Bucureştiul va acorda primă tranşă a împrumutului pentru Republica Moldova

Laura Boico
Politică / 14 iulie 2016

România este pregătită să ofere Republicii Moldova prima tranşă de 60 de milioane de euro din creditul de 150 de milioane de euro, dar numai după ce Chişinăul va avea încheiat un acord la nivel tehnic cu FMI, a declarat ieri noului ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, într-un interviu pentru Radio Chişinău.

Ambasadorul român s-a declarat optimist în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor de la Chişinău de a negocia un nou acord de finanţare cu FMI, în aşa fel încât să fie îndeplinite toate condiţiile ca prima tranşă a împrumutului românesc în valoare de 60 de milioane de euro să fie livrată cât mai curând.

"Noi suntem pregătiţi să livrăm prima tranşă a acestui credit de împrumut atunci când vor fi îndeplinite integral toate măsurile care au fost promise şi care sunt foarte bine cunoscute la nivelul autorităţilor din Republica Moldova. În prezent, un singur element este esenţial, existenţa unui acord la nivel tehnic cu FMI, dar răspunsul la această întrebare revine, totuşi, autorităţilor de la Chişinău", a afirmat Daniel Ioniţă.

De asemenea, ambasadorul României a menţionat că Bucureştiul rămâne cel mai solid şi mai onest partener al Chişinăului în parcursul său european, Republica Moldova reprezentând o prioritate strategică în acţiunea externă a statului român.

În ceea ce priveşte chestiunea transnistreană, diplomatul a subliniat că orice soluţie a acestei probleme trebuie găsită ţinându-se cont de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul actualului format de negocieri.

"România urmăreşte îndeaproape reglementarea conflictului transnistrean, favorizând în mod clar o soluţie politică negociată care să se bazeze pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, o soluţie care trebuie să fie negociată în formatul existent 5+2. România poate contribui la succesul acestui format de negociere în mai multe feluri", a spus Daniel Ioniţă, specificând că, pe de o parte, ca stat membru al Uniunii Europene, Bucureştiul poate să-şi folosească influenţa în cadrul UE, iar, pe de altă parte, în cadrul organizaţiilor internaţionale la care România este parte.

Daniel Ioniţă îi succede lui Marius Lazurca, care şi-a încheiat mandatul de ambasador al României la Chişinău luna trecută, după şase ani de activitate în Republica Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb