Liceele agricole au pregătit pentru anul şcolar 2024-2025 oferte educaţionale orientate către dezvoltarea viitorilor fermieri şi specialişti din agricultură. Cifra de şcolarizare pentru învăţământul liceal agricol este de 4100 de locuri pentru învăţământul de zi la care se adaugă peste 5000 de locuri la învăţământul profesional şi dual, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Elevii din întreaga ţară care doresc să urmeze o carieră în domeniul agriculturii au oportunitatea de a-şi continua studiile într-unul dintre liceele agricole din România. Liceele agricole oferă programe educaţionale diversificate şi specializate, menite să pregătească elevii pentru o varietate de profesii în sectorul agricol, inclusiv: agricultură ecologică, horticultură, zootehnie, managementul fermei, protecţia mediului.
Agricultura este un sector esenţial pentru economia naţională şi globală. Absolvenţii liceelor agricole şi facultăţilor agricole sunt foarte căutaţi pe piaţa muncii, având oportunităţi de angajare în ferme, companii de agribusiness, instituţii de cercetare şi organizaţii guvernamentale. De asemenea, aceştia pot deveni antreprenori în agricultură.
Agricultura modernă pune un accent deosebit pe practici sustenabile şi pe protecţia mediului. Elevii liceelor agricole sunt educaţi în spiritul respectului faţă de natură şi învaţă despre tehnologiile verzi şi practicile ecologice. Astfel, aceştia pot contribui activ la protejarea planetei şi la asigurarea unui viitor sustenabil.
La liceele agricole se îmbină teoria cu practica, oferind elevilor cunoştinţe solide în domenii precum horticultura, zootehnia, managementul fermelor şi agricultura ecologică. Elevii beneficiază de laboratoare moderne, echipamente de ultimă generaţie şi ferme didactice unde pot aplica ceea ce învaţă.
Liceele agricole oferă burse de studiu pe baza performanţelor academice şi implicării în activităţile extraşcolare. În plus, elevii au acces la stagii de practică, mobilităţi internaţionale, în colaborare cu ferme şi companii de renume din domeniu. Aceste stagii sunt esenţiale pentru dezvoltarea competenţelor practice şi pentru crearea de conexiuni profesionale.
În plus, liceele agricole beneficiază de un program amplu de investiţii finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care cuprinde: modernizarea infrastructurii, dezvoltarea competenţelor digitale, stagii de practică şi colaborări cu mediul agribusiness şi formarea profesională a cadrelor didactice.
Etapele procesului de admitere în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2024-2025
Calendarul complet pentru admiterea la liceu 2024:
11-12, 15-22 iulie: Completarea opţiunilor în fişele de înscriere
11-12, 15-19 iulie: Introducerea datelor din fişele de înscriere în baza de date
22 iulie: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date
22 iulie: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/al municipiului Bucureşti la Centrul naţional de admitere
23 iulie: Verificarea şi corectarea eventualelor erori din bazele de date
24 iulie: Repartizarea computerizată a absolvenţilor şi comunicarea rezultatelor candidaţilor; afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal
25-30 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi
30 iulie: Transmiterea de către unităţile de învăţământ liceal a situaţiei locurilor rămase libere
31 iulie -2 august: Rezolvarea situaţiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.