FMI se retrage de la negocierile cu Grecia, deoarece nu s-au înregistrat progrese privind acordul

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 iunie 2015

Actualizare 19:53

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, joi, că echipa sa de negociatori a părăsit Bruxelles-ul, întrucât nu a reuşit să înregistreze progrese în privinţa încheierii unui acord cu Grecia, acord care ar fi ajutat ţara să evite intrarea în incapacitate de plată, transmite Bloomberg.

"Mingea este foarte mult în terenul Greciei. Există deosebiri majore între echipa FMI şi cea a Greciei în majoritatea domeniilor cheie. În ultimul timp, nu s-au înregistrat progrese în atenuarea acestor diferenţe", a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, la o întâlnire cu jurnaliştii, la Washington.

Comisia Europeană a primit, marţi, noi propuneri din partea Greciei, care vrea să ajungă la un acord cu UE, BCE şi FMI pentru a primi tranşa de 7,2 miliarde de euro şi a evita intrarea în incapacitate de plată.

Un oficial UE a apreciat că propunerile trimise de Atena creditorilor internaţionali nu sunt suficiente pentru a se ajunge la un acord care să deblocheze fondurile pentru Grecia.

Decizia FMI de a-şi retrage echipa vine pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaţionali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, ţara riscând să între în incapacitate de plată şi în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit).

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va participa în 18 iunie la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, ce se va desfăşura la Luxemburg, a anunţat Rice.

Grecia a amânat săptămâna trecută o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi intenţionează să cumuleze într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

Statul elen este presat de creditorii săi internaţionali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să îl menţină pe linia de plutire.

Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services, a avertizat, joi, că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni şi băncilor. Potrivit lui Kraemer, 'adevăratul termen limită' va fi în luna iulie, când Grecia are de rambursat unele obligaţiuni pe care le deţine Banca Centrală Europeană.

"Dacă vor rata acea plată, estimările mele sunt că va fi imposibil pentru BCE să continue să acorde lichiditate de urgenţă sistemului bancar din Grecia", a apreciat oficialul S&P.

Separat, Standard & Poor's Ratings Services a coborât, miercuri, ratingul Greciei până la "CCC" de la "CCC plus", subliniind că, în lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra în următoarele 12 luni în incapacitate de plată a datoriei.

La începutul lunii mai, autorităţile de la Atena au fost nevoite să recurgă la un fond de urgenţă pentru a putea plăti o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI. În cursul lunii iunie, Grecia ar trebui să ramburseze FMI o sumă totală de 1,574 miliarde de euro, prima tranşă, de 300 de milioane de euro, fiind stabilită pentru data de 5 iunie.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 17:53 Şeful băncii centrale a Germaniei: "Riscul insolvenţei Greciei creşte de pe-o zi pe alta"

Şeful băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care este membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a sporit azi presiunile asupra Greciei, avertizând că în lipsa unui acord cu creditorii riscul insolvenţei ţării creşte "de pe-o zi pe alta", potrivit MarketWatch.

Weidmann a afirmat în timpul unui eveniment la Londra că există o mare determinare de a ajuta Grecia să îşi îmbunătăţească administraţia publică, să înlăture barierele care blochează creşterea şi să înscrie finanţele publice pe un traseu sustenabil.

Mai mult decât atât, statele din zona euro au furnizat fonduri substanţiale pentru susţinerea procesului inevitabil de ajustare, a arătat oficialul german.

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:59 BCE a suplimentat fondurile pentru băncile din Grecia cu 2,3 miliarde euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat fondurile destinate băncilor din Grecia cu 2,3 miliarde de euro, la 83 de miliarde de euro, aceasta fiind cea mai mare majorare săptămânală în cadrul asistenţei financiare de urgenţă ELA după 18 februarie, potrivit site-ului ekathimerini.

Suplimentarea fondurilor puse la dispoziţia băncilor elene nu modifică mult situaţia lichidităţilor, care se află la cel mai redus nivel de la debutul crizei, dar este suficientă pentru a compensa miliardele de euro care au fost retrase din conturile bancare din cauza incertitudinilor economice.

Pe lângă fondurile primite prin programul ELA al BCE, băncile din Grecia mai dispun de o rezervă de capital aflată în prezent la nivelul de 3 miliarde de euro.

Băncile din Grecia au avertizat însă că în lipsa unui acord cât mai rapid între autorităţile de la Atena şi creditorii instituţionali, cel mai bine în decurs de o săptămână, situaţia instituţiilor financiare va deveni dificilă.

(A.C.)

-----------

Actualizare 15:25 Bild: "Germania se opune vehement unui al treilea program de salvare pentru Grecia"

Guvernul german este total împotriva unui al treilea program de ajutor pentru Grecia, chiar dacă se ajunge la un acord de tipul "bani pentru reforme" între Atena şi creditorii săi internaţionali, potrivit cotidianului german Bild, citat de Reuters.

În schimb, programul actual de ajutorare, cel de al doilea de care beneficiază Grecia, ar putea fi extins, adăugându-se fonduri de la alte programe - precum programul de 10,9 miliarde de euro conceput iniţial pentru salvare a băncilor elene, însă care nu au fost necesari, mai arată publicaţia germană.

Totuşi, acest lucru s-ar putea întâmplă numai dacă Atena este dispusă să implementeze reforme substanţiale, scrie Bild.

"Nu vrem ca populaţia noastră să sufere doar pentru că cei aflaţi la putere în Grecia nu îşi fac treaba", a declarat un membru al guvernului de la Berlin, citat de Bild.

Cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o opoziţie în creştere în rândul conservatorilor când vine vorba de ipoteza acordării de noi fonduri Greciei.

Refuzul Atena pentru a accepta noi reforme economice întoarce o minoritate tot mai mare din rândul conservatorilor lui Merkel împotriva perspectivei deblocării unei tranşe finale din cel de al doilea plan de salvare a Greciei sau a acordării unui al treilea program financiar.

(Alexandru Costea)

----------------

Actualizare 09:38 S&P a retrogradat ratingul Greciei la "CCC"

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a coborât, ieri, ratingul Greciei la "CCC", faţă de "CCC+" anterior, subliniind că, în lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra în următoarele 12 luni în incapacitate de plată a datoriei, potrivit AFP.

Perspectiva notei este negativă, ceea ce implică faptul S&P ar putea anunţa o nouă scădere a acesteia în cazul în care nu se înregistrează niciun progres în negocierile ce au loc între guvernul grec şi creditorii săi, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

(Alexandru Costea)

--------------

Oficialii de la Atena spun că instituţiile creditoare internaţionale nu au răspuns propunerilor de reformă revizuite pe care Grecia le-a înaintat zilele trecute acestora.

Partenerii europeni ai Atenei au declarat ieri, la rândul lor, că executivul de la Bruxelles urmează să-şi prezinte răspunsul.

Marţi, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a informat autorităţile elene că ultimele sugestii făcute de Atena nu reflectă discuţiile dintre preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul grec Alexis Tsipras, din săptămâna precedentă.

"Eforturile continuă la nivel tehnic, în încercarea de a micşora distanţa dintre diferitele poziţii şi de a crea condiţii pentru un acord unanim din partea celor 19 membri ai zonei euro", au anunţat oficialii europeni.

Ieri, Tsipras urma să aibă o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, la Bruxelles.

Grecia mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de sprijin obţinut în 2010 de la creditorii externi, care valorează 240 de miliarde de euro. Banii vor fi deblocaţi doar dacă Atena acceptă anumite măsuri de reformă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernul grec a adoptat din start o pozitie de smecheras si face jocuri periculoase. Cu salarii si pensii de top european, isi permit fara nici o jene sa cerseasca de la restul tarilor Europei, inclusiv din banii celor ce au venitul mediu de 6-7 ori mai mic decat ei. Este cazul majoritatii statelor foste socialiste. Sunt curios, daca Germania isi va mentine pozitia expusa in articol. Atata timp cat altii vor incerca sa rezolve problema Greciei pompandu-le miliarde de euro , Grecia va ramane ca o gaura neagra ce inghite tot si de unde nu se mai poate recupera nimic.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb