Guvernul Ponta 3 primeşte astăzi votul Parlamentului

E.D.
Politică / 4 martie 2014

UPDATE 20:45 Declaraţii Traian Băsescu: Există două soluţii în ceea ce priveşte noul guvern

Ce am solicitat eu, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii de sustinere a Guvernului in Parlament, sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru azi in Parlament. Deocamdata sunt doua optiuni in acceptiunea mea. Una e cea care pleaca de la realitatea unei intampinari la CCR facute de grupul PDL si al PMP. Au avut numarul de semnaturi cu care au depus la CCR o intampinare legata de continutul hotararii.

Al doilea considerent e legat de nevoia existentei acestui program de guvernare. Am discutat cu premierul azi, sper ca in perioada urmatoare sa dea o solutie a asumarii raspunderii actualului Guvern pe un nou program de guvernare care sa reflecte noile aliante politice din Parlament. Cred ca e o solutie foarte rapida, pe care i-am si propus-o premierului.

Nu stiu cand va stabili CCR un termen, nici nu ai cu cine sa vorbesti la ora asta la CCR, probabil maine se va da un termen, dar cea mai rapida solutie mi se pare cea a adoptarii maine a noului program de guvernare, in Guvern, iar Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament si eu va asigur ca, in momentul in care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita sa semnez decretele de instalare a noilor ministri. E adevarat ca si pe programul de guvernare se pot depune motiuni de cenzura, dar nu vad ce ar putea fi intr-un program atat e grav incat sa incalce Constitutia.

As exclude posibilitatea ca, odata adoptat programul, sa mai fie o problema o eventuala motiune de cenzura. Asta in cazul in care se da un termen neconvenabil la CCR am putea accelera procesele. Daca acest lucru se va intampla - ori asteptarea pentru raspunsul CCR la sesizarea PDL si PMP, ori se va declansa si procedura pentru un nou program de guvernare care sa acopere intelegerile dintre partidele actuale, ramanem cu o problema, expirarea mandatului interimar al ministrului de interne.

Nu va comunic solutia, dar am convenit cu premierul care e solutia. Daca maine premierul va face solicitarile pe care le-am convenit cu siguranta nu vom iesi din termenul de interimat.

Update 20:30 Ponta s-a întâlnit cu Băsescu, dar fără rezultat

Victor Ponta s-a întâlnit în seara aceasta cu Traian Băsescu pentru a discuta despre proiectul de Hotărâre privind modificarea structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, adoptat prin vot secret (346 voturi "pentru", 191 "împotrivă").

Premierul este dispus să-şi asume răspunderea pentru programul de guvernare, dar este necesar ca Executivul să fie validat. Ponta se va mai întâlni şi mâine cu Băsescu, pentru o noua discuţie.

----

Update 18:50 Andreea Paul: "Ioana Petrescu nu a ştiut să răspundă la întrebarea: < Cât costă o pâine? >

Deputatul PDL Andreea Paul a declarat, astăzi, că Ioana Petrescu, propusă de Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, nu a ştiut să răspundă la întrebarea: "Cât costă o pâine?", adresată în timpul audierii de către comisia de specialitate, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

"La audierile Comisiilor reunite de Buget-Finanţe şi Bănci din Parlament, candidata la fotoliul de ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, a ocolit tema ridicată pe proasta execuţie bugetară şi nu a ştiut să răspundă la întrebarea: < Cât costă o pâine? >. A confundat investiţiile publice cu investiţiile private. Ne-a vorbit despre < românul bun > care îşi plăteşte taxele, dar nu a răspuns la întrebarea: < Ce înseamnă un bun guvern, o bună execuţie bugetară, taxe bune? >. În rest, a strălucit în teorie şi în evitarea răspunsurilor la întrebările pragmatice. De exemplu, nu a răspuns la întrebarea mea: < De ce USL nu a mai acordat importanţă direcţiei create de PDL în 2010, în ANAF, dedicată marilor averi? >, dar şi: < De ce a crescut evaziunea fiscală de când e USL la guvernare şi ce măsuri aveţi în vedere? > Dovezi stau înregistrările video ale audierilor din comisie", a transmis democrat-liberala.

---

Update 18:36 Guvernul Ponta 3, votat cu 346 de sufragii

Cabinetul Victor Ponta III a primit, astăzi, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, conform surselor din presă.

192 senatori şi deputaţi s-au exprimat "împotrivă".

---

Update 17:45 Udrea: "PMP va contesta noul Guvern la CCR"

Deputatul Elena Udrea a anunţat, astăzi, în plenul reunite al Parlamentului, că Partidul Mişcarea Populară va contesta noul Guvern la Curtea Constituţională a României, adăugând că Legislativul este din nou în situaţia de a fi "coadă de topor" pentru prim-ministrul Victor Ponta, transmit surse din presă.

"Astăzi, Parlamentul este din nou în situaţia de a fi coadă de topor pentru primul ministru Victor Ponta, care nu ţine cont de interesele electoratului. Electoratul a votat un guvern USL, acum vine cu un Guvern cu UDMR şi UNPR, care au fost partenerii Guvernului Emil Boc", a declarat Udrea, adăugând că aceia care erau acuzaţi că ar fi produs dezastrul în Guvernul Boc sunt acum eligibili pentru a fi propuşi de către premier, Victor Ponta trecând peste promisiunile făcute electoratului.

---

UPDATE 16:42: Blaga anunţă că va sesiza CCR cu privire la Guvernul Ponta III

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la constituirea noului guvern.

---

Update: Ioana Maria Petrescu a primit, marţi, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Update: Ministrul desemnat al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Update: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Transporturi, Dan Coman Şova, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Update: Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz favorabil pentru liderul UDMR, Kelemen Hunor, propus vicepremier şi ministrul al Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Update: Ministrul delegat propus pentru departamentul de Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Update: Gabriela Szabo a primit aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport pentru ocuparea funcţiei de ministru al Tineretului şi Sportului.

Update: Rovana Plumb, avizată pentru poziţia de Ministru al Muncii în urma audierii Comisiilor de specialitate.

Update: Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senatului au dat aviz favorabil pentru Florin Nicolae Jianu, propus ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism în Guvernul Ponta III.

Update: Aurelia Cristea, validată în această dimineaţă ca Ministru pentru Dialog Social.

Update: Ministrul propus al Economiei, Constantin Niţă, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Update: Comisiile juridice din Camera deputaţilor şi Senat au acordat, azi dimineaţă, prin vot, aviz favorabil pentru Eugen Nicolicea, propus ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III.

Update: Gabriel Oprea, propus ministru al Administraţiei şi Internelor, a primit astăzi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

---

Noii miniştri ai Cabinetului condus de Victor Ponta şi cei cu portofolii noi vor fi audiaţi astăzi, între orele 9:00-13:00, în comisiile de specialitate, urmând ca votul în plenul reunit al Parlamentului să aibă loc la ora 15:00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat luni că, potrivit Constituţiei, miniştrii care şi-au păstrat portofoliile nu vor fi audiaţi.

"Conform Constituţiei, miniştrii care şi-au păstrat portofoliile şi miniştrii vechi nu sunt audiaţi. Din ceea ce m-am uitat la prima citire mi se pare că sunt 13 miniştri noi sau care au portofolii noi şi aceştia conform Constituţiei vor fi audiaţi de comisiile comune între orele 9:00 şi 13:00", a spus Zgonea.

Potrivit anunţului făcut luni după-amiază de premierul Victor Ponta, noul Cabinet este alcătuit din: Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne, Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii, Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii, Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, ministru al Afacerilor Externe, Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale, Rovana Plumb, ministru al Muncii şi Familiei, Attila Korodi, ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătăţii, Gabriela Szabo, ministru al Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, ministru al Educaţiei Naţionale, Constantin Niţă, ministru al Economiei, Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene, Ioana Petrescu, ministru al Finanţelor Publice, Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Şova, ministru al Transporturilor, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământul Superior, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, Doina Pană, ministru delegat pentru Apă şi Păduri, Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Dacă unii miniştri - Dragnea, Cazanciuc, Corlăţean, Duşa, Pricopie, Teodorovici, Voinea, Costoiu - şi-au păstrat portofoliile deţinute şi în Guvernul USL, alţii - Plumb, Bănicioiu, Niţă, Şova, Pană - au primit noi portofolii. Pe de altă parte, vicepremierul Gabriel Oprea, care nu avea şi portofoliul vreunui minister, preia acum Ministerul Afacerilor Interne, iar Daniel Constantin, care deţinea ministerul Agriculturii, capătă şi calitatea de vicepremier.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... vechi, nascut mort daca promoveaza: 

    stabilitatea- continuitatea in_stabilitatii-crizei ! 

    Afara cu FMI-ul din tara, si cu Mediul de Aafaceri spurcat-corupt ! 

    Afara cu Co_Abitarea USD-isto-Basista din tara ! 

    Traiasca Maica Rusia ! 

    Sfanta Nascatoare a Socialismului Mantuitor al Lumii ! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb