Asigurarea obligatorie a locuinţelor - un proiect bun, dar rău

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 martie 2008

 Asigurarea obligatorie a locuinţelor - un proiect bun, dar rău

Ferm împotriva Proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, domnul Mihai Tudose, preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, susţine că nu poate fi normal ca populaţia să fie silită să se asigure, indiferent de risc.

"Este foarte bine să avem o asigurare obligatorie a locuinţelor, noi apreciem ca idee acest proiect, dar forma în care se află el nu este una avantajoa-să pentru populaţie", a precizat domnul Tudose.

Deputatul afirmă că proiectul nu preconizează valoarea franşizei (despăgubirea).

"Singurul lucru clar din acest proiect este cum se vor lua banii, dar nu şi cum se vor da înapoi. Pe anumite componente, asigurarea obligatorie a locuinţelor devine o taxă de solidaritate socială", spune preşedintele Comisiei.

Domnul Tudose a subliniat că este vorba de sume considerabile, a căror soartă este necunoscută: "Banii se administrează într-o industrie semi-privată. Responsabilitatea banilor revine primarilor, care nu ştiu încă acest lucru şi, cu siguranţă, nu vor fi foarte fericiţi cu noua misiune".

Mihai Tudose ne-a mai spus că acest proiect cuprinde termene "ciudate". De exemplu, persoana a cărei locuinţă a fost distrusă de calamităţi naturale trebuie să se prezinte personal, în termen de 30 de zile cu dovada, ca să primeas-că asigurarea pe locuinţă. "În caz contrar, proprietarul nu va beneficia de asigurare, indiferent dacă a avut nevoie de o perioadă de spitalizare.

Este un termen aberant", zice domnul Tudose.

Conform declaraţiei domnului Tudose, riscurile incluse în acest proiect sunt limitative. De exemplu, incendiul provocat de un cutremur nu intră sub incidenţa legii, iar proprietarul afectat nu beneficiază de despăgubiri, chiar dacă are o asigurare obligatorie a locuinţei.

Mihai Tudose consideră că proiectul de lege ar trebui modificat aproape în totalitate. În legatură cu amânarea acestui proiect de lege, preşedintele Comisiei Economice ne-a declarat: "Din punctul de vedere al Parlamentului, nu avem nicio grabă. În cazul în care nu se va găsi nici o soluţie, noi ne vom menţine poziţia şi vom vota împotriva acestui proiect".

La fel, domnul Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) este contra formei acestui proiect. În primul rând, nu este clar cum se va desfăşura procesul de lichidare a daunelor: "Acest lucru va crea o confuzie totală".

Peşedintele UNSICAR are o opinie similara deputatului Mihai Tudose: " Nu poţi obliga un proprietar de locuinţă să se asigure, dacă acesta nu doreşte". Domnul Andriescu este de părere că se va încălca Constituţia, dacă proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi adoptat în această formă.

Guvernul a considerat necesară adoptarea, într-un termen cât mai scurt, a unei legi care să reglementeze condiţiile asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, având în vedere severitatea fenomenelor meteorologice care ne-au afectat în ultimul timp, şi din cauza costurilor ridicate ale reconstrucţiei bunurilor distruse de inundaţii. Conform declaraţiei preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), doamna Angela Toncescu, acest proiect de lege a fost aprobat cu unanimitate de voturi de Senat, iar în prezent se află în discuţia comisiilor din Camera Deputaţilor.

Domnul Mihai Tudose, preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, ne-a declarat că proiectul de lege a fost dezbătut în urmă cu două săptămâni în Parlament, dar reprezentanţii comisiei au considerat că forma în care se află proiectul este defectuoasă. A fost creată o subcomisie parlamentară care, împreună cu reprezentanţi ai guvernului, va lucra la prevederile proiectului, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să aibă loc o nouă dezbatere.

Oficialii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) consideră că, în primul an de la adoptarea legii, aproximativ 50% dintre propietarii de locuinţe vor achiziţiona o poliţă de asigurare.

După introducerea legii, valoarea primelor subscrise se va situa la aproximativ 150 milioane de euro, spun aceştia.

Conform raportărilor CSA, doar 8% din locuinţe sunt asigurate.

În legatură cu subvenţionarea primei de asigurare, oficialii MIRA au precizat că de aceasta va beneficia circa 5% din populaţie (proprietarii ce au un venit minim garantat).

Proprietarii care deţin o poliţă de asigurare facultativă nu vor fi afectaţi de introducerea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. De asemenea, cei care au încheiat o poliţă de asigurare în urma obţinerii unor credite de la diverse bănci, nu vor fi nevoiţi să încheie şi o a doua poliţă.

În urma centralizării datelor primite de la instituţiile prefectului, valoarea pagubelor produse de inundaţiile din lunile martie, august şi septembrie 2007 este de 708,5 milioane de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb