Grecia a primit termen de şase zile lucrătoare pentru prezentarea reformelor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 aprilie 2015

Atena a plătit către FMI tranşa de 450 de milioane euro din împrumut

Tsipras: "Suntem un stat suveran, nu o colonie îndatorată"

Surse: Reprezentantul elen la FMI demisionează

Atena nu i-a cerut ajutor financiar Rusiei

--------------------

Actualizare 17:51

Creditorii din zona euro i-au dat Greciei termen de şase zile lucrătoare să prezinte propuneri pentru reforme economice, pentru ca miniştrii de Finanţe să poată analiza acordarea finanţării de urgenţă necesare evitării intrării în incapacitate de plată, după ce statul elen a plătit joi o datorie către FMI.

Autorităţile de la Atena au solicitat miercuri seara fonduri europene de urgenţă, dar li s-a spus că mai întâi trebuie să prezintă lista de reforme care să asigure sustenabilitatea finanţelor publice, au arătat oficiali europeni, relatează Reuters.

"Partea elenă a explicat că situaţia lichidităţilor se înrăutăţeşte foarte mult şi a făcut apel pentru deblocarea unui sprijin financiar urgent, înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, de pe 24 aprilie", a declarat o sursă din zona euro.

Oficialul a adăugat că nimeni nu ştie cum poate fi făcut acest lucru şi că nu există voinţă pentru furnizare de sprijin înainte de a vedea un progres în programul de reforme.

Premierul de stânga Alexis Tsipras, ales în ianuarie în baza promisiunii că va renunţa la austeritate, nu vrea să accepte reformele din sistemul de pensii şi piaţa muncii, convenite de predecesorul său conservator.

Creditorii Greciei, respectiv zona euro şi FMI, se folosesc de avantajul oferit de deficitul de lichidităţi al Greciei pentru a presa aplicarea reformelor respective.

"În mod evident, tot ceea ce se va întâmpla înainte de 24 aprilie pentru încheierea unui acord, va fi binevenit", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Autorităţile de la Atena au prezentat săptămâna trecută o listă de reforme, de 26 de pagini, dar oficialii zonei euro au spus că lipsesc detaliile şi analiza implicaţiilor financiare.

(E.D.)

---

Actualizare 13:55

Grecia a rambursat către Fondul Monetar Internaţional (FMI) tranşa de 450 de milioane euro din împrumutul primit de la instituţie, care era scadentă chiar astăzi.

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a anunţat luni, în urma unei întrevederi informale cu ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, că guvernul de la Atena va achita tranşa scadentă în această săptămână.

Un oficial grec a declarat marţi că Grecia nu va mai putea plăti o tranşă scadentă în luna mai către FMI, dacă nu va reuşi să-i convingă pe oficialii din zona euro să deblocheze noi fonduri. Guvernul de la Atena ar trebui să ramburseze Fondului 950 de milioane de euro luna viitoare.

În 2010, Grecia a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană pentru un împrumut în valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Potrivit planului de returnare a acestui împrumut, Grecia trebuie să plătească 9 miliarde de euro anul acesta către FMI.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 11:03 Surse: Grecia va plăti, azi, 450 milioane euro către FMI

Grecia a confirmat că va plăti, azi, tranşa de 450 de milioane de euro din datoria către Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

"Plata a fost programată şi va fi trimisă în cursul zilei de astăzi", a afirmat oficialul.

(Alexandru Costea)

--------------

Actualizare 09:40 Rusia şi Grecia vor firme agricole comune, ca să ocolească embargoul

Moscova şi Atena intenţionează să înfiinţeze în Rusia societăţi comune greco-ruseşti care să le permită produselor greceşti să ocolească embargoul alimentar impus de Rusia ţărilor europene, a anunţat, ieri seară, o sursă din guvernul elen, referindu-se la subiectele abordate în timpul vizitei la Moscova a premierului Alexis Tsipras, scrie astăzi AFP.

Prin aceste întreprinderi, vânzările de fructe şi legume greceşti în Rusia "nu vor mai fi considerate exporturi", fapt ce le va permite agricultorilor eleni să "depăşească obstacolul major" al embargoului alimentar instituit de Rusia, ca reacţie la sancţiunile europene impuse pe fondul crizei din Ucraina.

Aceeaşi sursă a mai declarat pentru AFP că premierul grec Alexis Tsipras şi preşedintele rus Vladimir Putin au vorbit, de asemenea, despre posibilitatea ca Rusia să participe la finanţarea unui gazoduct în nordul Greciei. Astfel, Moscova i-ar putea da Atenei, "în avans, viitoarele încasări preconizate din acest proiect, care vor fi rambursate din 2019, când gazoductul va începe să funcţioneze". Astfel, Grecia va beneficia de "mii de milioane de euro", a mai spus sursa AFP.

Pe de altă parte, vorbind despre ridicarea embargoului, Putin a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Rusia "nu poate face excepţie pentru o singură ţară a UE". Totuşi, Vladimir Putin s-a referit la înfiinţarea acestor "societăţi comune" agricole care ar permite exportarea de piersici, căpşuni, kiwi şi portocale greceşti în Rusia.

(Valentin Busuioc)

---

Grecia nu va fi aruncată "din barca zonei euro", întrucât toţi pasagerii acesteia sunt egali, spune premierul grec Alexis Tsipras, subliniind că "nu există punţi mai mari sau mai mici" pentru statele membre.

Citat de cotidianul britanic The Telegraph, premierul elen a subliniat: "Nu suntem o colonie îndatorată, ci un stat suveran. Avem aceleaşi drepturi cu alte state: dreptul la cooperare şi cel la acţiune în interesul nostru".

Pe de altă parte, cotidianul elen Kathimerini scria, ieri, că reprezentantul Greciei la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Thanos Catsambas, va demisiona vara aceasta.

Catsambas, ex-oficial FMI în perioada 1979-2010, a fost numit reprezentantul Greciei la Fond în 2012, în perioada mandatului premierului tehnocrat Lucas Papademos.

Conform publicaţiei menţionate, demisia va produce efecte de la 1 iulie, iar motivele acestui gest nu sunt clare.

Anunţul privind demisia vine în contextul în care Grecia are de plătit astăzi, către FMI, o tranşă de 450 de milioane de euro. Oficialii eleni au dat asigurări că plata va fi făcută, la fel şi reprezentanţii Fondului.

Rusia, interesată să ia parte la privatizările din Grecia

Grecia nu i-a cerut Rusiei ajutor financiar, potrivit declaraţiilor făcute ieri de preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o, la Moscova, cu premierul elen Alexis Tsipras.

Oficialul de la Moscova a spus, însă, că Rusia ar putea furniza credite pentru proiecte comune majore, în viitor.

"Partea elenă nu ne-a adresat nicio solicitare de ajutor", a declarat Putin, adăugând: "Am discutat aspecte legate de cooperarea în diverse sectoare economice, inclusiv posibilitatea dezvoltării de proiecte energetice majore".

Putin a menţionat că Rusia ar fi interesată să ia parte la ofertele de privatizare pe care le va lansa Grecia.

Alexis Tsipras urma să rămână până astăzi la Moscova, pentru întrevederi cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev şi cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin.

Însă, potrivit Daily Telegraph, care citează presa din Rusia, Moscova i-ar putea oferi Greciei împrumuturi şi reduceri la preţul gazelor naturale în schimbul unor active.

Cotidianul Kommersant a scris, citând o sursă din Guvernul rus, că părţile discută despre unele linii de credit. "Suntem dispuşi să luăm în considerare să-i oferim Greciei o reducere la preţul gazelor. Preţul este legat de costul petrolului, care a scăzut semnificativ în ultimele luni", a declarat sursa citată, adăugând: "Suntem, de asemenea, dispuşi să discutăm posibilitatea acordării unor noi împrumuturi Greciei. Dar, în acest caz, suntem interesaţi de avantaje reciproce - în special ca Rusia să primească anumite active în Grecia".

Conform presei din Rusia, printre activele de interes s-ar putea număra compania greacă de gaze DEPA, operatorul feroviar TrainOSE şi porturilor maritime din Atena şi Salonic.

Oficialii europeni se tem că orice împrumut acordat de Rusia Greciei ar putea convinge Atena să se opună sancţiunilor împotriva Kremlinului, impuse pe fondul situaţiei din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. tot cu coada in sus acest premier al unui popor lenes traind de secole din datorii!!!

    1. Nu ma nu sunt lenesi. Toti banii sau aproape toto babi trimisii de la E.U. sunt pt salvarea bancilor franceze si germane .Ce dracu si un copil stie asta! Ce a vazut poprul grec din banii cre i-au fost dati.NIMIC!Cand vom scapa de toti cabalisti i de toate cozile de topor care vor sa instaureze asa zisa Noua Ordine Mondiala?Hai la lupta ca pare acu a fii momentul!

      Un pensionar avea 1500 euro pe luna desi bugetul nu permitea decat 600 euro restul erau bani imprumutati din bancile franceze si germane deci tot poporul a contribuit substantial la datoria catre aceste banci si la alte organisme internationale as ca nu-i plange mai.........sa plateasca,totodata vreau sa-ti spun ca am stat vreo cinci ani printre ei si ii cunosc asa lasa-ma cu Noua Ordine Mondiala comunistule!!!!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb