu al faptului că investitorii au fost dispuşi mai mult la speculaţii rapide decât să-şi depoziteze banii în vederea dividendelor. Cel mai mare grup hotelier european a intrat în atenţia investitorilor, publicând un raport la şase luni cu pierderi acceptabile pentru aceste vremuri, urmat de decizia de a-şi împărţi în două companii distincte cele două activităţi principale ales sale: una profitabilă (serviciile) şi una mai puţin profitabilă (hotelurile). Având un aspect de restructurare către succes, aceste declaraţii au trezit atenţia investitorilor, care au cumpărat acţiunile Accor până ce acestea au ajuns la 37,435 de euro, cu 7 procente mai mult decât înainte.
Dexia, banca franco-belgiană, a fost printre perdantele zilei, publicând profit diminuat cam la jumătate pentru primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acţiunile ei s-au depreciat cu 6 procente, banca fiind mai mult expusă la sectorul financiar public, pentru care a avut nevoie de garanţii din partea statului şi a fost nevoită să plătească taxe uriaşe pentru acestea, aşa că se vede nevoită să renunţe treptat, în viitorul an, la ajutoarele de la cele trei state interesate. Se pare că investitorii s-au grăbit să se dea deoparte până ce Dexia va trece de această perioadă.
Evoluţia acestor acţiuni a influenţat indicii naţionali europeni după cum urmează: la Paris, CAC 20 înregistra o uşoară creştere, de 0,27 de procente, atingând valoarea de 3678,10 puncte. Indicele belgian BEL 20 în scădere cu 0,68 de procente, ajunge la 2.383,87 de puncte. Bursa de la Amsterdam creşte uşor cu 0,55 de procente, ferită de schimbările dramatice din restul Europei. La Londra, indicele FTSE 100 rămâne pe linia de ieri, la 4.891,50 de puncte.
Pieţele asiatice s-au închis pe roşu, în majoritatea lor, entuziasmul din zilele precedente scăzând uşor. Analiştii vorbesc de depăşirea capacităţii de cumpărare faţă de capacităţile uriaşe de producţie din China, drept cauză principală de îngrijorare în zonă. Acest lucru a făcut ca indicele chinez CSI 300 să coboare cu 0,51 de procente, ajungând la valoarea de 3.156,30 de puncte şi, cum acolo este centrul seismic al variaţiilor din întreaga Asie, au coborât joi şi alte pieţe: TOPIX din Japonia a pierdut 1,16 procente, până la valoarea de 964,23 de puncte, iar KOSPI al Coreei de Sud s-a depreciat cu 0,92 de procente până la valoarea de 1599,33. BSE SENSEX 30 al Indiei s-a menţinut, cu o uşoară urcare (0,07 procente) la 15.781,07 puncte.
În Statele Unite, indicele NYSE de la New York s-a deschis şi acesta pe linia de ieri, la 6.687,95 de puncte.