ZIARUL BURSA A ANUNŢAT ÎNCĂ DIN SEPTEMBRIE 2012: Dorin Umbrărescu a cumpărat ATE Bank România

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 aprilie 2013

Dorin Umbrărescu a cumpărat ATE Bank România

UPDATE 12:10: Umbrărescu va plăti 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile ATE Bank România

Omul de afaceri Dorin Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei de credit remis Bursei din Atena.

Acesta urmează să plătească 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit, a anunţat, astăzi, grupul bancar elen.

Transferul va avea loc după finalizarea transferului majorităţii activelor şi pasivelor către Piraeus Bank România şi după obţinerea avizului autorităţilor de reglementare.

---

Piraeus a vândut ATE Bank către investitori români

Piraeus Bank Grecia a vândut subsidiara ATE Bank din România unor investitori români, pentru aproximativ 10 milioane de euro, ne-au declarat surse din piaţa bancară. Acordul, care vizează autorizaţia de funcţionare, infrastructura şi capitalul social, a fost semnat ieri, sub rezerva primirii acordului din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Bilanţul ATE Bank urmează să fie absorbit de către Piraeus România.

Se pare că omul de afaceri Dorel Umbrărescu şi bancherul Marinel Burduja nu ar fi străini de tranzacţia de ieri.

Ziarul BURSA scria, în luna septembrie a anului trecut, că Marinel Burduja intenţionează să înfiinţeze o bancă cu capital majoritar autohton, domnia sa aflându-se în discuţii cu cele cinci SIF-uri şi având, la acea vreme, sprijinul Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) pentru iniţiativă. "Este vorba despre o bancă de investiţii, cu o selecţie foar-te riguroa-să a plasamentelor, care să finanţeze companiile cu capital autohton", ne-au declarat, atunci, sursele noastre.

Acestea ne-au precizat că ideea este ca noua bancă să pună bazele unei instituţii de credit "pur românească", fără să fie preluate active de la alte bănci, adăugând că, dacă ar fi vorba despre o preluare de active, atunci ele ar trebui să fie performante.

Marinel Burduja ne declara, la acea vreme: "Este visul oricărui bancher român să pună bazele unei bănci cu capital autohton. Acest lucru se va întâmpla la momentul oportun. Cred că este extrem de important ca, într-o bună zi, să fie prezent pe piaţa locală şi capitalul românesc. Acest lucru ar spori interesul investitorilor străini".

Reprezentanţii SIF considerau, la vremea respectivă, că iniţiativa lansării unei bănci cu capital autohton este lăudabilă, dar că este foarte dificil de pus în practică, având în vedere contextul actual şi formalităţile de parcurs.

În luna august 2012, apăruse pe piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrărescu, la care se alăturau cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare, va prelua afacerea ATE Bank în ţara noastră. Sursele citate au precizat, însă, că tranzacţia urmează să fie realizată de un număr minim de investitori, iar, ulterior, să fie deschisă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investeas-că, inclusiv Societăţilor de Investiţii Financiare.

Marinel Burduja a fost numit, luni, în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank România.

Piraeus Bank a cumpărat, la începutul acestui an, 93,27% din capitalul social al ATE Bank România, iar, ulterior, a anunţat divizarea acesteia, în vederea vânzării unei părţi a acesteia.

În urmă cu două săptămâni, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia, a declarat că societatea pe care o conduce doreşte să îşi vândă participaţia la subsidiara autohtonă a ATE Bank, de 0,6% din capitalul social, blocând, astfel, vânzarea acesteia. Domnia sa afirma, atunci, că a primit, din partea persoanelor implicate în proces, promisiunea că titlurile deţinute de SIF5, evaluate la 300.000 euro, urmează să fie cumpărate. Situaţia din prezent este neschimbată faţă de cea de la începutul acestei luni, ne-a precizat Tudor Ciurezu, ieri. Domnia sa ne-a spus că nu este la curent cu negocierile dintre Piraeus şi ATE.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (autohton şi străin) din ţara noastră. În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni al insituţiei de credit. În prezent, Piraeus Bank Grecia deţine 93,27% din acţiunile băncii, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM are o participaţie de 3,83%, iar alţi acţionari au un aport la capitalul social de 2,9%.

Ioan Niculae, interesat să fie investitor într-o bancă

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat, aseară, că este interesat să fie investitor într-o bancă, a cărei tranzacţie a fost semnată ieri. Domnia sa nu a precizat dacă este vorba despre ATE Bank România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb