Dumitru Chisalita: Preţul gazelor naturale din România s-a aliniat, ireversibil, la nivelul preţurilor din Europa

A.F.
Miscellanea / 9 ianuarie

 Dumitru Chisalita: Preţul gazelor naturale din România s-a aliniat, ireversibil, la nivelul preţurilor din Europa

Ultimii 3 ani piaţa de gaze naturale a trecut prin multiple crize şi a suferit de o volatilitate mare în ceea ce priveşte preţul de achiziţie al gazelor naturale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, o concluzie importantă care se poate desprinde este faptul că preţul gazelor naturale din România s-au aliniat la nivelul preţurilor gazelor naturale din Europa, probabil într-un proces ireversibil.

Urmărind evoluţia preţurilor gazelor naturale achziţionate pe TTF (SPOT) Olanda şi BRM-PMP România, se poate observa că preţul mediu ponderat al gazelor tranzacţionate pe BRM TTF Gas Futures, urmăreşte fidel preţurile TTF Gas Futures de pe Bursa de gaze din Olanda (cea mai reprezentativă bursă de gaze pentru Europa). Această observaţie este considerentul pentru care facem comparaţia între cele două produse în continuarea analizei.

Gradul mic de funcţionare al pieţei de gaze din România arată că piaţa românească a reacţionat mai lent la unele creşteri care s-au produs la nivel European, dar a reacţionat şi mai lent la corecţii de preţ care sau produs în piaţă (preţurile după ce au crescut, nu au mai scăzut în România la fel de mult ca în Europa). Nefuncţionarea pieţei de gaze din România face ca practic în ultimul an, Preţul Mediu Ponderat (PMP BRM) să fie mai ridicat decât preţul SPOT de pe bursa din Olanda - TTF.

) PMP - Preţul mediu ponderat a fost calculat ca o medie ponderată între cantităţile şi preţurile gazelor naturale livrate în luna de referinţă. Această calculaţie se bazează pe contractele încheiate pe termen mediu şi lung, precum şi pe cantităţile livrate prin tranzacţiile derulate pe piaţa intraday şi cea pentru ziua următoare.

Încercând să facem o comparaţie mai exactă între modul în care a evoluat preţul mediu al gazelor achizitionate în Europa şi România, am estimat evoluţia preţurilor medii achiziţionate în Europa, pe baza datelor Eurostat si a altor date publice naţionale şi le am comparat cu evoluţia Preţului Mediu Pomnderat de pe BRM (acesta nu este preţul la consumatorul final), desprinzându-se aceeaşi concluzie: preţul gazelor achiziţionate în România este similar cu preţul mediu al gazelor achiziţionate în Europa. Totuşi putem aprecia că au existat momente în ultimii 3 ani când preţul mediu al gazelor a fost uşor mai ridicat mai ridicat în Romţnia decât media europeană (sigur preţul efectiv plătit de populaţie nu a fost atât de mare datorită schemei de plafonare şi a achitării de către stat a diferenţei între preţul pieţei şi preţul de facturare până la jumătatea anului 2023).

Analizând cotaţiile preţurilor de vânzare a gazelor naturale în Eruopa (TTF Gas Futures) şi în România (BRM GasForward,) pentru următorul an se poate observa că în primul trimestru al anului 2024 cotaţiile de preţ pentru contracte GasForward pe BRM sunt mai mari decât cele din Europa. Cotaţiile TTF Gas Futures din Europa (pentru România există cotaţii doar pentru trimestrul I 2024), sunt într-o uşoară scădere pentru prima jumătate a anului 2024, după care ele se vor corecta până la nivelul celor din toamana acestui an.

Luând în considerare cotaţiile preţurilor gazelor naturale pentru iarna 2023/2024, apreciem că preţul gazelor naturale la consumatorul final va fi mai mic cu cca 13% faţă de iarna trecută (o factură mai mica la o casă cu până la 100 lei/luna). Dar pe actualele cotaţii, facturile din iarna 2024/2025 ar fi la fel de mari ca anul trecut.

Conform acestei prognoze, în anul 2024 statul nu are de achitat nici o sumă pentru compensarea facturilor la gazelle naturale.

Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preţ care cel mai probabil va rămâne valabil cel puţin până în vara anului 2025. Astfel, în lipsa unei Strategii Post Plafonare a Preţului, consumatorii finali vor fi obligaţi să achite începând cu data de 1 aprilie 2025, dată la care încetează schema de plafonare/compensare, un preţ dublu faţă de preţul actual.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dar salariile când le aliniați ireversibil domnilor? Vai de mama noastră cu gaze naturale în fundul curții și plătim gazul cum vor austriecii la bursa de la Viena. Oare mai există în lume un așa popor naiv și vai de mama lui?

    1. Stii cat costa benzina/motorina in Rusia, cu combustibilul in fundul curtii? 2.5 lei / litru

      Sa plangi, nu alta. Rusii nu au nicio problema sa vanda la export la pretul international, si pentru cetatenii lor, la pretul intern. 

    Daca preturile sunt aliniate la cele europene de ce nu sunt si salariile la fel ca in vest. Pana avem aceleasi salarii ca in vest preturile trebuie sa ramana proportional mai mici

    Liberalizarea pietei de energie,

    ( PNL- USR) a fost si este un furt legalizat din buzunarele romanilor si din conturile firmelor din Romania, in folosul intermediarilor, care nu fac decat sa trimita facturi. Nu produc, nu transporta, nu fac nimic, decat incaseaza. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb