Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) şi HVB Banca pentru Locuinţe (HVB BpL) au decis înfiinţarea Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) în scopul promovării şi dezvoltării economisirii-creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ, dar şi pentru acordarea de consultanţă şi consiliere persoanelor interesate de acest sistem în România.
"Prin înfiinţarea Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România încercăm să promovăm interesele băncilor pentru locuinţă printr-o singură voce. Este încă nevoie de un efort susţinut pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ în România. În plus, experienţa altor ţări arată că o astfel de asociaţie are o contribuţie mult mai eficientă în activitatea de promovare decât dacă acest lucru ar fi făcut de fiecare instituţie în parte. Suntem la început, avem planuri concrete de acţiune şi sperăm, ca în viitor, să avem cât mai mulţi membrii", a declarat Ionuţ Costea, preşedintele ABDLR şi CEO Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
"Înfiinţarea Asociaţiei băncilor pentru locuinţe a fost necesară datorită particularităţilor pe care băncile noastre le deţin faţă de băncile universale" a afirmat Petre Tulin, Preşedintele HVB Banca pentru Locuinţe şi Vicepreşedinte al Asociaţiei. "Chiar dacă momentan asociaţia noastră reuneşte doar două entităţi, cât de curând, numărul membrilor va creşte, mărind forţa şi prestigiul organizaţiei noastre".
Asociaţia este reprezentată de un Preşedinte şi respectiv un Vicepreşedinte, fiecare ales pentru un mandat de un an, prin rotaţie, dintre membrii Asociaţiei. Primul Preşedinte al ABDLR este domnul Ionuţ Costea, respectiv Vicepreşedinte - domnul Petre Tulin.
Produsele de economisire - creditare sunt relativ noi pe piaţa bancară românească, apărute în 2004 şi promovate de băncile pentru locuinţă. În România, în prezent există două astfel de bănci, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi HVB Banca pentru Locuinţe.
Filozofia produselor constă în combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. În acest sens, cei care încheie contracte de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp după care pot obţine credite cu dobânzi sub nivelul pieţei.
Pe toată perioada de economisire, clienţii primesc la soldul economisit o primă de stat, care în acest moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, şi o dobândă oferită de bancă.
Creditele obţinute pot fi folosite doar pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, contrucţie sau cumpărare de locuinţe.
În ţările europene aceste produse au fost foarte bine primite. Până în prezent au fost încheiate 45 milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care şase milioane numai anul trecut.
Atât Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. cât şi HVB Banca pentru Locuinţe S.A. sunt membre ale Federaţiei Europene a Băncilor de Economisire Creditare.