Patruzeci şi cinci de jurnalişti din Constanţa au trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, ministrului de Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, Grupului de Comunicare Strategică şi prefectului judeţului Constanţa, George Niculescu, prin care solicită o comunicare mai eficientă în legătură cu cazurile de coronavirus.
Ei doresc informaţii despre cazurile actualizate zilnic cu persoanele infectate, vindecate, carantinate, izolate şi decedate, defalcate pe localităţi şi desemnarea unor persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile legate de Covid-19, potrivit News.ro.
"Criza actuală ne afectează pe toţi. O societate informată la timp este una în care oamenii nu se panichează şi în care ştirile îi ajută să îşi desfăşoare activitatea corect, fără motive de îngrijorare. Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informaţiilor oferite jurnaliştilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii şi la apariţia unor situaţii de fake-news generate de persoane rău-voitoare sau pur şi simplu neinformate. Noi, jurnaliştii constănţeni vrem să informăm corect şi la timp populaţia din Dobrogea pentru a preveni panica şi pentru a calma spiritele deja agitate din zonă", se arată în scrisoarea deschisă.
Jurnaliştii spun că oamenii au nevoie de informaţii corecte, furnizate la timp şi solicită autorităţilor centrale şi locale o comunicare mai eficientă.
"Constănţenii au nevoie de informaţii corecte, furnizate la timp. În ultimele săptămâni, jurnaliştii constănţeni au fost puşi în situaţia de transmite informaţii incomplete din cauza restricţiilor impuse autorităţilor locale de a comunica. Tocmai de aceea, prin această scrisoare deschisă vă solicităm să sprijiniţi un tip de comunicare mult mai eficient", mai precizează sursa citată.
Jurnaliştii propun desemnarea unui birou cu una sau două persoane care au voie să comunice oficial toate informaţiile legate de COVID-19, informaţii actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate izolate şi persoane decedate, defalcate pe localităţi.
"Considerăm că toţi constănţenii au dreptul să ştie dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. Nu solicităm numele şi datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea şi profesia acestora (dacă e cazul). Informaţii corecte, complete şi actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus. Informaţii complete şi actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră şi care trebuie să rămână în izolare sau carantină", mai precizează scrisoarea deschisă.
Aceasta este semnată de 45 de jurnalişti şi corespondenţi de presă centrală din Constanţa.
În 21 martie, Ministerul Afacerilor Interne a interzis prefecţilor să furnizeze date referitoare la numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor, orice comunicare pe această temă fiind făcută de Grupul de Comunicare Strategică.
Un alt document le solicită prefecţilor să comunice doar datele din raportarea de la ora 13:00, precum şi cartolina care sintetizează aceste date, argumentul fiind acela că astfel este evitată stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ.
Încă de atunci, presa locală din mai multe zone a iniţiat un protest ca urmare a acestor decizii, considerând că sunt "menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România" şi constituie încălcări grave ale libertăţii de exprimare.