Ministerul Culturii a furnizat avizele emise pentru intervenţiile asupra monumentelor istorice

Raluca Juncu
Miscellanea / 27 aprilie 2016

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) şi-au propus să afle investiţiile din Bucureşti care ar putea avea un impact asupra mediului, fie acestea construcţii sau demolări noi, fie modificarea însăşi spaţiilor verzi, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În timpul proiectului Participare publică şi acţiune juridică pentru decizii de mediu mai bune în Bucureşti, cele două asociaţii au încercat să identifice aceste investiţii din timp, să verifice legalitatea şi oportunitatea lor şi să implice comunităţile afectate de aceste intervenţii în luarea deciziilor de către autorităţi.

Pentru a preveni intervenţii ireversibile asupra monumentelor istorice, Salvaţi Bucureştiul a cerut de la Ministerul şi Direcţia pentru Cultură Bucureşti informaţii despre avizele emise de aceste instituţii, care permiteau autorităţilor locale să autorizeze modificarea sau desfiinţarea imobilelor.

Aceste informaţii sunt de interes public potrivit normelor de urbanism şi de protecţie a monumentelor.

Pentru că avizele nu sunt publicate, Asociaţia le-a solicitat lunar, din august 2014 şi până în decembrie 2015. "Iniţial, Ministerul Culturii nu a dat curs solicitărilor în termenul legal, drept pentru care Salvaţi Bucureştiul a formulat 6 procese, iar, dintre cele 5 judecate, toate au fost câştigate. Sub conducerea noului ministru, Vlad Alexandrescu, instituţia nu a mai formulat recurs şi a început să comunice informaţiile solicitate", precizează sursa citată.

Această modificare a atitudinii instituţionale este un succes din două puncte de vedere. Accesul la avize a permis efectuarea de sesizări către autorităţile competente pentru a nu emite actele finale care să autorizeze intervenţia asupra monumentelor. Însă, mai important de atât, asociaţiile implicate în proiect salută decizia firească şi legală a ministrului Alexandrescu de a nu risipi resursele instituţiei - care are bugetul cel mai redus dintre toate ministerele - pentru a se opune procesului de transparentizare. Prin aceasta, s-a recunoscut interesul cetăţenilor în a afla în timp util intervenţiile propuse asupra monumentelor, contribuindu-se astfel la protejarea patrimoniului cultural şi construit al capitalei, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb