Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a evitat, vineri, să spună dacă Ministerul Justiţiei a transmis Guvernului adresa privind aspectele de neconstituţionalitate ale ordonanţei de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii. La insistenţele jurnaliştilor, Tudorel Toader a precizat că el a fost în Guvern şi a votat, prin urmare opinia sa este evidentă.
Fostul premier Victor Ponta a publicat o informare care ar fi fost prezentată în şedinţa de Guvern joi, potrivit căreia Ministerul Justiţiei a avertizat că ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională.
Întrebat de jurnalişti dacă ordonanţa are potenţial de neconstituţionalitate, ministrul Justiţiei a declarat: "Curtea Constituţională este singura în măsură să se exprime în acest sens. N-am spus că trebuie să ajungă pe masa Curţii. În legătură cu constituţionalitatea, neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe de urgenţă, are competenţa să se pronunţe numai Curtea Constituţională".
Chestionat dacă Ministerul Justiţiei a transmis Guvernului un document despre potenţialul de neconstituţionalitate, Tudorel Toader nu a vrut să răspundă, iar la insistenţele jurnaliştilor a replicat: "Vă daţi seama că eu am fost în Guvern şi am votat. Prin urmare, înţelegeţi care este convingerea mea".
Potrivit documentului publicat de Victor Ponta, Ministerul Justiţiei atrage atenţia asupra caracterului neconstituţional al actului normativ, din următoarele motive: neîndeplinirea condiţiilor pentru situaţia extraordinară, sintagma "fonduri suverane" este susceptibilă să creeze confuzie, derogările de la unele prevederi legale.
Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilitate şi companiile care intră în Fond, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.