Pacific Gas & Electric Corp., cea mai mare companie de utilităţi din SUA, a depus ieri cererea de plasare sub protecţia capitolului 11 din legislaţia americană a falimentului, care permite unei companii să îşi reorganizeze afacerile, în condiţiile în care trebuie să facă faţă unor pagube în valoare de mai multe zeci de miliarde de dolari din cauza incendiilor de vegetaţie care au afectat nordul Californiei în 2017 şi 2018, transmite Reuters.
Pacific Gas & Electric Corp. furnizează electricitate şi gaze naturale pentru mai mult de şase milioane de consumatori din nordul Californiei. În documentul depus la un tribunal din California, PG&E susţine că are active în valoare de 71,39 miliarde de dolari şi datorii în valoare de 51,69 miliarde dolari.
"Pe întreaga perioadă a acestui proces, intenţionăm să ne consolidăm eforturile destinate creşterii securităţii împotriva incendiilor precum şi să ajutăm eforturile de refacere şi reconstrucţie din comunităţile afectate de incendiile devastatoare de vegetaţie", a declarat directorul general interimar de la PG&E, John Simon, potrivit Agerpres.
De asemenea, compania a anunţat că intenţionează să îşi plătească în întregime furnizorii pentru bunurile şi serviciile furnizate înainte sau după depunerea cererii de plasare sub protecţia capitolului 11 din legislaţia americană a falimentului.
PG&E, companie care s-a mai plasat o dată sub protecţia legii falimentului în 2001, a avertizat încă din luna noiembrie că ar putea să se confrunte cu datorii semnificativ mai mari decât asigurarea sa dacă echipamentele sale vor fi găsite vinovate că au provocat incendiile de vegetaţie care au devastat Nordul Californiei.
La începutul acestei luni o agenţie federală a anunţat că echipamentele PG&E nu sunt de vină pentru incendiile de vegetaţie care în anul 2017 au provocat decesul a 22 de persoane în Nordul Californiei. Cu toate acestea, compania se confruntă cu zeci de procese din partea proprietarilor de case şi afaceri care au fost distruse de incendiile de pădure.