Descoperire arheologică în Turcia

A.F.
Comunicate de presă / 16 august 2024

 Descoperire arheologică în Turcia

Mai multe sculpturi au fost descoperite pe situl arheologic Laodiceia de lângă oraşul Denizli, locaţie renumită pentru monumentele sale confecţionate în Anatolia de Vest a Turciei. Aceste sculpturi, reflectă stilul baroc al perioadei elenistice şi se remarcă prin starea vopselei rămasă aproape intactă. Săpăturile de la Laodiceia fac parte din proiectul "Moştenire pentru Viitor", iniţiat de Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia, program iniţiat special pentru a conserva patrimoniul arheologic al Anatoliei şi a-l transmite generaţiilor viitoare, conform unui comunicat remis redacţiei.

Sculpturile şi vopseaua cu care au fost pictate

Arheologii turci au descoperit grupul de sculpturi denumit Scylla în timp ce restaurau clădirea Teatrului de Vest din Laodikeia, aflată în interesul Patrimoniului Mondial UNESCO. Grupul sculptural include capul şi mâna monstrului devorator de oameni, Scylla, corpul lui Odiseu, două sculpturi cu trenul superior care aparţin tovarăşilor lui Odiseu, care au fost atacaţi şi ucişi de câinii sălbatici din jurul taliei lui Scylla şi prora navei lui Odiseu.

"Grupul Scylla", numele pe care îl poartă aceste sculpturi descoperite recent, a fost creat la începutul secolului al II-lea î.Hr. de Athanadoros, Hagesandros şi Polydoros din Rodos. Singura copie cunoscută a acestui grup de sculpturi (aflată iniţial în vila de vară a împăratului Tiberiu, 14-37 d.Hr.) a fost descoperită în faţa unei peşteri din Sperlonga, Italia, în 1957.

Grupul Scylla din Laodiceia, datează din perioada împăratului Augustus (27 î.Hr. - 14 d.Hr.) şi este cel mai vechi grup de sculpturi de acest fel descoperit până în prezent. De asemenea, ele sunt apreciate pentru vopseaua intactă, stilul, estetica dar şi calitatea artistică.

Se crede că aceste sculpturi ar fi fost expuse la etajul al doilea al Teatrului Vestic, ceea ce a ajutat la conservarea vopselei sale. În plus, se crede că în anumite zile ale anului, un povestitor (Rhapsodos) ar fi citit publicului aflat la teatru din opera lui Homer, respectiv Odiseea, în timp ce sculpturile erau expuse pe scenă. O parte din acestea au rămas intacte, în timp ce altele au fost rupte şi aruncate sub camerele din culise din cauza tranziţiei de la păgânism la creştinism.

Povestea Mitologică a Scyllei

Iliada şi Odiseea lui Homer sunt printre cele mai importante opere literare ale perioadei antice. Dacă Iliada relatează evenimentele războiului troian, Odiseea urmăreşte întoarcerea lui Odiseu, regele Itacăi, în patrie după zece ani. Conform epopeilor, aheii au câştigat războiul troian datorită inteligenţei şi vicleniei lui Odiseu, iar călătoria sa spre casă a fost plină de aventuri. În Odiseea, întâlnirea dintre Odiseu şi monstrul marin Scylla are o importanţă semnificativă. Scylla este descrisă ca un monstru marin cu partea superioară a corpului de femeie şi partea inferioară înconjurată de câini sălbatici, stând la pândă în Strâmtoarea Messina (în largul coastei Italiei). Pe măsură ce nava lui Odiseu trece prin faţa peşterii unde locuia acest monstru, câinii săi atacă şi devorează şase dintre tovarăşii săi (Stesios, Ormenios, Ankhimos, Ornytos, Sinopos şi Amphinomos).

Laodiceia: Moştenirea Antică a Denizliului

Laodiceia, situată în partea de nord a oraşului Denizli, a fost fondată de regele Antioh al II-lea Theos şi a fost numită după soţia sa, regina Laodice. Oraşul este o destinaţie de neratat, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari centre comerciale din istorie. Laodiceia a avut, de asemenea, o mare importanţă pentru lumea creştină. Biserica Laodiceiană, unul dintre cele mai vechi exemple supravieţuitoare ale celor şapte biserici menţionate în Noul Testament, a transformat oraşul într-un centru religios la nivel metropolitan în perioada romană. Laodiceia atrage atenţia şi astăzi datorită proximităţii sale faţă de Pamukkale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa recuperam ce este al nostru

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb