ZVONURI INFIRMATE OFICIAL Pleacă Horia Ciorcilă de la Banca Transilvania?

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2014

Pleacă Horia Ciorcilă de la Banca Transilvania?

Domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF 2 Moldova şi membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, infirmă oficial zvonurile insistente că domnul Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, s-ar pregăti să părăsească banca şi să-şi vândă acţiunile deţinute: "L-am contactat pe domnul Horia Ciorcilă, preşedinte al CA. Am făcut acest demers motivat de faptul că mi-aţi confirmat implicit că am intrat în mod involuntar în posesia unei informaţii pe care o apreciez (ca membru CA al BT) că ar putea avea un impact negativ asupra preţului acţiunilor şi imaginii BT (SIF 2 este acţionar). Aceste informaţii trebuie tratate cu atenţie ca să nu fie interpretate ca o posibilă manipulare în acest context foarte important pentru bancă - prezentarea rezultatelor financiare preliminate, precum şi a strategiei de dezvoltare a băncii şi de personalizare a serviciilor către întreprinderile mici şi mijlocii din România. În baza propriei documentări, inclusiv a consultării altor persoane iniţiate din cadrul băncii, infirm acest zvon ca membru CA şi reprezentant legal al unui acţionar", ne-a declarat domnul Ceocea.

Update 10:57

Titlurile Băncii Transilvania (simbol TLV) au deschis în scădere, coborând cu 0,31%, până la 1,63 lei per acţiune.

----

Horia Ciorcilă, preşdintele Consiliului de Administraţie (CA) al Băncii Transilvania (simbol TLV) se vorbeşte că şi-ar pregăti retragerea atât din funcţia pe care o deţine la instituţia de credit, cât şi din acţionariatul acesteia, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Săptămâna viitoare are loc un nou termen de judecată al recursului procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în procesul în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani.

Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată în iulie 2010, de procurorii DIICOT Cluj, pentru manipularea pieţei de capital, prin vânzarea de acţiuni TLV, către Bank of Cyprus, în baza unor informaţii privilegiate la care ar fi avut acces, după cum susţine acuzarea. Domnia sa a fost achitat atât la Tribunalul Bucureşti, cât şi la Curtea de Apel.

Alături de domnia sa au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (fost Credit Risk Manager al băncii cipriote).

Înaintea primei înfăţişări în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), un nou element a fost adus la dosar, respectiv Raportul care investighează modul în care Bank of Cyprus a ajuns să deţină 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania, raport realizat de firma americană de consultanţă Alvarez&Marsal (A&M), la solicitarea Băncii Centrale a Ciprului, document despre care ziarul BURSA a scris, în exclusivitate, în primăvara anului trecut.

Avocaţii lui Horia Ciorcilă şi ai celorlalţi acuzaţi au cerut acordarea unui nou termen, ca să poată analiza aceste noi probe, solicitare pe care ÎCCJ a încuviinţat-o.

În contextul acestui nou element, rumorile afirmă că Banca Naţională a României (BNR) ar exercita presiuni asupra lui Horia Ciorcilă, ca să îşi rupă legăturile cu Banca Transilvania.

Şoaptele susţin că preşedintele CA al TLV ar fi negociat cu un grup de investitori estici vânzarea pachetului său de acţiuni, însă Banca Centrală s-ar fi opus tranzacţiei, ceea ce l-ar determina pe acesta să se orienteze către cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Horia Ciorcilă a fost ales, în luna aprilie a anului trecut, administrator neexecutiv al SIF Moldova (SIF 2).

Nu există nicio probă care să întemeieze zvonurile.

Dar acestea nici nu pot fi ignorate (ar fi şi greu).

De aceea, infirmarea oficială furnizată de domnul Costel Ceocea este binevenită.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Daca primul zvon ar fi confirmat atunci ar fi credibil si un alt zvon, adica actiunile lui Ciorcila sa fie cumparate de SIF2, SIF1 si SIF4. Dar, cum primul zvon este infirmat, al doilea devine caduc.

    1. Crezi ca ar fi confirmat cineva asa ceva, cu seninatate?

    Acu' sa va vad! Aveti un subiect beton, sa vedem cine face mai multe variante... si mai absurde.

    1. ce e absurd in a vinde niste actiuni a incasa 40 milioane EUR si a mai face si altceva in viata decit sa lucrezi ca disperatul sa ajungi la 50 milioane EUR iar apoi inapoi la 30 milioane de EUR si tot asa?

    Domnilor jurnalisti, va rog nu ocupati spatiul ziarului si timpul nostru cu zvonuri. Ca suntem satui de ele...Din articol nu intelegem absolut nimic.

    ce inseamna afirmatia asta?, voi l-ati intrebat ce vrea sa spuna sau ati notat fara sa intrebati":mi-aţi confirmat implicit că am intrat în mod involuntar în posesia unei informaţii pe care o apreciez (ca membru CA al BT) că ar putea avea un impact negativ asupra preţului acţiunilor şi imaginii BT (SIF 2 este acţionar)",

    Astea sunt niste tampenii.

    Iar creati zvonuri fanteziste ca sa distrageti atentia de la fapte care se doreste a fi ascunse opiniei publice 

    De ce doar seful de la SIF2 infirma zvonul? Este un interes la mijloc (este membru al CA la BT iar Ciorcila la SIF2)?

    Care sun topiniile celorlalti actionari institutionali referitor la acest subect?  

    Care e faza cu SIF3? De ce scade de cateva zile consecutiv? Celelalte sifuri sunt pe verde, sif3 e pe rosu. Ce se intampla acolo?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb