ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞEDINTE ANRE: "Piaţa gazelor naturale nu era pregătită complet pentru liberalizare"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 22 mai 2019

Zoltan Nagy-Bege: "Anumite prevederi din OUG114 sunt incompatibile cu directiva de gaze naturale şi tratatul UE, dar există bază legală pentru plafonarea temporară a preţurilor"

Piaţa internă de gaze naturale nu era complet pregătită pentru liberalizare, în 2017, în condiţiile în care într-o perioadă de un an şi jumătate preţurile la gaze s-au dublat, motiv pentru care Executivul a luat decizia să plafoneze pentru o perioadă de trei ani preţul din producţia internă prin ordonanţa de urgenţă 114 din decembrie 2018, a afirmat ieri vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă des-pre viitorul pieţei de gaze.

Domnia sa a declarat: "În 2016, Guvernul României a luat decizia să liberalizeze piaţa de gaze naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, începând cu 1 aprilie 2017. La vremea respectivă, toate proiecţiile, cifrele şi toate analizele arătau că nu mai are sens continuarea acelui calendar de liberalizare convenit cu Comisia Europeană, pentru că am fi ajuns, în aprilie 2017, la situaţia în care preţul gazelor importate era mai mic decât cel din calendar. Acest lucru s-a produs, după care a urmat o evoluţie în creştere a preţului atât în pieţele europene, cât şi în piaţa din România. Am ajuns de la un preţ mediu de 64 lei în aprilie 2017 la preţuri de peste 130 de lei în decembrie 2018. Deci într-un an şi jumătate preţul s-a dublat".

Reprezentantul ANRE a continuat: "Concluzia noastră este că la momentul liberalizării nu existau mecanisme de piaţă suficient de mature care să asigure funcţionarea sănătoasă a pieţei de gaze naturale. Pe scurt, trebuie să recunoaştem că piaţa românească de gaze nu era complet pregătită pentru liberalizare, motiv pentru care Guvernul Româ-niei, în decembrie 2018, prin OUG114, a luat decizia de a limita preţul de vânzare din producţia internă pentru o perioadă de timp, măsură bine-primită de o parte a pieţei şi contestată de alţii, mai ales de producători".

Acesta a precizat de asemenea că, în urma celor două discuţii dintre reglementator şi Comisia Europeană, una avută chiar săptămâna trecută, a devenit evident că există anumite incompatibilităţi între OUG114/2018, modificată prin OUG19/2019, şi directiva privind liberalizarea pieţei de gaze naturale şi posibil chiar şi cu tratatul Uniunii Europene. Oficialul ANRE a mai notat şi faptul că Executivul European nu este de acord cu măsura de protejare a tuturor consumatorilor cas-nici.

În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva ţării noastre pe acest dosar, arătând că prevederile din ordonanţa 114/2018 încalcă reglementările europene pentru sectorul gazelor.

Domnul Bege a declarat: "Este foarte clar, în acelaşi timp, că există bază legală şi pentru măsuri temporare la nivelul ţărilor membre, care sunt menite să protejeze anumite categorii de consumatori. S-ar putea ca această protecţie pentru toţi consumatorii cas-nici să nu fie în regulă, dar suntem la nivelul de discuţii cu Comisia şi sper că vom găsi acele soluţii acceptabile pentru ambele părţi, prin care acea perioadă limitată în care vom putea crea mecanisme de piaţă sănătoase, mature, care să asigure concurenţa în piaţă şi o liberalizare mai bine fundamentată şi care în această perioadă vor fi elaborate. După această renunţare la măsurile temporare să avem o piaţă liberalizată din care, prin asigurarea concurenţei, vor rezulta preţuri corecte la toate categoriile de consumatori, scopul fiind de a avea preţuri corecte pentru toate categoriile de consumatori".

Domnul Nagy-Bege a mai spus că soluţia pentru liberalizarea pieţelor de energie va fi agreată cu Comisia Europeană, iar cea mai importantă provocare pentru ţara noastră, ANRE, industria energetică şi Comisia Europeană este să identifice măsurile prin care consumatorii vulnerabili să fie protejaţi în perioadele de creştere a preţului la gaze naturale şi energie electrică.

Oficialul a adăugat: "În acest moment, consumatorii vulnerabili sunt protejaţi şi nu prea, pentru că mulţi dintre consumatorii casnici nu au nevoie de protecţie, iar cei vulnerabili cu adevărat nu sunt protejaţi suficient".

Potrivit acestuia, în paralel, autorităţile trebuie să identifice măsurile prin care să fie protejaţi consumatorii vulnerabili, importante fiind şi mecanismele de tranzacţionare pe piaţa angro, la care ANRE a lucrat în 2018 şi lucrează şi în prezent.

În ceea ce priveşte contribuţia de 2% din cifra de afaceri aplicată companiilor energetice, care va merge către bugetul ANRE, instituţia a propus modificarea legii de funcţionare a ANRE, astfel încât, după acoperirea cheltuielilor administrative ale reglementatorului, excesul să fie folosit pentru proiecte de eficienţă energetică, mai ales pentru reabilitarea clădirilor, unde, de asemenea, România se află în procedură de infringement. Vicepreşedintele ANRE a mai spus că instituţia a facut în aşa fel încât taxa să se aplice diferit faţă de vechea contribuţie de 0,1%, respectiv o singură dată pe tot lanţul preţului energiei şi gazelor naturale, neaplicându-se la toată cifra de afaceri a traderilor sau furnizorilor, aceştia plătind taxa doar pe marjele lor, din calculele acesteia fiind excluse mai multe costuri cum ar fi certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb